'Çoğunluk Esed ile barış olmayacağı konusunda mutabık'
Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, Viyana'daki "Suriye" görüşmelerine katılan ülkelerin çoğunluğunun Suriye'de "Beşşar Esad ile barışın mümkün olmadığı" konusunda mutabık kaldığını söyledi.
VİYANA (AA) - Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Viyana'daki "Suriye" görüşmelerine katılan ülkelerin çoğunluğunun Suriye'de "Beşşar Esad ile barışın mümkün olmadığı" konusunda mutabık kaldığını söyledi.
Sinirlioğlu, Avusturya'nın başkenti Viyana'da 17 ülke dışişleri bakanlarının katılımıyla gerçekleştirilen "Suriye" toplantısından sonra Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Toplatının, bugüne kadar Suriye konusunda yapılan en geniş katılımlı toplantı olduğunu belirten Sinirlioğlu, bu bakımdan önem taşıdığını söyledi.
Ülkeler arasında temel anlaşmazlık noktalarının devam ettiğini kaydeden Sinirlioğlu, "Beşşar Esad'ı destekleyen ülkeler tutumlarında herhangi bir değişiklik işareti vermediler. En uzun tartışma bu konuda cereyan etti. Tabiatıyla Cenevre Bildirisi'ndeki temel formülasyon bugün de en geniş şekilde tartışıldı. Hatırlayacağınız üzere Cenevre'deki mutabakat Suriye'de bir siyasi değişimin sağlanabilmesi için bir geçiş sürecini öngörüyordu. Bu geçiş sürecinde bir geçiş yönetim organı tesis edilmesini öngörüyordu. Bunun zamanlaması konusu üzerinde geniş bir tartışma yapıldı ama henüz o konuda bir mutabakata varılamadı" dedi.
-"Suriye'de Beşşar Esad ile bir barış mümkün değildir"
Gelecek iki hafta boyunca anlaşmazlıklar üzerinde görüşmelerin süreceğini aktaran Sinirlioğlu, "Bizimle birlikte toplantıya katılan ülkelerin büyük çoğunluğunun üzerinde mutabık kaldığı husus şudur, Suriye'de Beşşar Esad ile bir barış mümkün değildir. Bu konuda hiçbir tartışma yok. Bu konuda farklı düşünen ülkeler belli. Bu ülkelerin tutumlarında bir değişiklik olmadan somut bir gelişme sağlamak mümkün değil" diye konuştu.
-Yeni bir Suriye'nin inşası
Bakan Sinirlioğlu, anlaşmazlıklara rağmen sürecin devam ettirilmesinde mutabık kalınmasını önemsediklerini vurgulayarak "Şayet Suriye'de barış ve istikrar isteniyorsa yeni bir Suriye'nin üzerinde mutabık kalınan ilkeler ve hedefler doğrultusunda inşa edilmesi için ortaya bir çerçeve çıkacaksa bu çerçevenin temel zemini Beşşar Esad'ın siyaset sahnesinden çekileceği bir geçiş sürecinin hayata geçirilmesidir. Şu anda tartışılan konu budur" değerlendirmesinde bulundu.
Suriye'deki mevcut krizin, göç ve terör sorunu ortaya çıkardığına işaret eden Sinirlioğlu, "İkisi de Beşşar Esad'ın 4,5 yıldır halkına karşı yürüttüğü savaşın sonuçlarıdır. Eğer bu sorunların ortadan kaldırılması isteniyorsa biraz önce tarif ettiğim geçiş sürecinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. O geçiş süreci neticesinde de ulaşılacak hedef bellidir, o da Beşşar Esad'ın siyaset sahnesinde yer almayacağı yeni bir Suriye'nin inşa edilmesidir" dedi.
-"6 aydan daha fazla sürmeyecek"
Bakan Sinirlioğlu, her ülkenin "siyasi bir sürecin başlatılması" konusunda mutabık olduğunu ifade ederek "Bu siyasi sürecin ilk azami 6 ayı Beşşar Esad'ın siyasi geleceği konusundaki kararın verileceği dönem olacaktır. Bu 6 aydan daha fazla sürmeyecektir. Bu konuda geniş bir mutabakat bulunmaktadır. Bunu herkes kabul ettiğine göre burada tutumunu değiştirmesi gereken ülkeler bellidir. Bu konuda onların tutumlarının değişip değişmeyeceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz" diye konuştu.
-"DAEŞ'in yok edilmesi Türkiye'nin hedefleri arasında"
ABD Başkanı Obama'nın, "Suriye'ye DAEŞ ile mücadele etmek üzere birlikler gönderildiği" açıklamasının hatırlatılması üzerine Sinirlioğlu, nasıl bir açıklama yapıldığını görmediğini ve bu yüzden bir yorum yapmak istemediğini söyledi.
Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelesi konusunda tutumunun net olduğunu vurgulayan Sinirlioğlu, "DAEŞ, Türkiye için bir tehdittir. Suriye'deki krizin sonucunda çıkmış bütün terör örgütleri gibi DAEŞ'in de yok edilmesi Türkiye'nin öncelikle hedefleri arasındadır" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.