CHP, Fikri Sağlar'ı reddetti sanık Haberal'ı üye yaptı?

CHP, Fikri Sağlar'ı reddetti sanık Haberal'ı üye yaptı?
Dokunulmazlık zırhına bürünmek için CHP'nin kapısını çalan Mehmet Haberal, anamuhalefet partisinden kabul aldı.Ancak, tutuklu Ergenekon sanığını üye...



Dokunulmazlık zırhına bürünmek için CHP'nin kapısını çalan Mehmet Haberal, anamuhalefet partisinden kabul aldı.

Ancak, tutuklu Ergenekon sanığını üye yapan CHP'nin Fikri Sağlar'ın başvurusunu reddetmesi ortaya ilginç bir tablo çıkardı. Talebi kabul edilmeyen bir başka isim ise Gürbüz Çapan oldu. Çapan, tepkisini "Sanırım CHP'ye üye olmak için 'Sovyet Komünist Partisi' gibi kan tahlili yaptırmak gerekiyor." ifadeleriyle dile getirdi. Dün parti yetkililerinin peş peşe yaptığı açıklamalar da CHP'de kriz yaşandığını gözler önüne serdi. Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in Haberal'ın üyeliğine ilişkin haberleri yalanlamasının ardından, parti sözcüsü Bihlun Tamayligil, "Haberal üye olmuştur." açıklaması yaptı.

Ergenekon sanıkları İlhan Cihaner, Sinan Aygün ve Mustafa Balbay'ın ardından Mehmet Haberal da dokunulmazlık zırhına bürünmek için CHP'nin kapısını çaldı. Haberal, avukatları aracılığıyla milletvekili adaylığı başvurusu yapmak için CHP'ye üyelik talebinde bulundu. Önceki gün Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında kabul edilen üyelik, parti kayıtlarına girdi. Ancak Haberal'ın üyeliği, dün partide krize sebep oldu. Haberal'ın üyeliği, MYK oplantısının ardından kamuoyuna açıklanmamıştı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Balıkesir'e giderken yanında bulunan gazetecilere Haberal'ın üyeliğini doğruladı ve milletvekili adaylığına da sıcak baktığı mesajını verdi. Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ise Haberal'ın üyeliğine ilişkin haberleri yalanladı. Gazetecilerin konuyla ilgili sorularına "Adaylık başvurusu yok. Olsa benim haberim olurdu." şeklinde karşılık vererek Haberal'a karşı olduğunu belirtti. Üyeliğe ilişkin tartışmaya son noktayı parti sözcüsü Bihlun Tamayligil koydu. CHP Parti Meclisi (PM) toplantısının ardından basın açıklaması yapan Tamaylıgil, "Haberal partimize üye olmuştur. Partinin kayıtlarında vardır. MYK kararı olmadan hiçbir üye kaydı yapılamaz." dedi.

Gürsel Tekin'in, Ergenekon sanıklarının partiye üye veya aday adayı olmalarına soğuk baktığı biliniyor. CHP'nin zirvesinde yaşanan ve dünkü açıklamalara da yansıyan krizin, önümüzdeki günlerde partiyi ciddi sıkıntılara sokacağı ifade ediliyor. Haberal'ın yanı sıra çok sayıda Ergenekon sanığının CHP'den milletvekili seçilerek cezaevinden çıkmak ve dokunulmazlık zırhına bürünmek istediği belirtiliyor.

CHP, partiye dönmek isteyen iki isme ise geçit vermedi. CHP Parti Meclisi (PM) dünkü toplantısında Deniz Baykal döneminde partiden ihraç edilen 47 kişinin 'yeniden partiye üye olma' dilekçesini oyladı. 45 kişiye yeniden üyelik vizesi verilirken eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar ve eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın üyeliği oyçokluğuyla reddedildi. Çapan, CHP'ye kabul edilmemesiyle ilgili Zaman'a yaptığı açıklamada "Ben Genel Başkan'ın çağrısı üzerine dilekçe vermiştim, demek ki bize ihtiyaçları yokmuş. Sanırım CHP'ye üye olmak için 'Sovyet Komünist Partisi' gibi kan tahlili yaptırmak gerekiyor." diye konuştu.

PM'de 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerdeki milletvekili adaylarının belirlenmesinde izlenecek yönteme ilişkin kararlar da alındı. Buna göre, genel seçimlerde milletvekili adaylarının belirlenmesi için 29 ilde önseçim, 12 ilde eğilim yoklaması yapılacak. Büyük şehirlerin tamamındaysa adaylar merkez yoklamasıyla belirlenecek. Daha önce delegelerle yapılan önseçimler, artık parti üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.

CHP'nin adaylardan alacağı başvuru ücretleri de netleşti. Buna göre kontenjan adaylarından 5 bin, erkek adaylardan 3 bin, kadın adaylardan 2 bin, genç (30 yaş altı) ve engelli adaylardan ise 500'er lira alınacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.