CHP'de 'PM denklemi'
CHP'nin, ilkbaharda yapılması planlanan tüzük kurultayı ile PM üye sayısını 40'a düşürmesi beklenirken, değişikliğin ne zaman yürürlüğe gireceği ise yeni tartışma konusu oldu.
ANKARA (AA) - Parti Meclisi (PM) üyelerini 16-17 Ocak'ta gerçekleştirilen 35. Olağan Kurultay'da yenileyen CHP'de, gözler üye sayısının düşürüleceği tüzük kurultayına çevrildi. İlkbaharda yapılması planlanan kurultaydaki değişikliğin, ne zaman yürürlüğe gireceği ise merakla bekleniyor.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, bugüne kadar 18'i olağanüstü olmak üzere 53 kurultay gerçekleştiren CHP'de, ilkbaharda yeni kurultay hazırlıkları yapılıyor.
Sinyalleri 35. Olağan Kurultay öncesi verilen "Tüzük Kurultayı"nın, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla "vakit kaybetmeden" yapılmak istenmesi, partide yeni tartışmaları da beraberinde getirecek.
CHP, ilkbahar olması muhtemel yapmayı planladığı tüzük kurultayı ile halen 60 olan PM üye sayısını 40'a düşürmeyi hedefliyor.
Ancak, böyle bir kurultayda yapılan değişikliğin ne zaman yürürlüğe gireceği ise merak konusu.
Yönetimdeki yerini korumak isteyenler, değişikliğin 36. Olağan Kurultay'da yürürlüğe girmesini, mevcut durumdan rahatsız olanlar ise önce değişiklik ardından da yeni PM seçimli kurultay yapılmasını bekliyor.
"PM seçimine kimse karşı çıkmaz"
- Olağan Kurultay'daki Parti Meclisi seçiminin, kimseyi memnun etmediği tartışmasından yola çıkarak, parti kulislerinde tüzük değişikliği sonrasında yapılacak PM seçimine, "kimsenin karşı çıkmayacağı" belirtiliyor.
Yeni sayısıyla, yeni PM'ye en sıcak bakan isimlerin başında ise Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun geldiği ifade ediliyor. Olağan kurultayda delegeye sunduğu anahtar liste dışından çok fazla ismin PM'ye girmesinin Kemal Kılıçdaroğlu'nda rahatsızlık yarattığı ve bu durumu değiştirmek istediği konuşuluyor.
PM üye sayısının 40'a düşmesi ve yeni üye seçiminin yapılacağı bir kurultayda ise "blok liste" yönteminin uygulanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu yöntemle genel merkezin bu defa "işi şansa bırakmak istemediği" yorumları yapılıyor.
"Örgüt de muhalifler de destekler"
Yeni PM'nin seçimli bir kurultayı, genel merkezin yanı sıra örgütün ve "muhalif" olarak adlandırılan isimlerin de destekleyeceği dile getiriliyor.
Nitekim olağan kurultaydaki sonuçlar, genel merkezin yanı sıra bu iki kesimi de memnun etmedi. Muhaliflerin, "yeni umut" olarak bakacağı bir seçime hiçbir zaman "hayır" demeyeceği belirtiliyor.
Örgütün de hem PM hem de arkasından atanan Merkez Yönetim Kurulu'ndan rahatsız olduğu dile getiriliyor. Bu nedenle örgütün de yapılacak PM seçimli bir kurultaya karşı çıkmayacağı değerlendiriliyor.
CHP'nin, bu değişiklikleri hayata geçirmesi için iki kurultayı art arda yapması gerekiyor, konuşulan diğer bir kurultay ise parti programına yönelik.
CHP'de bu kurultayların ardından, daha çağdaş ve yeni gelişmelere uyumlu bir program için de "program kurultayı" toplanması düşünülüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.