CHP'de 'ikinci adam sendromu' bitmiyor?

CHP'de 'ikinci adam sendromu' bitmiyor?
 CHP'de bugünlerde en çok tartışılan isim Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin. Muhaliflerin hedefindeki isim o. Fakat bu Tekin'e özel bir durum...


 

CHP'de bugünlerde en çok tartışılan isim Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin. Muhaliflerin hedefindeki isim o. Fakat bu Tekin'e özel bir durum değil. CHP tarihinde hemen her dönem ikinci adamlar hedefte oldu. Tarhan Erdem, bu durumu, "Parti içi muhalifler genel başkanı kolay kolay yıkamayacaklarını bildikleri için en yakınındaki yöneticiyi günah keçisi ilan eder." diye özetliyor.

CHP'de olağanüstü kurultay isteyen isimlerin hedefinde Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin var. Parti örgütlerinden sorumlu olan Tekin, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından CHP'nin en güçlü ikinci ismi olarak kabul ediliyor. Tekin'e yönelik tepkiler, CHP'de uzun yıllardır süregelen 'ikinci adam sendromu'nu bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Daha önce partinin en güçlü ikinci koltuğunda oturan Önder Sav, Adnan Keskin ve Ertuğrul Günay gibi isimler de parti içi muhaliflerin hedefindeydi. SHP döneminde de dönemin Genel Başkanı Erdal İnönü'nün ikinci adamı Deniz Baykal hedefteydi.

Kemal Kılıçdaroğlu, geçen haftaki Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında AK Parti'ye oy veren seçmenlerin 'Stockholm sendromu' (kendisine zulmedene duygusal bağlılık) içinde olduğunu iddia etmişti. CHP'de her seçim sonrası yaşanan başarısızlık ve parti içi muhalefetten yükselen 'kurultay' çağrıları da CHP'deki bir sendromu yeniden gündeme getirdi: İkinci adam sendromu. Çok partili dönemde tek başına iktidara gelemeyen CHP'de, başarısızlıklardan hep ikinci adamlar sorumlu tutuldu. Bu durum, kendini partinin ikinci önemli koltuğunda oturan isimlerin kurultaylarda en az oy almasıyla kendini gösterdi. CHP'de 10 yıl boyunca Genel Sekreterlik görevini üstlenen Önder Sav, bu süre zarfındaki 9 kurultayın neredeyse tamamında 'en az oy alan Parti Meclisi üyesi' sıfatını taşıdı. Öncesinde bu görevi üstlenen Adnan Keskin ve Ertuğrul Günay da parti içinde en çok eleştiri alan isimlerdi.

'İKİNCİ ADAM, GÜNAH KEÇİSİ OLARAK GÖRÜLÜYOR'

Geçen yıl yeni tüzüğünü yürürlüğe koyan ve genel sekreterliğin yetki alanını daraltan CHP'de, Genel Başkan'dan sonraki en önemli koltuk örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı oldu. Bu koltuğa oturan Gürsel Tekin de son 7 aydır CHP'nin ikinci güçlü adamı olarak kabul ediliyor. Genel seçim sonrasında partiyi eleştiren muhaliflerin özellikle Tekin'i hedef alması, ikinci adam sendromunun yeniden baş gösterdiğini ortaya koyuyor. Altan Öymen'in genel başkanlığı döneminde CHP'de Genel Sekreterlik yapan Tarhan Erdem, yaşanan tabloyu değerlendirirken CHP'deki ikinci adamları 'günah keçisi' olarak niteledi. Parti içi muhaliflerin genel başkanı kolay kolay yıkamayacaklarını bildikleri için en yakınındaki yöneticiyi hedef aldıklarını belirten Erdem, "İkinci adam genelde örgütten sorumlu isimdir. Parti yönetimi örgütün her istediğini yapmaz ya da örgüte bir operasyon yapılır. Ancak 'ikinci adam' sorumlu kişi olduğu için sanki o yapmış gibi bir algı oluşur ve tepkiler de hep ona yönelir. Bir anlamda CHP'de günah keçisi hep genel başkandan sonraki en güçlü isim olur." tespitini yaptı.

Gürsel Tekin'in de bu nedenle hedef alındığına işaretden Tarhan Erdem, "Olumlu bir iş olsa herkes sahipleniyor ancak örgütün hoşuna gitmeyen bir şey olduğu zaman sahibi çıkmıyor. Bu durumda da örgütten sorumlu olduğu için tüm eleştiri okları Gürsel Tekin'e yöneltiliyor." değerlendirmesini yaptı.



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.