Çiftçiye destek müjdesi

Çiftçiye destek müjdesi
 Başbakan Davutoğlu, "10 milyar liralık tarımsal desteğin şu ana kadar 5,1 milyar lirası ödenmişti. Bugün itibarıyla 1.3 milyar tarımsal destek...

 

Başbakan Davutoğlu, "10 milyar liralık tarımsal desteğin şu ana kadar 5,1 milyar lirası ödenmişti. Bugün itibarıyla 1.3 milyar tarımsal destek daha çiftçilerimize ödenecek" dedi.

 

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Büyük Anadolu Oteli'nde, Türkiye Ziraat Odaları Birliği 26'ncı Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada,  bu seneki 10 milyar liralık tarımsal desteğin şu ana kadar 5,1 milyar lirasının ödendiğini belirterek, "Dün imzaladığım kararnameyle, bugün itibarıyla 1.3 milyar tarımsal destek daha bugünlerde çiftçilerimize ödenecek. Dolayısıyla toplamda 10 milyar Türk Lirası'nın, 6.4 milyar Türk Lirası, mayıs ayı sonuna kadar ödenmiş olacak" ifadelerini kullandı.

 

Davutoğlu, Isparta'da afet sebebiyle zarar görenlere de ödenmek üzere 30 milyon Türk Lirasının acilen gönderildiğini belirtti.

 

Nerede bir afet varsa, orada çiftçilerin yanında olacaklarını vurgulayan Davutoğlu, zirai mücadele ve ilaç desteği ile tarımda ucuz elektrik kullanımı desteğinin 2002'de kaldırıldığını söyledi.

 

Davutoğlu, bu destekler kaldırıldığında, iktidarda ANAP, DSP, MHP hükümetinin bulunduğunu anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Yani MHP, hükümetin bir parçasıydı. Bu desteklerin kaldırılmasını da kim planlıyordu, Sayın Kılıçdaroğlu'nun bugünlerde kendisine çokça danıştığı Kemal Derviş planlıyordu. Çiftçilerimize bakışı belli olan bir zihniyet. Muhayyel bir iktidarda, muhayyel diyorum altını çizerek, dışarıdan bakan yapılması düşünülen Kemal Derviş."

 

"İnsanımıza, toprağımıza duyduğumuz bir saygının gereğidir"

 

Başbakan Davutoğlu, "Biz son 12 yıl içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin dış borca ihtiyaç hisseden, bir çok alanda daralma yaşayan bir ekonomiden, küresel rekabeti yüksek bir ekonomiye geçirirken aslında insanımıza, toprağımıza duyduğumuz bir saygının gereğidir" şeklinde konuştu.

 

"Büyük binalara doğru seyrimizde şehirleşme esnasında topraktan uzaklaştıkça, aslında kendi doğamızdan uzaklaştık. Ziraatı, tarımı sanki geri kalmış toplumların alanı gibi görme hastalığına tutulduk" ifadelerini kullanan Davutoğlu, "Halbuki her şey terkedilebilir ama ziraat ve tarım asla terkedilemez. Her sektörde ihmale şöyle veya böyle zamanla telafi edilebilir ama tarım ve hayvancılıkta ihmal telafi edilemez" dedi.

 

Davutoğlu, konuşmasında Türkiye'nin tarım hasılasında Avrupa birincisi olduğuna da dikkati çekti.

 

"Bizden önce mazot desteği uygulaması yoktu"

 

Davutoğlu, son 13 yılda tarımsal destek verilen ürün sayısını 52'ye çıkardıklarına dikkati çekerek, şunları söyledi:

 

"Bizden önce mazot desteği uygulaması yoktu. İlk defa biz başlattık. 2003 yılında ve şu ana kadar yaptığımız mazot desteği, 5,3 milyar TL. Bugün mazot fiyatı üzerinden ve bütün Türk ekonomisinin bütününü, tarımsektörünün bütününü görmeden tek bir alan üzerinde spekülatif istismar alanları açmak bir tür sorumsuzluktur. Çiftçilerimize en ucuz girdiyi ne şekilde başlayabileceksek onu sağlayacağız. Özellikle bunu mazot desteği,destek şeklinde yapıyoruz ki genel enerji piyasası ile ilgili bir etkileşim olmasın ve doğrudan çiftçimizin cebine bu destek girebilsin."

 

"Hayvancılığı, terör, şiddet geriletti"

 

Hayvancılığı teşvik etmek istediklerini belirten Başbakan Davutoğlu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun sahip olduğu güzelliklerin en büyük nimet olduğunu anlattı. Davutoğlu, şöyle konuştu:

 

"Peki bu hayvancılığı kim geriletti? Terör, şiddet geriletti. Köylerimiz, mezralarımız, boşaldı. Şimdi Köye Dönüş Yasası'nı kim çıkardı? AK Parti. Bizim dönemimizde çıkan Köye Dönüş ile şimdi o meralar şenlendi. Orada gördüğüm her sürü, emin olunuz, benim yüreğimde tatlı bir esinti oluşturdu. Artık o meralar, çatışma alanları değil hayvancılık sektörlerinin geliştirildiğini alanlar olacak. Buradan bütün çiftçilerimize, vatandaşlarımıza Çözüm Süreci'ni sahiplenme çağrısında bulunuyorum. Onlar sahiplendikçe şiddet yanlıları bu ülkede etkili olamayacak ve meralarımız şenlenecek."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.