Cumhurbaşkan Gül'den milliyetçilik uyarısı

Cumhurbaşkan Gül'den milliyetçilik uyarısı
Cumhurbaşkanı Gül milliyetçilik tartışmalarıyla ilgili Yugoslavya'yı örnek göstererek önemli uyarılarda bulundu.Cumhurbaşkanı Gül milliyetçilik tartışmalarıyla...


Cumhurbaşkanı Gül milliyetçilik tartışmalarıyla ilgili Yugoslavya'yı örnek göstererek önemli uyarılarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül milliyetçilik tartışmalarıyla ilgili Yugoslavya'yı örnek göstererek uyarılarda bulundu: ''Etnik, ırkçılık gibi yoldan kim gittiyse daima küçülmüş ve kendi ırkını da küçültmüştür.''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, katıldığı bir televizyon programında milliyetçilik tartışmalarından başkanlık sistemine, barış sürecinden, yeni anayasa, AB ile ilişkiler ve ortadoğu ülkelerinde gelinen son durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Milliyetçilik tartışmalarına ilişkin bir soruya Gül, insanların babasının, dedesinin geldiği yerlerin çok fazla ifade edilmeye başlanması halinde etnik bilincin harekete geçirileceği uyarısı yaptı.

YUGOSLAVYA ÖRNEĞİ

Gül, şunları söyledi:''İnsan fıtratındadır, herkes geçmişini, nereden geldiyse atalarına, dedelerine bunlara hep saygı duyar, çocuklarına bunları öğretmek ister. Bunu gayet normal görmemiz gerekir. Hele Türkiye gibiOsmanlı bakiyesi bir toplumda, çok büyük göçler almış bir toplumda bu tip farklılıkları saygıyla karşılarsak bunlar problemolmaz. Yugoslavya, Belgrad, bütün Adriyatik Denizi'ni yönetiyordu. Bütün Adriyatik Denizi Belgrad'dan idare edilirdi. Ama dar birmilliyetçilik anlayışına girdiler sonunda ellerinde sadece bir avuç Belgrad kaldı.Örnekler çoktur. Bu anlamda benmilliyetçiliğe çok geniş anlamda bakmak gerektiği kanaatindeyim. Etnik, ırkçılık gibi şeyler, bunlar zaten kimbu yoldan gittiyse daima küçülmüştür ve kendi ırkını da küçültmüştür.''

ÜNİTER DEVLET UYARISI

Öcalan ilemüzakere başladığı ve silah bırakmameselesinin tartışıldığının hatırlatılması üzerine Gül, hem vicdanımıza hemTürkiye'nin demokratik standartlarını yükseltme amacıyla böyle bir yola çıkıldığını kaydetti. Bumeselelerin, Türkiye'nin bütün potansiyelini kullanmasına engel olduğunu dile getirenGül, bu konuları Türkiye'nin gündeminden çıkarmanın, ülkeninmenfaatlerine olduğuna inandığını vurguladı. Çözüm süreciyle ilgili bir soruyaGül, sürecin belli bir noktaya geldiğinde iktidar vemuhalefet arasında bazı bilgilendirmeler ve görüşmeler olacağını tahmin ettiğini söyledi.Gül, İmralı ile görüşmelerin de, Türkiye'nin üniter devlet sistemini,milli bütünlüğünü zaafa uğratmayacak şekilde yapıldığını kaydetti.

YENİ ANAYASA FIRSATTIR

Yeni anayasa yapımı için uzlaşma komisyonunun kurulmasının çok önemli olduğunu söyleyen CumhurbaşkanıGül, daha öncesinde TOBB'un önderliğinde Türkiye'nin her tarafında çalışmalar yapıldığını, bu çalışmaların boşa gitmesinin düşünülmemesi gerektiğini, bu fırsatın kaçmaması gerektiğini belirterek "Böyle bir güçlü birmeclis ortaya çıkmaz. Bu kadar çalışmalar da heba olmaması gerekir." dedi. 2010 yılındaki Anayasa değişikliğini desteklediğini söyleyen Gül, Avrupa Konseyi, AİHM ve Venedik Konseyi gibi Türkiye'nin işbirliği içinde olduğu tümkurumlar Türkiye'deki noksanlığı anlatıyorlardı. Tümbu kurumlarla çalışıldı yeni bir akredite yargı sistemi ortaya çıktı. Ben bunun değiştirilmesine gerek olmadığı kanatindeyim." dedi. Yeniden aday olup olmayacağına yönelik soruya da Gül, bunun vakti olduğunu ve zamanı gelince arkadaşlarıyla konuşup bir karar vereceğini kaydetti.

BUGÜN BiZ YARIN BAŞKASI

Başkanlık sistemine yönelik bir soruya Gül, önemli olanın her iki sistemin de demokratik temel prensiplerin muhafaza edip edilmediği olduğunu ifade etti. Her iki sisteminde noksanlıkları ve fazlalıkları olduğunu dile getiren Gül, sistem değişikliğinin iyi tahlil edilmesi gerektiğini vurguladı. "Bugün biz yarın bir başkası." diyen Gül, "Uzlaşma Komisyonu'nun bir kararı olursa; o, olur. Olmazsa o zaman diğer sistemi öneriyorum. Ne olursa olsun bu sistemlerin içine bakmak lazım. İçinde de ne kadar temel ilkelerin muhafaza edildiğine bakmak lazım." dedi.

KRİTERLER ÖNEMLİ

"Başkanlık mı yoksa parlamenter sistem mi?" sorusuna Gül, "Üstünde duracağım nokta; hangisi olursa olsun temel prensiplerdir. Bugüne kadar parlamenter sistemden şikâyet ederken; noksanlıklarından şikâyet ettik. Vesayet sistemi dediğimiz şeyler vardır. Seçilmiş hükümetlerin yanında gölge hükümetler çıkıyordu. Buna benzer noksanlıkların olmaması gerekiyor? dedi.

AB'YE MAHKUM DEĞİLİZ

Cumhurbaşkanı Gül; geçmişte Türkiye ile müzakerelerde Türkiye aleyhine tavır alan batılıların bugün Türkiye'nin geldiği noktayı 'AB Türkiye'ye mahkum olacak' noktasında değerlendirecek hale geldiğini belirterek "Türkiye kendi fasıllarını kendisi açıp kendisi kapatması lazım. Türkiye nihayet gerçekleşirse İngiltere gibi olacak. Para birliğine girmesi gerekmeyecektir.?

BATI?NIN IRAK'A BAKIŞ AÇILARI SORUNLU

Türkiye'nin başka ülkelere bakarak politika yapmadığını, dile getiren Gül, o günlerde Irak'ın kuzeyi yerine tümü için çaba gösterdiklerini bugün Irak'ın Kuzeyine yönelik sıcak ilgi yüzünden birçok ülkenin Türkiye'ye tavır koyduğunu söyledi. Türkiye'nin ABD ile çakışan konularının çok fazla olduğunu ifade eden Gül, Türkiye'nin tekrar Ortadoğu'ya dönüşünün bir zaruretten kaynaklandığını belirterek, Ortadoğu konusunda Türkiye'nin mutlaka dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

 

Bugün

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.