CHP'li Bulut: Krizin Faturası Halka Ödetiliyor..

CHP'li Bulut: Krizin Faturası Halka Ödetiliyor..
CHP'li Bulut: “Hükümet yandaş 3-5 müteahhite sahip çıkacağına, dolarla ihale vereceğine, zor şartlar altında alın teriyle üretmeye çalışan üreticiye, ekonomik krizin etkisi altında geçinmeye çalışan dar gelirli vatandaşa sahip çıksın”

CHP'li Bulut: Krizin Faturası Halka Ödetiliyor..

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, üreticinin tarlada ve bahçede yok pahasına sattığı, vatandaşın sofrasına gelene kadar fiyatları katlanarak artan yaş sebze ve meyvelerdeki pahalılığı Meclis’in araştırmasını istedi. Hem üreticinin ve hem de tüketicinin mağdur olduğunu kaydeden Bulut, “Hükümet yandaş 3-5 müteahhite sahip çıkacağına, dolarla ihale vereceğine, zor şartlar altında alın teriyle üretmeye çalışan üreticiye, ekonomik krizin etkisi altında geçinmeye çalışan dar gelirli vatandaşa sahip çıksın” dedi. Bulut, ekonomik krizin faturasının yoksul, dar gelirli vatandaşlara çıkarıldığını söyledi.

ANKARA/////

Brüt yıllık asgari ücretin altında kazanan esnaftan vergi alınmaması için Kanun Teklifi veren CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, tarlada üreticinin, sofrada vatandaşın mağduriyetini Meclis gündemine taşıdı.Bulut, üreticinin tarlada ve bahçede yok pahasını sattığı, vatandaşın sofrasına gelene kadar fiyatları katlanarak artan yaş sebze ve meyvelerdeki pahalılığın araştırılması istemiyle Meclis Araştırma Önergesi verdi.

 

İLGİSİZLİK VE DESTEKSİZLİK TARIMA DARBE VURDU

CHP’li Bulut, Türkiye’de sanayileşmenin doğal bir sonucu olarak kırsal kesimden kente büyük bir göç dalgası yaşanmasına rağmen nüfusun büyük bir bölümünün dolaylı ya da direkt olarak geçimini zirai üretimden sağladığını bildirdi. Elektrik, mazot, gübre ve tarımsal ilaç gibi girdi maliyetlerinin yüksekliği, borç-faiz kıskacı altında ezilen çiftçinin alın terinin karşılığını alamaması, üreticinin devletten gerekli desteği görememesinin tarımsal üretime sekte vurduğunu belirten Bulut, tarımın plansızlığın, ilgisizliğin, desteksizliğin ve yanlış politikaların sıkıntısını derinden yaşadığını vurguladı.

 

HAL İLE TEZGAH ARASINDA 4-5 KAT FARK VAR

CHP’li Bulut, “Söz konusu olumsuzluklara rağmen zengin ve bereketli topraklara sahip ülkemizde yılda yaklaşık 45 milyon ton yaş sebze-meyve üretilmektedir. Üretimin yarısı alışveriş merkezlerince halka ulaştırılırken; diğer yarısı manav, pazarcı esnafı ve küçük marketler tarafından tüketiciye sunulmaktadır. Ancak, çiftçinin tarlasından düşük ücretle, yok pahasına sattığı ürün tarladan sofraya uzanan zincirde özellikle büyük marketlerde tüketiciye normal değerin kat ve kat fazlasıyla ulaşmaktadır. Yani, üretici ile tezgah arasındaki makas 4-5 kat açılmakta, sebze ve meyveler market raflarında ateş pahası olmaktadır” dedi.

 

SEBZE VE MEYVE TEKELLEŞTİ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) Türkiye’nin tarımsal ürünlerinin dünya ortalamasının yüzde 28 oranında daha pahalıya tükettiği raporunu hatırlatan Bulut, “Sebze ve meyve üretiminde tedarikçilerin ana firmanın altında, alt işveren olarak işlem yapmaları, sektörün zincir marketlerin tekelinde olması, tekelleşen ve rekabetten uzak ortamda ürününü hemen satmak durumunda olan üreticilerin pazarlık gücünü yitirmesi, ürün fiyatlarının artışına neden olan olmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

KRİZİN FATURASI HALKA ÖDETİLİYOR

Bulut, piyasada mevcut ürünlerin fiyat kontrolünün sağlanması yönünde devlet tarafından kurulan bir kontrol mekanizmasının bulunmaması nedeniyle de tüketicinin korunamadığını, tarladaki ürünün hal çıkışının 4-5 katı olarak marketlerde yer aldığını bildirdi. Gıda fiyatlarındaki büyük artışın nüfusu yüzde 40'ının asgari ücretle çalıştığı Türkiye’de halkın enflasyonunu olumsuz yönde etkilediğini, vatandaşın cebini yaktığını kaydetti. Bulut, hızlanan enflasyonun tüm ücretleri, maaşları, emekli aylıklarını erittiğini, krizin faturasının ise iğneden ipliğe yapılan zamlarla, zor şartlar altında geçinmeye çalışan, gelirinin neredeyse yarısını gıdaya harcayan vatandaşa ödetildiğini söyledi.

 

HÜKÜMET 3-5 MÜTEAHHİTE DEĞİL VATANDAŞA SAHİP ÇIKSIN

CHP’li Bulut, “Hükümet yandaş 3-5 müteahhite sahip çıkacağına, köprüleri, yolları, hastaneleri dolarla ihale edeceğine, zor şartlar altında alın teriyle üretmeye çalışan üreticiye, ekonomik krizin etkisi altında geçinmeye çalışan dar gelirli vatandaşa sahip çıksın” dedi.

 

PAHALILIĞI MECLİS ARAŞTIRSIN

Bulut, tarladan sofraya ürün fiyatlarının takip edilmesi, vatandaşın güvenle ve ucuz sebze-meyve yiyebilmesi için fiyatların katlanmasına neden olan sorunların ortadan kaldırılması ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.