Çok kolay suçluyoruz
2012?de başsavcılıklara gelen dosyaların yüzde 38?inin takipsizlikle sonuçlandığını belirten Bozdağ, ?Bu rakamlar bizim lekelenmeme hakkına riayet etmediğimizi gösteriyor. Oysa masumiyet karinesi esastır. Çok kolay suçluyoruz? dedi.
BOZDAĞ, YARGIDA YAPILACAK DEMOKRATİK DÜZENLEMELERİ ANLATTI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kanal 24?te gündeme ilişkin soruları cevapladı. Bozdağ, askıya alınan HSYK kanun teklifi üzerinde bir uzlaşmanın sağlanamadığını belirterek, ?Önümüzdeki günlerde belki bu hafta, HSYK düzenlemesi bir uzlaşma olmazsa kaldığımız yerden görüşülmeye devam edecek ve yasalaşacaktır? diye konuştu.
Yargı bağımsızlığı güçlenecek
Kanun teklifi üzerinde ?büyük bir dezenformasyon? olduğunu belirten Bozdağ, ?12 Eylül halk oylamasında anayasayla milletimizin kabul ettiği kuralların içerisinde herhangi bir değişiklik yapılmadığı halde sanki bunların tamamı değiştiriliyormuş gibi bir kampanya başladı. Yargı bağımsızlığına, hakim teminatına müdahale eden herhangi bir düzenleme yapmamız söz konusu değil. Bizim yaptığımız herşey onların bağımsızlığını güçlendirici adımlardır? dedi.
Arzulanan netice alınamadı
Bozdağ, ?Ceza mevzuatında ?masumiyet karinesi? esastır. Ama uygulamaya baktığımız zaman burada arzu edilen neticeyi göremiyoruz. Cumhuriyet savcıları tarafından açılan soruşturmaların büyük kısmı iddianame aşamasına geçmeden takipsizlikle sonuçlanıyor. Kovuşturma aşamasına geçenlerin önemli bir kısmı da beraatle sonuçlanıyor. Bu bizim için son derece olumsuz bir tablo. 2012?de Başsavcılıklara gelen dosyaların yüzde 38?i takipsizlikle sonuçlandı. Bu rakamlar bizim lekelenmeme hakkına riayet etmediğimizi gösteriyor. Çok kolay suçluyoruz? dedi.
Haysiyete saldırıya engel
Soruşturmanın gizliliği ilkesinin masumiyet karinesi başta olmak üzere anayasadaki birçok hakla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Bozdağ, yürüyen soruşturmalarla ilgili bilgi ve belgelerin basında yer almasını ?rahatsız edici? olduğunu belirterek, ?Böyle olunca insanlar damgalanıyor ve bunu düzeltmek imkansız. İnsanların haysiyetini yok etmek bu kadar kolay olmamalıdır? dedi.
Kuvvetli suç şüphesi için delil istenecek
Adana?da MİT?e ait TIR?larda yapılan aramalara ilişkin tutanakların bir saat sonra bazı kişilerce tweetlerde kullanıldığını anlatan Bozdağ, ?Bu tutanak 3 kişide vardır. Ya savcı, ya adli kolluk ya da zabit katibi. Bu üçünün dışında bu tutanağın oraya gitme imkanı yok. Şüpheliler bilmiyor, avukatları bilmiyor ama tutanağın fotokopisi bazı televizyonlarda, internet sitelerinde, siyasi partilerde var ve okuyorlar. Hukuk devletinde insanların onurunu lekelemek için böylesi bir yol asla olmaz? diye konuştu.
Şüphe somut hale gelecek
Dinlemeler konusunda önemli bir adım atacaklarını belirten Bozdağ, ?Dinlemeler bundan sonra kuvvetli suç şüphesi ve başkaca delil elde edilememesinin tahakkukuyla savcılar tarafından hakimden istenecektir. Yapılacak düzenlemede ?kuvvetli suç şüphesi? somut hale getirilecek. Dinleme talebinde bulunan Savcı, kuvvetli suç şüphesini meydana getiren bazı delilleri mahkemeye getirmesi şartını getiriyoruz. Şüpheyi doğuran nedenler, deliller nedir bunu mahkemeye sunması gerekecek? dedi.
Dinleme süresi 3 aya iniyor
Dinleme kararlarının 3 kişilik heyetten oluşan ağır ceza mahkemelerince verileceğini anlatan Bozdağ, dinleme yapılması istenilen kişi ve telefonun teknik özelliklerine ilişkin belgelerin evraklarının, GSM bilgilerinin istenileceğini ifade etti. Bozdağ, katalog suçlarda 6 ay olan dinleme sürelerinin 3 aya indirileceğini ifade etti. Bozdağ, örgütlü suçlarda ise 3 ay ve birer aylık sınırsız uzatmaların kalkacağını belirterek dinleme sürelerinin 6 ay ile sınırlandırılacağını ifade etti.
Hasta tutuklular için çalışma
Bozdağ, ?Soruşturma süresi içerisinde müdafi ve şüphelinin dosyadaki evraktan bir örneğini harçsız alabilmelerini düzenleyen ana ilkeyi muhafaza ediyor, istisnaları olan yasak kısımları yasadan çıkartıyoruz. Şüpheli ve avukat ben dosyadan örnek alamadım diyemeyecek? dedi. Bozdağ, ?Ben Adalet Bakanı olarak içeride cezasını çekme koşullarını sağlık veya engel nedeniyle kaybetmiş olan kişilerin sağlık raporu varsa, toplum güvenliği gerekçesini yapılmaması gerektiğini düşünüyorum? dedi. Bozdağ, 10 yıllık azami tutukluluk süresinin de 7.5 yıl olması üzerinde çalıştıklarını söyledi
Star
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.