CHP'de kadının adı yok...

CHP'de kadının adı yok...
Türkiye Cumhuriyeti'nin ve CHP'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk kadına seçme ve seçilme hakkını 1930'da verdi.Atatürk'ün kurduğu CHP, demokrasinin...



Türkiye Cumhuriyeti'nin ve CHP'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk kadına seçme ve seçilme hakkını 1930'da verdi.

Atatürk'ün kurduğu CHP, demokrasinin beşiği olarak nitelendirilen İzmir'de ise bugüne kadar kadınlara hiç şans tanımadı.

Bundan sonrada tanıyacağına hiç ihtimal vermiyorum!

Kuruluşundan bugüne CHP'nin İzmir'de tek kadın belediye başkanı olan Seyrek eski belde Belediye Başkanı Nurgül Uçar, İzmir tarihinde sadece 7 kadının belediye başkanlığı görevinde bulunduğunu ve 7 kadından 6'sının CHP'li olmadığını geçtiğimiz günlerde açıkladı.

Şimdi İzmir'de her hangi bir CHP'liye sorsak,geçmişten bugüne bir çok sağ partinin gerici olduğunu savunur bize..

Sağ partileri gericilikle suçlayan bir çok İzmir'li Türk siyasetine damga vuran önemli isimlerden Işılay Saygın'ı ilk defa 1973'te Buca'ya Belediye Başkanı seçtiren Adalet Partisi'nin bir sağ parti olduğunu biliyor mudur acaba?

Yine İzmir'de tanıdığım sayısız CHP'li Osmanlı'yı sevmez...

Kendilerine neden sevmiyorsunuz, diye soracak olursanız, alacağınız yanıtlardan bir tanesi; "Osmanlı Dönemi'nde kadına söz hakkı verilmiyordu" olacaktır..

Sanki kendileri çok değer veriyorlarmış gibi...

Bazen gerçekler acıdır ve acıtır...

Ülkemiz siyasetinde kadını ilk defa Başbakanlık koltuğuna yine bir sağ parti taşımıştır.

CHP'nin ise siyasi arena da kadına verdiği önem Güldal Mumcu'nun TBMM Başkan Vekilliği görevine getirilmesinden öte değildir her halde..?

Elbette CHP'den Milletvekili seçilen bir çok kadın da olmuştur siyasi tarihimizde...

Ancak Deniz Baykal'ın onayıyla 2007 yılında Ankara milletvekili olarak parlamentoya giren Nesrin Baydok'un torpil ile milletvekili olduğu iddiası, CHP'nin siyasette kadına olan bakış açısına gölge düşürmüştür.

CHP'nin siyasette kadına olan bakış açısı nedir, bilemiyorum ama bildiğim bir şey varsa o da siyasette kadının rolünün önemidir.

Bunun en büyük kanıtı da 2002'den bugüne iktidarda olan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçmişte kadınların siyasete katılımını artırmaya yönelik yaptığı çalışmalar neticesinde elde ettiği siyasi başarılarıdır.

Şimdi İzmir'e yeniden geri dönelim..


2014 Yerel seçimleri için CHP'den İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na Aday Adayı olan bir kadın Milletvekili var..

Prof Dr. Birgül Ayman Güler...

O, bundan bir süre önce; "Türk Ulusu'yla Kürt Milliyeti'ni eşit ve eş değerde gördüremezsiniz" sözleriyle eleştiri oklarına hedef olmuştu...

Herkesin olduğu gibi Birgül hanımın da kendi yaşamının dinamikleri, kendi hayatında doğruları vardır elbet...

Nihayetinde Birgül Ayman Güler, kendi doğrusunu anlatıp, karşısındakini de ikna etmeye çalışıyor...

Konumuz Birgül Ayman Güler'in marjinal çıkışları değil, İBB Başkanlığı'na talip olmasıdır.

Ben Birgül hanımın kendisi ile 2011 Genel seçimleri öncesinde Foça'da tanışmıştım...

Foça'da seçim çalışması yapıyordu..

Dönemin CHP Foça İlçe Başkanı Şener Erol ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile birlikte çarşıda dolaşan Birgül Hanım beni fark etti, tek başıma oturduğum kafeterya da.

Yanıma doğru geliyordu ki; Gökhan Demirağ uyardı kendisini; 'Boş verin onu, o bize oy vermez' diye..

Lakin Birgül Hanım dinlemedi Başkan Demirağ'ın uyarısını yanıma geldi, halimi hatırımı sordu ve oyumu istedi.

Bende kendisine; "Halka vekalet etmek son derece kutsal bir görevdir. Allah utandırmasın" diye yanıt vermiştim..

Birgül Hanım bu sözümü tebessümle karşıladı ve şöyle dedi: " Günlerdir mahalle, köy, kasaba, kent geziyorum. Fakat bana ilk defa böylesine güzel ve anlamlı bir temennide bulunan biriyle karşılaşıyorum.Teşekkür ederim inşallah dediğiniz gibi Rabbim bizleri mahcup etmez"

Aslında Birgül hanım ile bugünlerde her hangi bir yerde tesadüf etmiş olsaydık böyle yazarak değil, tıpkı 2011'de olduğu gibi birinci ağızdan söylemek isterdim düşüncelerimi kendisine...

Sayın Ayman Güler,siyasi anlayışınız birilerine ters gelebilir.Lakin siz hani 'erkek gibi kadın' diyebileceğimiz kadınlardan birisiniz vesselam...

Dolayısıyla sizin gibi eğitimli,dobra ve vizyon sahibi bir kadının İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olmasını her şeyden önce bir İzmirli olarak bende çok isterim...

Ama maalesef sizin en büyük talihsizliğiniz CHP'de siyaset yapıyor olmanız!

Çünkü CHP, kale olarak nitelendirdiği İzmir'in Foça,Menemen,Karşıyaka,Konak gibi kimi aday gösterirse göstersin kazanılması kesin olan ilçelerinde bile bayan aday göstermekten imtina eden bir partidir!

Unutmayın ki; Sizi CHP'de milletvekilliği mertebesine yükselten etken kadın olmanız değil, Cumhuriyet mitinglerinde yaptığınız ateşli konuşmalarla halkın gönlünde taht kurabilmiş olmanızdır.

Sayın Güler, bahtı kara İzmir'imize hizmet etmek için göreve talip olduğunuzdan ötürü sizi öncelikle kutlar ve dahil olduğunuz yarışta muvaffakiyetler dilerim...

Ayrıca her ne kadar CHP'li ve kadın olduğunuz dolayı da İzmir'de pek şansınız olmasa da, hani olur da aday gösterilip seçilmeniz halinde Aziz Kocaoğlu'ndan belediye değil, büyük bir enkaz devralacağınız konusunda da sizi uyarmak isterim!

Saygı ve sevgilerimle...


Hasan Eser

FOÇA GÜNDEMİ

www.yerelgundem.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.