Cesaret ödüllerini iade zamanı

Cesaret ödüllerini iade zamanı
Halk, Başbakan Erdoğan'dan ADL ve AJC Yahudi örgütlerinden aldığı ödülleri iade etmesini bekliyor.BM'nin İsrail lehine hazırladığı Mavi Marmara raporu...



Halk, Başbakan Erdoğan'dan ADL ve AJC Yahudi örgütlerinden aldığı ödülleri iade etmesini bekliyor.

BM'nin İsrail lehine hazırladığı Mavi Marmara raporu ve Türkiye'nin İsrail'e karşı aldığı yaptırım kararı, akıllara Başbakan Erdoğan'ın ABD'deki önemli iki Siyonist lobi kuruluşu olan Yahudi örgütlerinden aldığı ödülleri iade edip etmeyeceği sorusunu getirdi. 2004 yılında Amerikan Yahudi Kongresi'nden (AJC) ve 2005'te de İftira ve İnkarla Mücadele Birliği'nden (ADL) iki "Cesaret Ödülü" alan Başbakan Erdoğan'dan, bir an önce bu ödülleri iade etmesini bekleniyor. Erdoğan,  ADL'nin'Üstün Cesaret Ödülü'nü alan ilk ve tek Müslüman. Ve 104 yıllık tarihte 11. kişi.

AJC ödülü
Başbakan Erdoğan, çok tartışılan bu ödülü 26-30 Ocak 2004 tarihinde yaptığı Amerika ziyaretinde aldı. Dört günlük bir programa katılan Erdoğan, ziyaretinin ilk gününde HSBC Bank'ın New York'taki merkezinde ABD kongresi ve senatosunda oldukça etkin Yahudi lobisi kuruluşlarından Amerikan Yahudi Kongresi'nden (AJC) "Cesaret Ödülü" aldı. Aynı mekanda Erdoğan'ın onuruna yemek verildi.

Ödül töreninde bir konuşma yapan Erdoğan, "Türkiye ve İsrail arasında her zaman varolan dostluk, karşılıklı anlayış ve güven temelindeki ilişkilerin son dönemde kazandığı ivmenin altını memnuniyetle çizmek isterim" ifadesini kullanmıştı.

ADL ödülü
Başbakan Erdoğan, ikinci cesaret ödülünü Anti-Defamation League yani İftira ve İnkarla Mücadele Birliği'nden (ADL) aldı. 10 Haziran 2005'te New York'ta Yahudi Örgütü ADL'nin verdiği Üstün Cesaret Ödülü'nü Abraham Foxman'ın elinden alan Erdoğan, bu ödülü alan 11'nci kişi oldu. 'Üstün Cesaret Madalyası'nın bir diğer özelliği de, Yahudilerin dışında ilk kez bir başka dinden kişiye özellikle de Müslüman ve Türk bir kişiye verilmesi. Çok önemli bir detay ise, bu ödülün İsrail devletinin 1948 yılında kurulmasını sağlayan ABD ve İngiliz devlet adamlarına bile verilmemiş olması.

Niye verilmişti?
Peki Erdoğan'a bu iki ödül niye verilmişti? Yazılı bir soru önergesine cevap veren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, veriliş nedenlerini şöyle açıklamıştı:

"Courage to Care' ödülü, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin hayatlarını kurtaran Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde görevli diplomatlarımız anısına, Anti-Defamation League (ADL) tarafından Haziran 2005'te verilen bir şükran ödülüdür.

'Profiles in Courage' ödülü ise Ocak 2004'te American Jewish Congress (AJC) tarafından, ülkemizin demokratik değerine bağlılığı ve teröre karşı cesur mücadelesi nedeniyle verilmiştir. Nitekim ödül töreni Kasım 2003'te İstanbul'da yabancı bir banka şubesine ve iki sinagoga yapılan saldırılardan kısa bir süre sonra düzenlenmiştir"

AJC ve ADL kimdir?
Amerikan Yahudi Komitesi, Amerika'nın en önde gelen ve etkin Yahudi lobilerinin başında geliyor. Amerika'da 33 merkezi bulunan AJC, özellikle İsrail'e hizmet eden ve edeceğine inanılan devlet adamlarına ödül veriyor. "American Jewish Congress" (AJC) adlı, WJC"ye bağlı. Theodore Herzl tarafından Dünya Musevilerini bir "ulusal yurda" kavuşturma amacıyla 19. yüzyıl sonunda kurulan "World Jewish Congress" (WJC) İsrail devletini kurmakla amacını gerçekleştirmiş bir Yahudi teşkilatı Anti-Defamation League yani İftira ve İnkarla Mücadele Birliği (ADL), 1913 yılında B'nai B'rith örgütü tarafından ABD'de kurulan bir Yahudi lobi örgütü. Kuruluş senedinde açıklanan gayeleri, "Yahudi toplumuna karşı yapılan karalamaları durdurmak, karalama sebeplerine ve inanışlarına itiraz etmek ve gerekiyorsa karalama eylemlerini kanun önüne getirmek". 2007 yılı yıllık bütçesi 50 milyon ABD doları olan derneğin ABD çapında 29, dünyada 3 temsilciliği var. Genel direktörlüğünü Abraham Foxman, yapıyor.

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.