Çocuğu olan, onlarla çocuklaşsın?

Çocuğu olan, onlarla çocuklaşsın?
Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)?in tüm insanlığa örnek olan şefkati, merhameti ve müminlere olan düşkünlüğü, çocuklara olan tavrında da çok yoğun...

Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav)?in tüm insanlığa örnek olan şefkati, merhameti ve müminlere olan düşkünlüğü, çocuklara olan tavrında da çok yoğun olarak görülmektedir. Hem kendi çocukları ve torunlarıhem de ashabının çocukları ile çok yakından ilgilenmiş, doğumlarından isimlerinin konulmasına, sağlıklarından ilimlerinin artmasına, güzel ahlakla terbiye edilmelerinden giyinmelerine, hatta onlarla şakalaşma ve oynadıklarıoyunlara kadar onlar için tavsiyelerde bulunmuş, bizzat yol göstermiş ve ilgilenmiştir.

Rahmet Peygamberi, Efendimiz (sav)?in en çok dikkat çekici yönlerinden biri de çocuklarla olan ilişkilerinde görülmektedir. Çünkü O, sıradan bir insandan öte çocuklarla çocuklaşan, onların penceresinden bakan, bunu başaran ve insanlara tavsiye edendir. Nitekim bir hadisi şeriflerinde: ?Çocuğu olan onunla çocuklaşsın?. 1 buyurmuşlardır

Çocuklar, hiç kuşkusuz ailelerin en değerli varlıkları. Geleceğimizin geleceği olan çocuklar. Ama hiç düşünüz mü, onlara ne kadar zaman ayırdığınızı?

Çocuğuna zaman ayırmak, onunla oynamak, onun dersleriyle ve sorunlarıyla ilgilenmek bir anne-babanın en önemli görevi. Bazen anne-babalar çalışma hayatından, günlük işlerin yoğunluğundan, stresinden çocuklarına fazla zaman ayıramıyorlar. İş yerindeki sorumluluklar, problemler, günlük işler bazen ağır gelebiliyor. Ama her şeyin bir çözümü oluyor ve yeniden işleyiş istenildiği gibi devam ediyor. İşle ilgili problemleri iş yerinde bırakmak ve eve gelince aile bireyleriyle ilgilenmek, onlara zaman ayırmak kişiyi hem ruhsal yönden rahatlatıyor, hem de ertesi gün kafasını toparlamış olarak işe gitmesini sağlıyor. İşimizi hayatımızın odak noktası yapmak da zaten doğru bir davranış değil.

Çocuğa karşı yumuşak davranmak Allah Resulü?nün adetlerindendi. Allah Resulü bir seferden döndüklerinde çocuklar kendilerini karşılardı. Allah Resulü (sav)?de durur, sahabelerine çocukları kaldırmalarınıemrederdi. Onlar da çocukların kimini Allah Resulü?nün önüne, kimisini terkisine bindirir ve bazılarını da kendileri bineklerine alırlardı. 2 Peygamberimiz (sav) sevgisini hem sözleriyle hem de davranışlarıyla gösterirdi. Çocuklara, onlarısevdiğini söylerdi. Çocukları öptüğünü gören bir bedevi, bunu yadırgamış ve ?Demek siz çocukları öpüyorsunuz ha! Hâlbuki biz onları hiç öpmeyiz!? demekten kendini alamamıştı. Bunun üzerine Hz. Peygamberimiz (sav): ?Şayet senin kalbinden Allah merhameti söküp almışsa, ben ne yapabilirim.? 3 buyurarak, çocuk sevgisinden yoksun bir kalpte merhametin de bulunamayacağını ifade etmişti.


Çocuklarımıza zaman ayırmak onlara hediye almaktan daha önemli ve yararlı. Bazı anne-babalar çocuklarına zaman ayıramadıklarında suçluluk duygusu hissediyorlar ve çocuklarına hediyeler alarak bu duyguyu bastırmaya çalışıyorlar. Bu da çocukların şımarmasına ve gittikçe doyumsuzlaşmasına neden oluyor. Unutmayınız ki doyurulmuş yani yüksek oranda maddi olarak ihtiyacı karşılanmış çocukları teşvik edip güdüleyemessiniz. Ben çektim o çekmesin anlayışı yanlış bir tutumdur. Çocuğuna yeterli zaman ayıramayanşefkatini hissettiremeyen bu konuda sıkıntı yaşayan ebeveynler çocuklarına maddi imkânların çok üstünde harçlık vererek adeta çocuklarına kendilerini affettirmeye çalışırlar. Aslında çocuklara zaman ayırmak için farklı şeyler yapmaya da gerek yok. Birlikte parka gitmek, yemek yemek, alışveriş yapmak, yemek pişirirken ve sofrayı hazırlarken küçük yardımlar istemek, oyun oynamak gibi günlük işler zengin paylaşımlar olacaktır. Eğer çok yorgunsanız çocuğunuza bunu açıklayıcı bir biçimde, mesela ? Bu akşam ben de seninle oyun oynamayı çok istiyordum ama çok yorgunum ve biraz dinlenmeye ihtiyacım var. ? şeklinde anlatabilir veya ? Daha az yorucu bir etkinlik yapalım. ? diyebilirsiniz. Birlikte her anınızı oyun vakti olarak değerlendirmek değil de belirli zamanları oyun vakti olarak ortaklaşa belirlemek de iyi bir yöntem olabilir.

Bugünün yarını, yarının umudu ve geleceğimiz olan cennet kokusu, göz nuru çocuklarımızın eğitimi ve yetiştirilmesi tesadüflere bırakılamayacak kadar önemlidir. Hem aile hem de çocuk eğitimi hayati bir meseledir. Atimiz, yetiştirdiğimiz ve yetiştireceğimiz çocukların kalitesine bağlıdır

Unutmayınız ki çocuklarınıza ayıramadığınız zamanı ondan geri istemeye de hakkınız yoktur?.

HAYIRLI CUMALAR

Kaynaklar:

1 Deylemî

2. Kütüb-i Sitte İ.Canan 2.Cilt S.510

3. Buharî ve Müslim

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.