Çölyak Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
Çölyak Hastalarının Oruç Tutarken Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Çölyak Hastaları Oruç Tutabilir Mi?
Ramazanda çölyak hastaları oruç tutarken tamamen glutensiz ürünlerden oluşan protein ve besin değeri yüksek gıdalar tüketmeli.
Çölyak hastaları, piyasada gluten içermeyen ürün çeşitleri bulunan Schar markasının destekleriyle düzenlenen bir iftar yemeğinde bir araya geldi. Ada 212 restoranda düzenlenen iftar yemeğinde tüm yemekler Schar ürünleriyle hazırlandı. Yemek süresince hastalık hakkında önemli bilgilere değinildi ve katılımcılara çölyak hastalığı teşhisi koymada yardımcı Biocard testi uygulaması yapıldı.
Çölyak hastalarının, yakınlarının ve firma yetkililerin katıldığı iftar yemeğinde; oruç tutan çölyaklıların ramazan boyunca besin değeri yüksek ürünleri tüketmeleri vurgulandı. Çölyaklıların iftar sofralarını hazırlarken öncelikli olarak ürün etiketlerini kontrol ederek işe başlamaları, gluten ibaresi bulunan ürünleri hiç bir şekilde tercih etmemeleri gerektiğinin altı çizildi. Dışarıda iftar açarken ise; yemeklerin tamamen glutensiz ürünlerle hazırlandığı restoranları tercih etmelerinin büyük önem taşıdığı belirtildi.
Glutensiz ürünler üreten firmaların konusunda uzman olması, çapraz bulaşma riski taşıyabileceği göz önüne alınarak ürünlerin, sadece glutensiz üretim yapan tesislerden çıkmasının büyük önem arz etmektedir. Ayrıca üretici firmanın araştırma geliştirmeye önem vermesi ve yeni ürünleriyle ürün yelpazesini sürekli genişletmesi gerekmektedir. Ülkemizde bu konuda deneyimli firmalar mevcuttur.
Çölyak hastalığı hakkında
İnce bağırsağın immünolojik bir hastalığı ve ömür boyu süren tek gıda alerjisi durumu olan çölyak her 150 kişiden birinde görülmektedir. Çölyak hastaları vücutta oluşturduğu reaksiyon sebebiyle içerisinde gluten proteininin yer aldığı buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi besinleri tüketememektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.