Çöp toplayarak başladı patron oldu...
Küçüklüğünden beri sokak sokak gezerek çöplerden topladığı atıkları satıp geçimini sağlayan Yusuf İpek Adana'daki Hacı SabancıOrganize Sanayi Bölgesi'nde işadamı oldu.
Küçük yaşlardan itibaren sokak sokak gezerek çöplerden topladığı atıkları satıp geçimini sağlayan Yusuf İpek (31) Adana'daki Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde geri dönüşüm şirketi kurdu.
Adana Atık Toplayıcılar ve Çukurova Atık Toplayıcılar Derneği üyesi olan İpek, şimdi kendi geri dönüşüm şirketlerini kurmanın ve yanında 7 arkadaşını istihdam etmenin mutluluğunu yaşıyor.
İpek, yaptığı açıklamada, 7 yaşından buyana zor şartlar altında mahalle mahalle gezerek, sokaklardan topladığı plastik, pet, kağıt gibi atıkları satarak geçimini sağladığını söyledi.
Üyesi olduğu derneğin desteğiyle Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde, toplanan atıkları satın alıp daha sonra ayrıştırarak ilgili işletmele satmaya başladıklarını belirten İpek, ''Bu işyerinde benim gibi küçük yaşlardan itibaren atık toplayan 7 arkadaşımı da istihdam ettim'' dedi.
İpek, işyerini, üyesi olduğu derneğin atık toplayıcılarını tek çatı altında toplayıp haklarının korunması konusunda yaptığı çalışmalar kapsamında Adana Valiliği ve Adana Sanayi Odası'nın (ADASO) da katkısıyla açtığını belirterek şöyle konuştu:
''Derneğimizin yaptığı çalışmayla atık toplayıcıların istihdam edilmesi ve fabrikaların atıklarının toplanması kapsamında bir proje geliştirdi ve böylece kendi işimizin patronu olduk.
Organize sanayi bölgesinden topladığımız plastik, pet, kağıt gibi atıkları burada ayrıştırıp, geri dönüşümünün sağlanması üzerine lisanslı firmalara satıyoruz. Kendimi bildim bileli atık toplarken, şimdi şirketleşmenin ve yanımda arkadaşlarımı istihdam etmenin mutluluğunu yaşıyorum.
Sokaklarda atık toplayarak zor şartlarda geçimimi sağlarken, bugün 7 arkadaşıma iş veren bir iş adamı haline geldiğime ben bile bazen inanamıyorum. Artık ticaret yapan bir işadamı gibi çalışıyorum. Amacım daha fazla atık toplayıcısını, şirket bünyesinde sigortalı olarak çalıştırıp, hayatlarını güvence altına almak.''
İpek, 2 adet kamyonetleri bulunduğunu, araç sayısını artırmayı ve şirketini daha da geliştirmeyi hedeflediğini sözlerine ekledi.
Atık toplayıcılarına örnek oldu
Çukurova Atık Toplayıcıları Derneği Başkanı Veysi Güleç ise atık toplayıcılarının çevreyi koruma açısından önemli bir görevi yerine getirdiğini belirterek, üyelerinin ''çevrenin gizli kahramanları'' olduğunu söyledi.
Güleç, 2 yıl önce başlatılan çalışmalar neticesinde Yusuf İpek'in kendi şirketini kurduğunu ifade ederek, ''İpek, bu iş sayesinde 7 kişiyi de istihdam ediyor. Arkadaşlarımız burada artık özel giysi ve eldiven kullanarak daha sağlıklı, güvenli bir şekilde çalışıyor. Kurulan şirket kentteki diğer atık toplayıcılarına da örnek oldu'' dedi.
Adana'da her gün 400-500 ton civarında kağıt ve plastik gibi atık sokaktan toplandığını bildiren Güleç, şunları kaydetti:
''Kentte yaklaşık bin 500 atık toplayıcısı var. Atık toplayıcılar, zor bir görevi yerine getiriyor. Bir atık toplayıcısı her gün 20 kilometre yürümek zorunda kalıyor. Bu emeğinin karşılığında ise topladığı 200 kilo tutan plastik ve kağıt gibi atıklardan 25 lira para kazanıyor.''
''Hırsız gözüyle bakılıyor''
Atık toplayıcılarına bazı kişiler tarafından ''hırsız'' gözüyle bakıldığını dile getiren Güleç, şöyle konuştu:
''Atık toplayıcılara, onları nasıl topluma kazandıracağımızı düşünerek bakmalıyız. Bu işi yapanlar, çekecekli bir araçla kendi geçimini sağlayan kişilerdir. Kimseyle sorunları olmaz. Artık biz de 'meslek' sınıfına geçmek istiyoruz.
Bize de daha rahat bir çalışma sistemi oluşturulmasını bekliyoruz. Biz aynı zamanda doğanın koruyucusuyuz. Biz gördüğümüz her yerdeki ambalaj ve plastik gibi atıkları, geri dönüşüme kazandırıyoruz.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.