Çiftçiye 7,6 milyar lira destek

Çiftçiye 7,6 milyar lira destek
 Tarım sektörü, son yıllarda yapılan desteklerin ardından ekonominin lokomotif alanlarından biri haline geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı...


 

Tarım sektörü, son yıllarda yapılan desteklerin ardından ekonominin lokomotif alanlarından biri haline geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çiftçilere nakit olarak verilen tarımsal destek miktarının önemli oranda artış gösterdiğini söyledi. Bakan Eker, son 9 yılda tarım sektörüne aktarılan nakit tarımsal destek miktarının 43 milyar lirayı aştığını belirtti. Eker, bu yıl yaklaşık 7,6 milyar lira destek ödemesi yapmayı planladıklarını kaydetti.

Türkiye 2011'de büyümede Çin'in ardından ikinci sıraya yerleşirken, tarım sektörü yapılan desteklerin ardından ekonominin lokomotif alanlarından biri haline geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çiftçilere nakit olarak verilen tarımsal destek miktarının önemli oranda artış gösterdiğini söyledi. 2002 yılında 1 milyar 868 milyon Türk Lirası olan toplam tarımsal desteklerin, 2011 yılında 7 milyar liranın üzerine çıktığını ifade eden Bakan Eker, "Son 9 yılda tarım sektörüne bakanlığımız cari transfer bütçesinden aktarılan nakit tarımsal destek miktarı, fiyat desteği, faiz sübvansiyonu, ihracat desteği gibi kaynaklar hariç, toplamda 43 milyar lirayı aştı. 2012 yılı ürünlerine ise yaklaşık 7,6 milyar lira destek ödemesi yapmayı planlıyoruz." dedi. Türkiye'nin tarım sektörüne sağladığı desteklerin uluslararası organizasyonlar tarafından yayınlanan raporlarda vurgulandığına dikkat çeken Eker, İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın (OECD), 2011 yılında Türkiye tarımı ile ilgili yayınladığı "Tarımsal Politika Reformlarının Değerlendirilmesi Türkiye Raporu"nda, çiftçilere verilen desteklerin son yıllarda arttığının vurgulandığını kaydetti. Bakan Eker, raporda 2007-2009 döneminde Türkiye'de toplam çiftlik gelirlerinde, Üretici Destek Tahmini (PSE) payının yüzde 34 olarak gerçekleştiği ve bu oranın yüzde 22 olan OECD ortalamasının çok üzerinde olduğunun belirtildiğini kaydetti. Eker'in verdiği bilgilere göre yine OECD'nin 2011 yılı 'Tarımsal Politikaları İzleme ve Değerlendirme Raporu'nda, 2010 yılında tarıma verilen toplam destek tahmininin GSYİH'ya oranı; OECD ülkelerinde ortalama yüzde 0,85 iken, Türkiye'de yüzde 3,15 olarak ifade ediliyor.

2009 yılından itibaren desteklerin büyük bölümünün yılın ilk yarısında üreticilere ödendiğini aktaran Bakan Eker, desteklemelerin üretim sezonundan önce açıklanmasıyla çiftçilerin üretim planlaması yapmasının sağlandığını kaydetti. Tarımsal desteklerin verimlilik ve kalite esasına göre yeniden düzenlendiğini dile getiren Eker, desteklerin verimlilik, kalite, sağlık ve kırsal kalkınmayı esas alacak şekilde, pazar ihtiyacını göz önünde tutarak yenilendiğini söyledi. Tarımsal desteklerin daha etkin hâle getirildiğini ifade eden Eker, verimlilikten uzak bir destekleme aracı olan Doğrudan Gelir Desteği'ni (DGD) kaldırarak, alan bazlı desteklerin artırıldığını kaydetti. Tarımsal desteklerde yapılan değişiklikler ile üretimde verimlilik ve kalite artışının yanında çevre ve insan sağlığını da ön planda tutan üretim metotlarının desteklendiğini vurgulayan Eker, "Bu kapsamda, sertifikalı tohuma, sertifikalı fidana, toprak analizine, organik tarıma ve iyi tarım uygulamalarına destek veriyoruz. Ayrıca, tarımsal üretimin kendi ekolojisine uygun alanda yoğunlaştırılması, verim ve kalitenin artırılması amacıyla hayata geçirdiğimiz 'havza bazlı destekleme modeli' ile 17 ürünün ekim ve dikimine prim desteği ödemesi başlattık." şeklinde konuştu.

Et ve süt verimliliği arttı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tarımın yanı sıra hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla çok sayıda projenin hayata geçirildiğini ifade etti. Hayata geçirilen projeler sayesinde hayvancılıkta verim ve kalite artışının yakalandığını aktaran Bakan Eker şu değerlendirmede bulundu: "Bakanlık olarak, GAP ve DAP bölgelerinde yeni kurulacak hayvancılık işletmelerine hibe destekleri sağladık, 4,1 milyon hektar alanda mera ıslah çalışmasını tamamladık, yem bitkileri üretim alanlarının artırılması için destek verdik ve 624 bin olan suni tohumlama sayısını 3 milyonlara çıkardık. Böylece hayvan başına alınan et ve süt miktarını önemli oranda artırmış olduk."

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.