CHP?nin başörtüsü formülü...

CHP?nin başörtüsü formülü...
Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arasındaki sürpriz görüşmenin ana gündemini oluşturan başörtüsü sorunu" CHP'de sıkıntı...

Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arasındaki sürpriz görüşmenin ana gündemini oluşturan başörtüsü sorunu" CHP'de sıkıntı yarattı.

Parti yönetimi, Erdoğan'dan gelen yasa değişikliği ve komisyon önerisine, mesafeli duruyor. Parti yönetimi, konunun, "hukuki değil siyasi sorun olduğu" görüşünden hareket ederek, üniversitelerdeki sorunun uygulamada "esneklikle" kendiliğinden çözüleceği görüşünü savunuyor. CHP yönetiminde, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları dolayısıyla anayasa ve yasa değişikliğinin olamayacağı görüşü de dile getiriliyor. Partide, önemli sayıda yöneticinin de başörtüsü gündemli tartışmalardan rahatsız olduğu belirtiliyor.

KOMİSYON OLMAZ

Erdoğan-Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından CHP'de başörtüsü tartışması başladı. Önemli sayıda parti yöneticisinin, kamuoyunda, iki parti arasında uzlaşı görüntüsü oluşmasından rahatsız olduğu ifade ediliyor. Parti yönetimi, Erdoğan'dan gelen yasa değişikliği ve komisyon önerisine mesafeli duruyor. CHP yönetiminde, "başörtüsü başlıklı tek komisyon kurulmasına destek verilemeyeceği" dile getiriliyor.

YASA DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZ

CHP, konunun, "hukuki değil siyasi sorun olduğu" görüşünden hareket ederek, üniversitelerdeki sorunun uygulamada "esneklikle" kendiliğinden çözüleceği görüşünü savunuyor.

CHP yönetiminde, Anayasa Mahkemesi AİHM kararları dolayısıyla anayasa ve yasa değişikliğinin olamayacağı görüşü dile getiriliyor. CHP'de üzerinde çalışılan formül, "tek başına başörtüsü sorunu" olarak değil bir çeşit "üniversite affı'" olarak tanımlanırken, konu, "üniversite eğitimine çeşitli nedenlerle ara vermek durumunda kalan öğrencilere yönelik çözüm" kapsamında değerlendiriliyor.

SON SÖZ MYK'NIN

Bilim Yönetim ve Kültür Platformu Başkanı Prof. Dr. Sencer Ayata koordinesinde hazırlanan raporun temeli ise "din ve vicdan özgürlüğü ile eğitim hakkının birlikte değerlendirilmesine" dayanıyor. Raporun, Merkez Yönetim Kurulu'na (MYK) sunulması, MYK içinden oluşturulacak komisyonda nihai şeklinin verilmesi planlanıyor. Bu nedenle raporda son söz sahibi MYK olacak ve kısmi değişiklik olabileceği ifade ediliyor.

HABER: Ezelhan ÜSTÜNKAYA / ANKARA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.