CHP'de kriz büyüyor?

CHP'de kriz büyüyor?
Hafta sonu yapılan yeni PM?nin belirlendiği olağanüstü kurultayın ardından CHP?de yaşanan tüzük ihlali krizi büyüyor.CHP'nin hafta sonu gerçekleşen...



Hafta sonu yapılan yeni PM?nin belirlendiği olağanüstü kurultayın ardından CHP?de yaşanan tüzük ihlali krizi büyüyor.

CHP'nin hafta sonu gerçekleşen olağanüstü kurultayının ardından tüzük ihlali iddiaları sürüyor. Tartışmaların merkezinde, Çankaya İlçe Seçim Kurulu'nun kararına rağmen "kadın kotasının doğru uygulanmadığı" gerekçesiyle yapılan itiraz yer alıyor. İtirazda, iki kadının Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan (BYKP) Parti Maeclisi (PM) blok listesine girmesi, en az oy alan iki erkek üyenin blok listeden düşmesi gerektiği iddia ediliyordu.

İstifa formülü tartışılıyor

Seçim Kurulu'nun pazar akşamı bu itirazı reddetmesinin ardından tartışmanın sona ermesi bekleniyordu. Ancak kulislerde, muhaliflerin, ilçe seçim kurulu kararına rağmen konuyu Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) götüreceği iddia ediliyor. Muhalifler, kadın kotasına uyulmadığı gerekçesiyle en az oy alan iki erkek üye Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu'nun istifa etmesi gerektiğini savunurken, Tekin ve Tanrıkulu'nu düşmekten kurtarmak için dile getirilen PM'den iki istifa formülü de ayrıca tartışma konusu. Genel merkezin dile getirdiği istifa formülünün uygulanması durumunda, muhalifler, BYKP'den değil PM yedek üye listesinden iki kişinin listeye gireceğini savunuyor. Bu durumda da kadın kotasının yine gerçekleşmeyeceği iddia ediliyor.

ALFABETİK SIRALAMA YOK

PM yedek listesi ile ilgili de tartışma yaşanıyor. Blok listenin alfabetik sıralamaya göre hazırlandığı ve oylamaya sunulduğuna işaret edilirken, yedek listede buna uyulmadığı, bu durumunda tüzüğe aykırı olduğu ileri sürülüyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun tartışmalı durumun devam etmesi durumunda "istifa formülü" ile sorunu çözme yoluna gitmeyeceği, yargının nihai kararına saygı göstereceği belirtiliyor.

Kurultayda, divana seçilen Bingöl İl Başkanı Sema Kaygalak'ın delege olmaması ile ilgili tartışma da sürüyor. Kaygalak'ın durumu daha sonra fark edilmiş, Kaygalak divandan çekilmişti ancak muhalifler, bu durumun kurultayla ilgili sakatlık iddiasını beraberinde getirdiğini savunuyor. Benzer bir durumun daha önce bir il kongresinde yaşandığı, kongrenin iptal edildiğine dikkat çekiliyor. Muhaliflerin olası YSK'ya başvuruda, bu durumla ilgili hukuksuzluk iddiasını da gündeme getirebileceği söyleniyor.

PM ile ilgili bir başka tartışma da, yönetime giren eski DYP Ankara İl Başkanı, Türkiye Partisi eski Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu'nun üyeliği ile ilgili yaşanıyor. Kuşoğlu'nun Siyasi Partiler Yasası'na (SPY) göre 15 gün önceden partisinden istifa etmesi gerektiği ancak kurultayın hemen öncesi Cuma günü partisinden istifa ederek CHP'ye üye olduğu konuşuluyor.

Son dakikada liste değişti

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kurultay delegesine sunduğu listede son dakika değişiklik yaptığı da belirtiliyor. Eski Genel Sekreter Önder Sav ekibinden bazı isimlerin listede olduğu ancak Gürsel Tekin'in devreye girmesi ile listenin değiştiği iddia ediliyor. Eski Genel Başkan Deniz Baykal'a yakın bazı isimlerin son dakika listeye girdiği ileri sürülüyor.

Bu arada Kılıçdaroğlu'nun dün genel merkezde, iddiaların merkezindeki Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ile uzun bir görüşme yaptı. İddialarla ilgili tartışmaların sona ermesi durumunda Tekin ve Tanrıkulu'nun Merkez Yönetim Kurulu'na  (MYK) girmesi bekleniyor. Kılıçdaroğlu'nun yeni MYK ile ilgili çalışmaları da sürüyor. Kulislerde, olası MYK için Umut Oran, İzzet Çetin, Osman Korutürk, Perihan Sarı, Sencer Ayata, Atilla Kart, Emrehan Halıcı, Gökhan Günaydın, Mehmet Ali Özpolat, Faik Öztrak'ın adı geçiyor. Kılıçdaroğlu'nun genel başkan yardımcısı sayısını 15'e çıkartabileceği belirtilirken, eski Genel Sekreter Süheyl Batum'un yerine BYKP'den PM'ye giren Nihat Matkap'ın getirilebileceği, Batum'a MYK'da görev verilebileceği ifade ediliyor.

Tekin: 8 parti CHP'ye katılacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, 8 siyasi partinin CHP çatısı altına gireceğini söyledi. CHP Genel Merkezi'nde bir grup gazeteci ile sohbet eden Tekin, sürpriz bir açıklamada bulundu. "8 siyasi parti CHP'nin çatısı altına girecek" diyen Tekin, söz konusu partilerin isimlerini açıklamadı. Tekin, "Bu seçim ittifakı değil, CHP çatısı altında birleşmektir" dedi. Kadın kotası konusundaki itirazda da son kararın verildiğini vurgulayan Gürsel Tekin, "İlçe Seçim Kurulu'nun kararı son karardır" dedi. Tekin, kurultay divanında görev yapan Bingöl İl Başkanı'nın delege olmaması nedeniyle yapılan itirazları da "Sema Kaygalak mayıs ayındaki kurultayda da divandaydı. O zaman neden kimse itiraz etmedi" sözleriyle değerlendirdi. Tekin, parti meclisindeki bazı üyelerin isimlerinin eksik yazıldığına ilişkin iddialara ise, "Bundan bir şey çıkmaz. Milletvekili seçiminde de bazı yanlışlar oluyor. Kimsenin milletvekilliği düşmüyor" yanıtını verdi.

HABER: Ezelhan ÜSTÜNKAYA / ANKARA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.