CHP'li Gürer: 'Çiğ süt desteği bütçeye takılmış..'

CHP'li Gürer: 'Çiğ süt desteği bütçeye takılmış..'
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiğ süt destek fiyatının neden azaldığını sordu, Bakan Fakıbaba yanıtladı: Çiğ süt desteği bütçeye takılmış         

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiğ süt destekleme fiyatlarının bir önceki yıla göre yarı yarıya azalmasını, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, destekleme fiyatlarının bütçe imkânları ölçüsünde belirlendiğini ifade ederek, 309 bin üreticiye destekleme ödemesi yapıldığını açıkladı.

 

DESTEK MİKTARI NEDEN AZALDI?

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazı soru önergesinde çiğ süt destekleme fiyatlarının bir önceki yıla göre yarı yarıya azıldığını belirterek, “Üretici beklentilerinin altında kalan bu desteler yem fiyatlarında oluşan artışlara göre besiciler için yetersiz kalmıştır. Hükümet hangi değişim ve duruma göre desteklerde daha sınırlı bir noktaya gerileyecek tutar açıklamıştır? Desteklerden kaç süt üreticisi ve besici yararlanmaktadır” şeklinde sorular yöneltti.

 

BÜTÇE İMKÂNLARI…

 

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba ise çiğ süt desteğinin, üçer aylık dönemler halinde söz konusu dönem için geçerli olan girdi fiyatları, üretim maliyetleri, çiğ süt satış fiyatları, pariteler, piyasa koşulları incelenerek ve bütçe imkânları ölçüsünde belirlendiğini söyledi.

 

DESTEK KRİTERLERİ

 

2017 yılı ilk 10 aylık dönem itibariyle, 309.008 üreticiye yaklaşık 7,6 Milyon ton süt için 393,9 Milyon TL destekleme yapıldığını belirten Bakan Fakıbaba, "Çiğ Sütün Sözleşmeli Usulde Alım Satımına İlişkin Yönetmelik" kapsamında, sanayiye aktarılan çiğ sütün sözleşmeli usulde alım satımının zorunlu olduğu, sözleşme bilgilerinin Bakanlıkça kullanılan süt kayıt sistemine kaydedileceği; sözleşme süresi altı aydan az, bir yıldan fazla olamayacağı; çiğ sütün hijyenik şartlara uygun olarak, sözleşmede belirtilen üretim yeri veya yerlerinde üretileceği; alıcı tarafından üreticiye kesif yem verilmesi durumunda süt/yem paritesinin 1,3'ün altında olamayacağı; çiğ sütün fiyatının, pazarlık ile, çiğ sütteki koloni sayısı, somatik hücre sayısı, süt yağı ve protein oranlarını dikkate alarak kalite ve içeriğe göre, süt/yem paritesine göre veya Ulusal Süt Konseyinin ilan ettiği tavsiye fiyatına göre belirlenebileceği gibi kriterlerin hükme bağlandığını açıkladı.

 

SÜT TOZU SORUNU…

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, süt üreticilerin sorun ve talepleriyle ilgili bir diğer soru önergesinde ise, “Süt üreticisini korumak amacı ile alımı et ve süt kurumunca yapılan sütlerin süt tozuna dönüştürülerek ihraç şartı aranmaksızın sanayicilere verilecek olması süt üreticileri için yeni mağduriyet yaratmayacak mıdır? Et ve Süt Kurumu ne kadar süt tozu satışı yapacaktır? Et ve Süt Kurumu elinde bulunan süt tozu stokların son kullanma tarihi yaklaşması nedeni ile bu yola başvurduğu iddiaları doğru mudur? Neden bu bağlamda gerekli önlemler alınmamıştır? Doğrudan yurt dışı ithali olası değil midir?” şeklinde sorular yöneltti.

 

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, Piyasaların regülasyonu amacıyla değişik müdahale araçlarını elinde bulunduran Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğünün (ESK), üreticinin elindeki arz fazlası çiğ sütü ve ürettirdiği süt tozunu, fiyat istikrarının sağlanması amacıyla üretici örgütleri ile Ülke genelinde yaptığı sözleşmeler kapsamında Ulusal Süt Konseyinin belirlediği taban fiyat üzerinden 2016 yılı Mart ayından itibaren almaya başladığını hatırlattı.

 

Bakan Fakıbaba, açıklamasında şunları söyledi: “ESK tarafından alımı yapılan yağsız süt tozlarının hemen hemen tamamı ihraç edilmekte olup, iç piyasada oluşan kısa süreli arz-talep değişikliklerinde ve buna bağlı oluşan fiyat dalgalanmalarında ithalata sebebiyet vermemek adına bir miktar yağsız süt tozunun iç piyasaya aktarılmasına ihtiyaç duyulabilmektedir.

 

ESK tarafından alımı gerçekleştirilen yağsız süt tozlarının satışı üretimi yapılan yıl içerisinde gerçekleşmektedir. Yağsız süt tozlarının miadı üretim tekniklerine bağlı olarak ekseriyetle 18-24 aydır. ESK tarafından 2017 yılında satışa sunulan hiçbir üründe miat sorunu bulunmamaktadır.”

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer süt üreticilerinin mağduriyet yaşadığını, geçtiğimiz yıl ülkemizde yeterli miktarda süt varken süt tozu ithal edildiğini, süt üreticilerinin maliyetine ürünlerini satmak zorunda kaldıklarını belirterek süt üreticisine destek girdi fiyatlarının artışı ile erimekte süt üretici mağduriyet yaşamaktadır” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.