Çözüm Sürecine Sivil Katkı

Çözüm Sürecine Sivil Katkı
Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan 24 kişi, ülkede ve bölgede yaşanan gelişmelerin ve olayların çözüm sürecine etkilerini değerlendirmek üzere bir araya...

Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan 24 kişi, ülkede ve bölgede yaşanan gelişmelerin ve olayların çözüm sürecine etkilerini değerlendirmek üzere bir araya geldi

 

 

İSTANBUL (AA) - Akil İnsanlar Heyeti'nde yer alan 24 kişi, Can Paker, Oral Çalışlar ve Mehmet Uçum'un çağrısı üzerine, ülkede ve bölgede yaşanan gelişmelerin ve olayların çözüm sürecine etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla "Çözüm Sürecine Sivil Katkı" başlıklı toplantıda bir araya geldi.

 

Akil İnsanlar Heyeti'nde Doğu Anadolu Grubu Başkanı olarak bulunan Can Paker'in başkanlığındaki toplantıya, Oral Çalışlar, Mehmet Uçum, Vahap Çoşkun, Abdurrahman Dilipak, Öztürk Türkdoğan, Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit, Muhsin Kızılkaya, Sibel Eraslan, Ayhan Oğan, Tarık Çelenk, Doğru Ergil, Kezban Hatemi, Abdurrahman Kurt, Fadime Özkan, Mahmut Arslan, Etyen Mahçupyan, Ali Bayramoğlu, Avni Özgürel, Nihal Bengisu Karaca, Yıldıray Oğur, Fatma Benli ve Levent Korkut katıldı.

 

Toplantıda, çözüm sürecinin kararlılıkla sürdürülmesinin son derece önemli olduğu, süreçte bir sivil iradenin aktif olarak devreye girmesinin gerekli olduğu vurgulandı.

 

Heyetin, sivil iradenin parçası olmayı ve üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeyi bir görev olarak kabul ettiği belirtilirken, "Çözüm sürecinin devamlılığı bakımından çatışmasızlık ortamının sürdürülmesinin bugünün en acil meselesi olduğunun" altı çizildi.

 

 

 

- Ortak açıklama

 

Heyetin yaptığı ortak açıklamada ise şu görüşlere yer verildi:

 

"Çözüm süreci, demokratik siyasetin esas olduğu bir bakış açısıyla yürütülmelidir. Bu süreçte, her türlü şiddetin dışlanması, çözüm sürecinin geleceği açısından zorunlu bir koşuldur. Çözüm sürecinde bundan sonra atılacak adımların ancak kalıcı bir çatışmasızlık ortamında karşılık bulacağı unutulmamalıdır.

 

Sürecin, kalıcı bir barışa dönüşmesi bu aşamada kalıcı çatışmasızlığı güvence altına almakla mümkündür. Kalıcı çatışmasızlık, kamu düzeninin korunması ve sürdürülmesi bakımından da belirleyici önemdedir.

 

Kalıcı çatışmasızlık, çözüm sürecinin gerektirdiği demokratikleşme hamlelerinin gerçekleşmesinin de temel koşullarından biridir. Bu süreçte, sadece muhataplar ve tarafların değil, sivil bir iradenin yer alması da son derece önemlidir. Bu çerçevede, bu toplantıyı oluşturan heyet olarak çözüm sürecine sivil katkı sağlamak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Türkiye'nin çözüm süreci, sadece Kürt vatandaşlarımızın ve sadece belli bir bölgenin sorunlarını çözmek için değil, Türkiye toplumunun demokrasi, hukuk ve barış esasları üzerine kurulacak geleceğini inşa etmek bakımından tarihi bir öneme sahiptir.

 

Heyetimiz, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek bakımından başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere, hükümetin ilgili üyeleri ve Çözüm Süreci Kuruluyla görüşmeler yapmak için girişimde bulunacaktır.

 

Heyetimiz, Abdullah Öcalan'ın görüşlerinin kamuoyuna doğrudan açıklanması bakımından görüşme çeşitliliğinin sağlanması için girişimlerde bulunmayı kararlaştırmıştır. Yine Meclis'teki tüm siyasi partilerle görüşme taleplerinde bulunulacaktır. Ayrıca heyetimiz, sorunun muhataplarının yanı sıra sorundan etkilenen tüm taraflarla da her türlü görüşmeye açıktır ve bu konuda gerekli girişimleri yapacaktır. Heyetimiz, bu çalışmanın başlangıcında Akil İnsanlar Heyeti içinde yer alan bir grup insandan oluşmakta ise de yapacağı her türlü çalışmaya çözüm ve barış sürecine destek verecek sivil toplumun tüm temsilcilerinin katılabileceğini de önemle vurgulamaktadır.

 

Çözüm sürecinde sivil inisiyatiflerin yerel ve ülkesel düzeyde çoğalmasının ve yaygınlaşmasının sürecin selameti açısından gerekli ve önemli olduğunun altını çizmekteyiz. Heyetimizin bundan sonraki çalışmaları her aşamada kamuoyuyla paylaşılacaktır."


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.