Çukurova Havaalanı bölge turizmi ve ticareti açısından önemli...

Çukurova Havaalanı bölge turizmi ve ticareti açısından önemli...
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Çukurova Uluslararası Havaalanı'nın Mersin, Tarsus ve Adana'nın 15 yılı aşkın...

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mersin İl Koordinasyon Kurulu, Çukurova Uluslararası Havaalanı'nın Mersin, Tarsus ve Adana'nın 15 yılı aşkın süredir beklediği en önemli yatırımlardan biri olduğunu bildirdi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde bir basın toplantısı düzenleyen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, Çukurova Uluslararası Havaalanı için seçilen Kargılı mevkiiinin, karayoluna 8 kilometre, Mersin şehir merkezine 51 kilometre, Tarsus şehir merkezine 25 kilometre, Adana şehir merkezine 32 kilometre mesafede olduğunu söyledi. Adana ve Mersin'in ihtiyacı için yapılması planlanan havaalanının mevcut durumda hizmet vereceği nüfus yaklaşık 3.6 milyon, 2020 yılında ise yaklaşık 4,5 milyon kişi olduğunu belirten Atar, "Günümüzde yaklaşık 2.5 milyon yolcusu bulunan havaalanının 2020 yılında potansiyel yolcu sayısı 10 milyon olacaktır. Bölgenin uluslararası nitelikte havaalanına sahip olması durumunda ekonomik ve sosyal gelişimine büyük katkısı olacağı açıktır. Diğer yandan Şakirpaşa Havaalanı'nın kapasitesi artırılarak uluslar arası nitelikte bir havaalanına dönüştürülme olanağı bulunmamaktadır. Çukurova bölgesinde uluslararası nitelikte ve doğru yerde inşa edilecek bir havaalanı bölgenin turizm, iş, hizmet ve ticaret sektörlerindeki gelişimi için en önemli altyapı olacaktır. Adana Şakirpaşa Havaalanının mevcut durumda kapasite ve pistinin yetersiz olduğu, uluslararası doğrudan uçuşlara uygun olmadığı açıktır." dedi.

Türkiye'de de havaalanları kaçınılmaz olarak doğal yapısı düz araziler üzerinde kurulup bir kısım havaalanı tarım alanına, bir kısmı kıyıda dolgu yapılarak bir kısmı ise sulak alanlar yok edilerek yapıldığını ifade eden Atar; önemli olanın doğal çevreye, sulak alanlara, kıyılara zarar vermeden havaalanı yapılması olduğunu kaydetti. Atar, "Yapılan araştırmaya göre doğal alanlar yok edilmiş, bu süreçte DSİ sulak alanların, göllerin kurutulması görevini üstlenmiştir. Çukurova Havaalanı için daha önce gündeme gelen Baharlı havaalanı kurulmuş olsaydı sulak alanlar ve doğal çevre yok edilecekti. Gündemde olan Kargılı Havaalanı'nda ise sulak alanlar bulunmamaktadır. Ova üzerinde olması nedeniyle kaçınılmaz tarımsal amaçlı kullanılan bu alanda havaalanı kurulması bir tercih olmayıp bir zorunluluk olarak görülmektedir. Havaalanlarının dağlık veya yamaç araziler üzerinde kurulması mümkün değildir." ifadesini kullandı.

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.