CHP, Türkiye'yi 20 yıl boyunca 'imam'sız bıraktı

CHP, Türkiye'yi 20 yıl boyunca 'imam'sız bıraktı
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nin, "İmam hatip liselerini CHP açtı" sözleri, partisinin özellikle tek parti döneminde din eğitimine bakışını yeniden...



CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nin, "İmam hatip liselerini CHP açtı" sözleri, partisinin özellikle tek parti döneminde din eğitimine bakışını yeniden gündeme getirdi.

Türkiye İmam Hatip Hatipliler Vakfı'nın (TİMAV) resmî belgelere dayanarak hazırladığı İmam Hatip Tarihçesi adlı çalışma, tek parti iktidarının Türkiye'yi 1931'den sonra din eğitiminden mahrum bıraktığını ortaya koyuyor. 1950 yılı başlarında bir İngiliz gazetesi, tabloyu şu haberle özetlemiş: "Türkiye'de, cenazelerine namaz kıldıracak bir kişi bile bulamayan zavallı Müslüman köylüler, ölüyü namaz kılınmadan defnetmiştir."

TİMAV'ın araştırmasına göre, imam hatip liseleri Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun çıkması sonrasında kuruldu. Bir anda kapatılan 900'ü aşkın medreseyle din eğitimi tamamen bitince, halka bu kurumların yerine daha modern bir din eğitimi yapılacağı tezi işlendi. 1924 yılında 29 imam hatip okulu açıldı. 4 yıllık ortaöğrenim seviyesinde olan bu okulların sayısı kısa zamanda azaltıldı. 1926'da 2'ye düşürüldü, 1931 yılında ise tamamı kapatıldı. Ortaya çıkan acı sonuçlar, CHP'nin 1947'deki kurultayında da gündeme geldi. Bir milletvekili, yaşanan tabloyu "Gençler, 'Manevi gıdaya ihtiyacımız var, bizi Hıristiyan yapın' diyerek Mukaddes Kitaplar Şirketi'ne müracaat ediyorlar." sözleriyle anlattı. Bunun üzerine imam hatip kursları adı altında 9 aylık geçici kurslarda imam yetiştirilmeye çalışıldı. Bu uygulama yeterli olmadı. İmam Hatipler yeniden 1951 yılında Demokrat Parti iktidarı döneminde açılmaya başlandı.

Habib Güler Ankara


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.