CHP'ye İHL manevrası için sert tepki?
CHP'nin imam hatip, sağlık meslek ve açık lise mezunlarının polis olmaması için Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi tepki çekti. CHP'nin tutumu 'ikiyüzlülük' olarak yorumlandı.
BURAK KILIÇ, İBRAHİM ASALIOĞLU, PINAR KAMAN'ın haberi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun herkese eşitlik vaadine atıf yapan İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği Başkanı Hüseyin Korkut, "CHP, halkın karşısına hangi yüzle çıkacak, bu ne yaman çelişkidir?" diye soruyor. Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruyu 'ikiyüzlülük' olarak değerlendiren AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş da Kılıçdaroğlu'nun vaatleri ile uygulamaları arasındaki çelişkilere dikkat çekiyor.
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun çelişkisine de dikkat çeken Korkut, "Bu yaman çelişki en başından beri devam ediyor. Başörtüsü meselesinde, rahibe afişi gibi çok konuda CHP'nin sabıka dosyası kabarık. En büyük çelişki ise adında 'halk' olan partinin halkın çocuklarının yürüyebileceği yolları kapatmak istemesi. Dileriz, mahkeme CHP'nin yanlış teşebbüsünü dikkate almaz." ifadelerini kullanıyor.
ÖZGÜRDER Başkanı Rıdvan Kaya da, "CHP'nin halk olarak gördüğü insanlar arasında meslek liseliler ve Müslümanlar yok." suçlamasını yöneltiyor. Kaya, "CHP, 'Biz kimseye ayrımcılık yapmıyoruz' derken kendi halkı olarak gördüğü insanlar için bu vaatte bulunuyor. Öteki olarak gördüğü insanların ise mağdur olduğunu fark etmiyor." görüşünde. Anamuhalefet partisinin tavrının, içerideki kafa karışıklığını gösterdiğini savunan Rıdvan Kaya, şunları dile getiriyor: "CHP'nin halka karşı resmî ideolojiyi savunmaktan kaynaklanan bir kini var. Önce bir adım atıyor. Sonra bocalıyor. Hem statükoyu koruyup hem de halktan yana olmak mümkün değil. CHP kimin yanında olduğuna karar versin. Yeni CHP'nin yaptığı bütün politikalarda eski CHP'nin bilinçaltı devreye giriyor."
"Eşitlik herkese eşit hak tanımaktır." vurgusu yapan Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, "Öğrenciye 'istediğin okula gidemezsin' derseniz asıl bu eşitsizliktir." değerlendirmesini yapıyor. MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Ayhan Küçük de CHP'nin tavrını 'birleştirici' değil 'ayrıştırıcı' buluyor: "CHP kısa bir süre önce Eskişehir'de cami ve ibadethanelere bakış açısını gösteren bir utanç sergisi açtı. Daha önce de inancı gereği başörtüsü takanları rahibeye benzetmişti. Bu son tavırla bunlar birbirinden ayrı değil."
İptal başvurusuna, eğitimcilerin yanında Meclis'te bu kanunu çıkaran AK Parti'nin grup başkan vekilleri de tepkili. Ocak ayında verdikleri kanun teklifi, nisan sonunda Meclis'te kabul edilen AK Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş, "Bugün CHP bir taraftan 'hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz, 74 milyon vatandaş eşit mesafededir' derken diğer taraftan Anayasa Mahkemesi'ne giderek ikiyüzlü bir davranış sergiliyor. Kamuoyuna 'herkesi kucaklayacağız' derken sinsi bir şekilde vatandaşlarımızın bir kısmının bazı imkânlardan yararlanmasına engel olmak için elinden gelen gayreti gösteriyor. Ümit ediyorum ki Anayasa Mahkemesi daha önceki haksızlığa karşı yaptığımız düzenlemeyi reddetmeyecek, CHP'nin ayrımcılık isteğini reddedecektir." temennisinde bulunuyor.
TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı ve eski YÖK Başkanı Mehmet Sağlam, "CHP'nin hiçbir milletvekili gerek komisyonda gerekse Meclis'teki konuşmalarında anayasaya aykırılık gibi bir iddiada da bulunmadılar. Sonradan neden böyle bir şey icap etti, onu da anlamakta güçlük çekiyorum." diyor. Kanun ile, 30 yıldır devam eden kurumun teşkilat yapısının güçlendirildiğini belirten Sağlam, "Başkanlık özerk bir kurum haline getirildi. Bir yönetim kurulu oluşturuldu. Başkanın yardımcıları var. Bir hayli uzman kadroları ile donatıldı." şeklinde bilgiler veriyor.
ZAMAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.