Cemil Çiçek yeniden Meclis Başkanı seçildi

Cemil Çiçek yeniden Meclis Başkanı seçildi
3 Temmuz'da görev süresi dolacak olan Cemil Çiçek'in yerine bugün TBMM Genel Kurulu'nda meclis başkanlığı seçimi yapılacak. İlk turda adaylar yeterli...


3 Temmuz'da görev süresi dolacak olan Cemil Çiçek'in yerine bugün TBMM Genel Kurulu'nda meclis başkanlığı seçimi yapılacak. İlk turda adaylar yeterli oyu alamadığı gibi TBMM başkanı, üçüncü turda seçildi. Çiçek 299 oyla 2. kez Meclis Başkanı seçildi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 24. Dönem 2. Devre TBMM Başkanı'nı belirlemek için yapılan seçimin ilk turunda kazanan çıkmadı. AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk ve MHP Konya Milletvekili Faruk Bal'ın TBMM Başkanı için yarıştığı oylamada üye tam sayısının üçte ikisi olan 367 yeter sayısına ulaşılamadı.

482 milletvekilinin oy kullandığı oylamada Cemil Çiçek 292 oy, Osman Korutürk 108 oy Faruk Bal 51 oy aldı. Boş 21 geçersiz 10 oy çıktı.

SON DAKİKA

18.10 AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, üçüncü turda 299 oy alarak TBMM Başkanı seçildi.

İKİNCİ TURDA DA SEÇİLEMEDİ

24. dönem 2. devre TBMM başkanını belirlemek üzere yapılan ikinci tur oylama sona erdi. Bu turda da 3'te 2 çoğunluğu hiçbir aday sağlayamadı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ikinci tur oylama için Genel Kurul'a 16.47'de geldi. Oyunu kullanan Erdoğan, milletvekilleri ile bir süre ayaküstü sohbet etti. Ardından Genel Kurul'dan ayrıldı.

Toplam 483 üyenin katıldığı turda, Ankara Milletvekili Cemil Çiçek 294, İstanbul Milletvekili Osman Korutürk 110, Konya Milletvekili Faruk Bal 47 oy aldı. Boş oy 24, geçersiz oy 8 olarak açıklandı.

ÜÇÜNCÜ OYLAMADA 276 ARANACAK

Ardından yapılacak ikinci oylamada da yine yeter sayı olarak 367 arandı. Bu sayıya yine ulaşılamadığı için üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu, yani 276 aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak ve en fazla oy alan üye, TBMM başkanı seçilecek.

Başkanlık divanı kürsüsü önüne milletvekillerinin oy kullanması için 8 tane oy kabini kuruldu. Oylama gizli olarak gerçekleştiriliyor. Oylama öncesinde de adayların başvuru dilekçeleri okundu. Milletvekilleri oylarını iki sandığa atıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ilk tur oylama öncesinde Meclis Genel Kurulu'na geldi. Oyunu kullanıp dışarı çıktı.

Muhalefet liderleri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Genel Kurul'da oturmaya devam etti. Kılıçdaroğlu bir ara CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile bir süre ayakta sohbet etti. Birinci tur oylama devam ettiği sırada da AK Parti'nin adayı Cemil Çiçek muhalefet sıralarına geldi. Çiçek CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP'li vekillerle tokalaştı ve ayaküstü sohbet etti. Çiçek ayrıca MHP Genel Başkanı Bahçeli ile de tokalaştı.

Meclis Başkanlığı seçiminden sonra  Meclis Başkan Vekilleri seçimine başlandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.