Çocuk Gelinler Toplumun Aile Yapısını Tehdit Ediyor
Çocuk gelinlerin aile yapısını tehdit ettiği belirtildi. Aile Terapileri ve Terapistleri Derneği (TERAPİDER) Genel Başkanı Aile ve Evlilik Terapisti Uz. Dr. Taner Canatar, Türkiye'de batıda yapılan evliliklerin dörtte biri, doğuda yapılan evliliklerin üçte birinin çocuk yaşta yapıldığını belirtti. Canatar, artık normalleştirilen ve meşrulaştırılan bu olgunun derhal ortadan kalkması gerektiğini vurguladı.
Ataerkil ve geleneksel toplum yapısının, erken yaşta evlilikleri normalleştirdiğini ve meşrulaştırdığını ifade eden Dr. Canatar, şöyle konuştu: "Toplumun erken yaştaki evlilikler için nedenleri veya mazeretleri her zaman mevcuttur. Oysa erken yaşta evlilik, kesinlikle ağır travma ve kalıcı psikolojik rahatsızlığa neden olabilmektedir. Ruhsal ve bedensel gelişimini henüz tamamlamamış, kendi yaşamının iplerini eline henüz alamamış, haklarını bilmeyen yüzlerce genç kız, ya kendi istekleri ile ya da ailelerinin zorlaması ile evleniyor. Bazen yoksulluktan kurtulma isteği, bazen yalnızca bir aidiyet arayışı, bazen mevcut durumdan kurtulup daha iyi görülene koşma, bazen köle gibi satılma, bazen 'Evde kalırsın, yaşın geçerse kimse seni almaz' gibi yüz yıl öncesinden getirilip halen terk edilemeyen baskı, bazen bir aşk, bazen de kendini ifade etme isteği, küçük yaşta evliliklerin nedenleri arasındadır. Bununla birlikte daha çocukluğunu ve gençliğini yaşayamadan evlendirilen bireyler, yaşam evrelerini sağlıklı geçirip, sağlıklı bir kişilik yapısı geliştiremez ve evlilik ilişkilerinde çözümleyici yaklaşım gösteremezler. Kendi ergenlik sorunlarını halletmeden önce eş ya da ebeveyn olan bu tip ailelerin çocukları da sorunlu kişilik yapısına sahip olacaktır."
"Çocuk Gelin Olmaz, Olamaz"
Dr. Canatar, erken yaşta yapılan evliliklerde pişmanlık, öfke, özlem, hayal kırıklığı gibi duyguların yoğun bir şekilde yaşandığını ve bunlara bağlı olarak da ortaya çıkan sorunlar arasında en çok depresyon, kaygı bozuklukları, fobik problemler, güven problemleri, sağlık ile ilgili problemler ve intihar girişimleri bulunduğuna dikkat çekti.
Fiziksel gelişimini ve ruhsal olgunlaşmasını tamamlayamamış gençler erken evlendiklerinde, gebelik ve doğumlarda anne veya çocuğun ölümüne, çocukların sağlıklı bir şekilde gelişimlerini tamamlayamamalarına neden olduğunu anlatan Canatar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca, erken yaş evliliklerinde aile içi sorunlar daha fazla görülmekte, çocuk bakımı ve çocuğu büyütme noktasında çift yeterli bir olgunlukta olamadığından ciddi sorun yaşamaktadır. Aile içi şiddet ve evlilikten mutlu olamamaları, kadın ve erkekte psikolojik sorunların görülmesine yol açabilmektedir. Bu tür evlilikler kadın için katlanılması gereken bir durum, erkek içinse mutluluğu dışarıda aramak için bir bahane olabilmektedir. Genç karı koca arasındaki sorunlar ailelerini etkilemekte, aile ve eşler arasında kavgalara, kıskançlıklara, şiddete neden olmaktadır. Bu durum yıpranmış ailelere, mutsuz çiftlere, ortada kalmış ve psikolojik sorunlarla büyüyen çocuklara yol açmaktadır.”
"18 Yaş Altı Evlilik Yasaklanmalı"
Zihinlere yerleşmiş köklü gelenek kodlarının değiştirilebilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Canatar, şunları söyledi:
"Anne ve babanın, başta yazılı ve görsel medya olmak üzere çeşitli eğitim yöntemleriyle erken yaşta evlilik, kadın hakları, çocuk hakları, aile içi şiddet gibi önemli konularda bilinçlendirilmeleri gerekmektedir. 18 yaş altındaki evliliklerin yasalarla kesin bir şekilde engellenmesi, özellikle kız çocuklarının eğitime dâhil edilmesi, kadınların iş kurma ve meslek edinmeleri ile ekonomik anlamda özgürlüklerinin sağlanması, toplumun cinsel istismar, cinsiyet ayrımcılığı ve toplumsal halk sağlığı konularında bilinçlendirilmesi, ekonomik koşulların iyileştirilmesi gerekmektedir. Evlilik öncesi fiziksel tahlilleri zorunlu tutan devlet, evlilik öncesi eğitimi şart koşmalıdır. Aslında ne koşulda olursa olsun erken yaşta evliliklerin sonucu baştan bellidir. Bu evlilikler, yıpranmış ailelere, mutsuz çiftlere, ortada kalmış ve psikolojik sorunlarla büyüyen çocuklara yol açmakta ve yeni neslin sağlıksız ve yetersiz bir şekilde gelişmesine neden olmaktadır.”
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.