CHP Genel Başkan Yardımcısı Karakaş, Adana'da
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş: “Başkanlık Sistemi Toplumu Ayrıştırır”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, başkanlık sisteminin toplumu ayrıştıracağını savunarak, “Çünkü başkanlık sistemi giderek iki partili bir sisteme dönüşür ve toplum bizim siyasi kültürümüzde daha da çok ayrışır. Bir taraf onu diğer bir taraf da diğerini seçer ve var olan kutuplaşma ayrışma daha da derinleşir" dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, CHP Adana İl Başkanlığı’nı ziyaretinde İl Başkanı Barut’a ve yönetimine başarı dileklerini iletti. Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Karakaş, beş general tarafından hazırlanan ve yurttaşların özgürlüklerini, örgütlenme haklarını, kendi kimliklerini kısıtlayan 1982 Anayasası'nın bugüne kadar 17 kez değiştiğini hatırlatarak, yapılan tüm değişikliklere karşın anayasanın ruhunun ve özünün değişmediğini kaydetti. Mevcut anayasanın Türkiye’ye dar geldiğini vurgulayan Karakaş, bu nedenle CHP olarak anayasa değişikliği çalışmalarına katılacaklarını aktardı.
Başkanlık sistemini “Seçilmiş sultanlık” olarak adlandıran Karakaş, başkanlık sistemine karşı olduklarının altını çizdi. Karakaş, “Türkiye’nin ihtiyacı olan şey seçilmiş sultanlık, totaliter bir rejim, tek adam yönetimi değil. Biz tam aksine halkın olabildiğince yönetime katıldığı demokratik, yargının bağımsız ve tarafsız olduğu, Meclis'in, yargının ve yürütmenin birbirinden ayrıldığı yani kuvvetler ayrılığı olan, çalışanların, mağdur insanlarının hak arayabildiği, örgütlenebildiği bir Türkiye istiyoruz” dedi.
“MECLİSİ FESHETME YETKİSİ OLMADIĞI İÇİN ABD TİPİ BAŞKANLIĞI İSTEMİYORLAR”
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu 93 yaşındaki CHP’ye tarihi bir görev düştüğünü anlatan Karakaş, CHP’nin hedefinin “Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak” olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti iktidarının ise çağdaş uygarlık değil başkanlık sistemi peşinde koştuğunu savunan Ercan Karakaş, başkanlık sisteminin en başarılı uygulandığı ABD modelinin ise istenmediğine dikkati çekerek şöyle devam etti:
“Başkanlık sisteminin en iyi uygulandığı, başarılı olduğu yer ABD. Latin Amerika’da, Afrika’da başka yerde başarılı değil. Çünkü hemen diktatörlüğe dönüşüyor. Çünkü siyasi kültür, demokrasi oralarda gelişmemiş. En iyi işleyen başkanlık sisteminin başkanına ‘Zavallı Obama’ diyorlar. Çünkü Meclisi feshedemiyor. Büyükelçi atarken bile kongreden yetki alması lazım. İki meclisli bir denetim sistemi, kuvvetler ayrılığı var. Onu istemiyorlar. Gerçekten de Türkiye’de de yapılmak istenen bir tek adam yönetimidir. Her şeye karar verecek olan bir insan isteniyor ve Cumhurbaşkanı bunu kendisi için istiyor. Başkası için istemiyor. Başkası için istemiş olsa anayasada yetkileri olan başbakanın yetkilerine bu kadar karışmazdı.”
"BAŞKANLIK SİSTEMİ TOPLUMU AYRIŞTIRIR"
“Seçilmiş sultanlık” sisteminin Türkiye’nin hiçbir sorununa çözüm olmayacağını, var olan demokratik kazanımları, özgürlükleri geriletebileceğini ve yurttaşların arasına daha büyük bir ayrıma neden olacağını savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, şöyle devam etti:
“Çünkü başkanlık sistemi giderek iki partili bir sisteme dönüşür ve toplum bizim siyasi kültürümüzde daha da çok ayrışır. Bir taraf onu diğer bir taraf da diğerini seçer ve var olan kutuplaşma ayrışma daha da derinleşir. Biz çoğulculuğu savunuyoruz. Yerel yönetimler daha güçlü olsun, TBMM daha yetkili olsun, hükümeti denetleyebilsin, Anayasa Mahkemesi yasaları denetlesin, yargı tarafsız ve bağımsız karar versin. Bizim istediğimiz budur.”
“ANAYASA ÇALIŞMALARINA BAŞKANLIK SİSTEMİ DAYATILMAMALI”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Karakaş, geçen yasama döneminde uzlaşma komisyonunda 60 madde üzerinde uzlaşıldığını, 39 maddede de AK Parti dışındaki üç partinin uzlaştığını anımsattı. Bu maddelerin yeni uzlaşma komisyonunda esas alınması ve yok sayılmaması gerektiğini vurgulayan Karakaş, anayasa çalışmalarına başkanlık sisteminin de dayatılmaması gerektiğini söyledi. Karakaş, “Başkanlık sistemiyle anayasa çalışmasının akamete uğratılmaması lazım. Türkiye’nin başkanlık sistemi diye bir sisteme ihtiyacı yoktur. Halkın da gündeminde böyle bir şey yoktur. Türkiye’nin meselelerine çözüm getirecek bir sistem değildir önerilen sistem. Eğer CHP olarak biz bu çalışmaların AKP tarafından göstermelik hale getirildiğini, amaçlarının bu ortak platformunu başkanlık sistemi için kullanmak olduğunu görürsek onu ayrıca değerlendirir gereğini yaparız” ifadelerini kullandı.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.