ÇÜTAM Konferansları Devam Ediyor
Çukurova Üniversitesi(ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi (ÇÜTAM) Kültür Evi etkinlikleri kapsamında, ‘cutam1996’ Instagram hesabı üzerinden yapılan canlı yayının konuğu, Mardin Artuklu Üniversitesi - Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beyhan Kanter oldu. Prof. Dr. Kanter, “Kemalettin Tuğcu Romanlarında Sosyal Tenkit” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla canlı yayında buluştu.
Konuşmasına Kemalettin Tuğcu’nun hayatıyla ilgili bilgi vererek başlayan Prof. Dr. Kanter, yazarın 1902 yılında İstanbul Çengelköy’de doğduğunu ve hayatı boyunca edebiyatla bağlantılı olarak birçok işle ilgilendiğini söyledi. Tuğcu’nun, yazı hayatına 1935 yılından itibaren başladığını dile getiren Prof. Dr. Kanter, yazarın 1955 yılında ‘Doğan Kardeş Matbaası’nda müdür olduğunu belirtti. Kemalettin Tuğcu’nun yaşamı boyunca ayağıyla ilgili bazı sağlık problemleriyle uğraştığını da hatırlatan konuşmacı, bu durumun onun romanlarındaki karakterlere de yansıdığından söz etti.
Kemalettin Tuğcu Romanlarında Sosyal Tenkit
Tuğcu’nun romanlarının sosyolojik gerçekliği net bir şekilde yansıttığını ifade eden Prof. Dr. Kanter, yazarın aynı zamanda bir dönem romancısı olduğunu ve onun romanlarındaki karakterlerin bir dönemin sosyolojik gerçekliğini yansıttığını dile getirdi. Tuğcu’nun 450’ye yakın romanı olduğunu belirten Prof. Dr. Kanter, bunların yanı sıra yazarın, dönemindeki gazetelerde tefrika edilen bazı eserleri olduğunu da söyledi. Konuşmasına, Kemalettin Tuğcu romanlarından ve bu romanlarda ele alınan konulardan bahsederek devam eden Prof. Dr. Kanter, Tuğcu romanlarında çoğunlukla öksüz, yetim tiplerinin, zavallı ve olumsuz anne arketiplerinin var olduğunu ifade etti. Yazarın romanlarında bir rol model çizme kaygısı olduğunu hatırlatan konuşmacı, bu romanlarda bazı mesajlar verilmeye çalışıldığının da altını çizdi. 1940’lı yıllardan 1970’li yılların sonuna kadar Tuğcu’nun çok okunan bir yazar olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Kanter, onun eserlerinde çocuklara merhamet, doğruluk ve dürüstlük gibi hususların aşılandığını ve bunun olumsuz karakterler üzerinden yapılmaya çalışıldığını belirtti.
Prof. Dr. Kanter, konuşmasını tamamladıktan sonra ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtladı. Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik konuşma sonrası, canlı yayın konuğu olan Prof. Dr. Beyhan Kanter’e katkı ve katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.