Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Malkoç, Hatay'da

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Malkoç, Hatay'da
 Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Malkoç: "Yapısı sakat, davranışları bozuk olan bir insana siz istediğiniz kadar estetik ameliyat yapın, kaşını,...

 

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Malkoç: "Yapısı sakat, davranışları bozuk olan bir insana siz istediğiniz kadar estetik ameliyat yapın, kaşını, gözünü düzeltmeye çalışın düzeltemezsiniz. Onun için hep beraber bu anayasayı değiştirmemiz gerekiyor"

HATAY (AA) - Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şeref Malkoç, "Yapısı sakat, davranışları bozuk olan bir insana siz istediğiniz kadar estetik ameliyat yapın, kaşını, gözünü düzeltmeye çalışın düzeltemezsiniz. Onun için hep beraber bu anayasayı değiştirmemiz gerekiyor." dedi. 

Malkoç, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) tarafından düzenlenen "Yeni Anayasa ve 2023 Vizyonu" konulu konferansta, yapılan araştırmalarda, toplumun yüzde 90-95'inin mevcut anayasasının değiştirilmesi veya yenisinin yazılması noktasında talebi olduğunu söyledi.

 

Bu talebin haklı olduğunu ifade eden Malkoç, şöyle devam etti:

 

"Türkiye, bugün bu anayasaya sığmıyor. Yani kısacası 1982 yasası doğarken daha sakat doğdu, malul doğdu, özürlü doğdu. Zaman içerisinde bunu düzeltmek için anayasa değişiklikleri yapıldı. 17 defa değiştirildi ama olay şu, bu yapısı sakat, davranışları bozuk olan bir insana siz istediğiniz kadar estetik ameliyat yapın, kaşını, gözünü düzeltmeye çalışın düzeltemezsiniz. Onun için hep beraber bu anayasayı değiştirmemiz gerekiyor. Peki arzumuz ne? Türkiye, bugün itibariyle birçok ülkeden iyi durumda. Ama şunu arzu ediyoruz, diyoruz ki bu coğrafyada çok farklı milletlere, dinlere, mezheplere mensup insanları yüzyıllar boyunca bir arada yaşatmış, hepsinin de hukukunu korumuş bir geçmişimiz var. Bu tecrübeden faydalanmamız gerekiyor. Türkiye'de sağlık hizmetleri çok şükür iyi ama daha iyi olması gerekir. Eğitimin kalitesi daha iyi olması gerekir çünkü biz 2023'e gidiyoruz. Çünkü biz 21. yüzyılda bütün uluslarla yarışıyoruz. Türkiye'nin hedefi belli, 2023'te ilk 10 ülke arasına girmek."

 

Türkiye'nin temel meselelerinin birisinin de siyasi istikrar olduğuna dikkati çeken Malkoç, 93 yılda 64 hükümet kurulduğunu ve bir buçuk yılda bir hükümetin değiştiğini, bu durumda da siyasi istikrardan bahsedilmez olduğunu söyledi.

 

- Başkanlık sistemi

İstisnalar hariç aşağı yukarı bütün siyasi partilerin anayasanın yenilenmesi veya yeni bir anayasa yapılması için bir kanaate geldiğini aktaran Malkoç, şunları aktardı:

"Problem nerede çıkıyor? Hangi hükümet sistemi olsun? Hangi hükümet sistemi dendiğinde de iş bireyselleşiyor, Sayın Cumhurbaşkanımıza kadar geliyor. Şimdi bizim yapmaya çalıştığımız şey sivil toplum örgütleri, üniversiteler, toplumun her kesimi yeni anayasa konusunu tartışalım, slogan atmadan, kavga etmeden tartışalım çünkü hangi anayasa hangi hükümet sistemi olursa olsun bu ülke için olacak. Neticede milletin onayına gidecek.

Ama ister parlamenter sistemi savunanlar, ister başkanlık sistemini savunanlar oturup bu işe kafa yorsunlar. Parlamenter sistemi savunanlar göz nuru döksünler, dünyanın en çağdaş en parlamenter sistemini getirsinler. Veya başkanlık sistemini savunanlar gecesini gündüzüne katsın Amerikan modeli, Meksika modeli değil kendi modelimizi oluşturacak bir yapıyı kuralım. Bizim derdimiz çabamız bu. Şahsen benim tercihim başkanlık sisteminden yana. Niçin? Çünkü Türkiye'de bir buçuk yıla bir hükümet düştüğünde Türkiye hizmet alamaz, bugünkünden daha da geri gider. Bundan kurtulmamız gerekir, şahsen ben onun için başkanlık sistemini tercih ediyorum."

Malkoç, başkanlık sisteminin birçok avantajı da bulunduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmasının ardından Malkoç, konferansa katılanların sorularını yanıtladı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.