CHP İmam Hatipleri Kapatmakta Israrlı

CHP İmam Hatipleri Kapatmakta Israrlı
Yeni anayasa yapılması konusunda ipe un seren CHP, başkanlık sisteminden vazgeçilmesini öne sürdüğü yeni anayasa için şimdi de ağzındaki baklayı çıkararak...


Yeni anayasa yapılması konusunda ipe un seren CHP, başkanlık sisteminden vazgeçilmesini öne sürdüğü yeni anayasa için şimdi de ağzındaki baklayı çıkararak kesintisiz eğitimin olmazsa olmaz olduğunu ifade ediyor.

 

28 Şubat dönemindeki kesintisiz eğitim zulmünü anayasaya ekleyerek kalıcı kılmak isteyen CHP, geri kalmış birkaç ülke dışında uygulanmayan bu sistemle, son yıllarda aşırı rağbet olan İmam Hatip liselerinin köküne kibrit suyu dökmek istiyor. 28 Şubat döneminde uygulamaya konulan kesintisiz eğitimle İmam Hatipler kapatılmış, çok sayıda öğrenci mağdur edilmişti.

İMAM HATİPLERİ KÖKTEN KAPATMAK İSTİYORLAR

CHP, kesintisiz eğitim konusundaki ısrarını sürdürüyor. CHP, Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda kesintisiz eğitim konusundaki ağzındaki baklayı çıkardı. Eğitimin kesintisiz bir şekilde yapılacağının anayasaya yazılmasını isteyen CHP, ?Eğitim ve öğretim çoğulcu ve özgürlükçü demokratik değerler, kadın-erkek eşitliği, laiklik ilkesi doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esasları çerçevesinde devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz? ifadesinin de maddeye eklenmesini talep etti. AK Partili Ahmet İyimaya ise CHP'nin önerilerine, ?Bu ifadeler tek tipçi bir anlayışa hizmet ediyor. 28 Şubat'ın dayatmasını biz neden anayasaya yazalım. Ayrıca kesintisiz ifadesinin anayasada bir karşılığı yok? diye tepki gösterdi.

KESİNTİSİZ EĞİTİM EVRENSEL BİR KAVRAMMIŞ

Toplantıda ?kesintisiz ve laikliğe dayalı eğitim? önerisinde direten CHP'li Atilla Kart, ?çoğulcu, özgürlükçü, kadın erkek eşitliği ve laiklik' ifadelerinin evrensel değerler olduğunu belirterek, 28 Şubat döneminin en önemli kavramlarından birinin kesintisiz eğitim olduğunu kaydetti. ?Kindar ve dindar bir nesil istemiyoruz? diyen Kart, kesintisiz eğitimin zorunlu temel eğitimin bir unsuru olduğunu, kesintili sistemin zorunlu eğitimin içini boşalttığını savundu.

CHP, 4+4+4 YERİNE 1+8+4 SİSTEMİNİ ÖNERMİŞTİ

İmam hatip liselerini beslendiği rejimin önündeki en büyük engel olarak gören CHP, bu okulların engellenmesi için elinden gelen çabayı gösteriyor. AK Parti?nin zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkarmasıyla geçilen 4+4+4 sistemine karşı çıkan CHP, din eğitimi için önemli yıllar olan orta okul yıllarının kesintisiz olmasını talep etmişti. Sistemin 1+8+4 şeklinde olmasını isteyen CHP, bu sistemle imam hatiplere olan ilginin bitmesini hedefliyor.

KESİNTİSİZ EĞİTİM GERİ KALMIŞ ÜLKELERDE UYGULANIYOR

8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim 206 ülke içerisinde sadece 20 ülkede uygulanıyor. UNESCO verilerine göre kesintisiz temel eğitim uygulayan bazı ülkeler şunlar: ?EI Salvador, Seyşel Adaları, Ruanda, Kenya, Bolize, Şili, Bolivya, Afganistan, Yemen, Arnavutluk, Polonya, Bulgaristan, Virjin Adaları, Dominik Cumhuriyeti, Solomon Adaları, Portoriko.?

İMAM HATİPLER TALEPLERE YETİŞEMİYOR

28 Şubat sürecinin dayattığı kesintisiz eğitim sistemini 4+4+4 uygulaması ile ortadan kaldırılmasının ardından imam hatip ortaokullarının önü tamamen açıldı. Katsayı adaletsizliğinin de kaldırılmasıyla birlikte yeniden eski günlerine dönen İmam Hatip Liselerinde talep patlaması yaşanıyor. Geçen sene sayıları 711 olan İmam Hatip liselerine, gelen yoğun talep üzerine 107 tane daha eklenirken, yine geçen sene sayıları toplamda bin 110 olan İmam Hatip ortaokullarının sayısı bin 267?ye çıktı. Böylelikle Türkiye genelinde İmam Hatip okullarına giden öğrenci sayısı ise 450 bin 969'a ulaştı. Velilerden gelen talep doğrultusunda doğu ve güneydoğu illerinde karma eğitime sıcak bakmayan ailelerin taleplerine de cevap vermek için 11 imam hatip lisesi, kız imam hatip lisesine dönüştürüldü. Türkiye genelinde 8 kız imam hatip lisesi ve 43 Anadolu kız imam hatip lisesi ile birlikte toplamda 51 kız imam hatip lisesi açılmış oldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.