Çukurova Üniversitesi ile Minnesota Üniversitesi Enerji Alanında Ortak Çalışma Yapacak
Çukurova Üniversitesi uluslararası üniversitelerle işbirliği çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. TUBİTAK ile ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından ortak yürütülen proje kapsamında ABD’li Bilim İnsani, Minnesota Üniversitesi Güneş Enerjisi Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Jane Davidson bir dizi etkinlik ve ziyaretlerde bulunmak amacıyla Çukurova Üniversitesi’ndeydi.
TUBİTAK ile ABD Ulusal Bilim Vakfı tarafından Türk ve ABD’li bilim insanlarının ortak proje yürütmesi amacıyla yapılan işbirliği çerçevesinde Minnesota Üniversitesi Güneş Enerjisi Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Jane Davidson Çukurova Üniversitesi’ni ziyaret etti.
Çukurova Üniversitesi’ne gelen Prof. Dr. Davidson proje çalışmalarının yanı sıra Akif Kansu Toplantı Salonu’nda Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen Çevre Sohbetleri konferanslarıkapsamında “Solar Termokimyasal Yakıtlar için Fırsatlar ve Zorluklar“konulu bir de konferans verdi. Prof. Dr. Davidson konuşmasında, petrol türevi yakıtlara alternatif olabilecek güneş enerjisinden yakıt üretimini hedef alan projelerinde elde edilen deneyimler ve sonuçlar hakkında bilgiler sundu. Prof. Dr. Davidson, bu konuda dünyada birçok araştırma grubu tarafından araştırmalar yapıldığını, daha yüksek verim elde edilmesiyle bu yöntemin sanayinin enerji ihtiyacının karşılanmasında da kullanılabileceğini söyledi.
ABD’li Üniversite İle ÇÜ Enerji Alanında Ortak Proje Yapacak
TUBİTAK ile ABD Ulusal Bilim VakfıTarafından “Düşük Maliyetli Güneş Enerjisi Kollektörleri İçin Termotropik Malzemeler”konusunda Çukurova Üniversitesi ile ortak proje yürüterek ikili işbirliği yapan Minnesota Üniversitesi Güneş Enerjisi Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Jane Davidson, bu projenin amacının güneş enerjisinin düşük maliyetle binaların ısıtılmasında kullanılabilmesinin önünü açacak güneş enerjisi kollektörleri tasarlamak olduğunu söyledi. Çukurova Üniversitesi’nin, projede kollektörlerde yaygın olarak kullanılan bakır benzeri metal malzemeler yerine ucuz, polimer esaslı, uygun ışınım özellikleri olan termotropik malzeme geliştireceğini belirten uzmanlar, Minnesota Üniversitesi Güneş Enerjisi Laboratuvarı’nda geliştirilen termotropik malzemelerin optik özellikleri belirlenerek, denemeler yapacaklarını söyledi.
Prof. Dr. Davidson ziyareti sırasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Kurul üyeleri, Kimya Bölümü Öğretim Üyeleri, Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı, Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı ve Peyzaj Mimarlığı Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Laboratuvarı Araştırma ekibiyle de ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
adanapost.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.