Çelik'ten Reyhanlı için prim erteleme sözü

Çelik'ten Reyhanlı için prim erteleme sözü
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Reyhanlı'da meydana gelen olaydan zarar görenlerin sigorta primlerinin ertelemesiyle ilgili çalışmaların...


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Reyhanlı'da meydana gelen olaydan zarar görenlerin sigorta primlerinin ertelemesiyle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi.

Çelik, "Varlık Barışı"nın da içinde yer aldığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde hükümet adına yaptığı konuşmada, Reyhanlı'da ölenlere Allah'tan rahmet, yararlananlara acil şifalar diledi.

Reyhanlı ile ilgili yapılması gereken çalışmaların tamamlandığını belirten Çelik, Bakanlığı ile ilgili de primlerin ertelenmesi konusundaki çalışmaların son aşamaya geldiğini bildirdi.

Çelik, 2007 yılında 44 milyar olan prim gelirlerinin, 2012 yılında 101 milyara ulaştığını bildiren Çelik, 2013'ün ilk üç ayı için bütçede öngörülen 26,4 milyar TL'lik prim gelirlerinin 28,3 milyar olarak gerçekleştiğini, bu değişimlerin son derece önemli olduğunu kaydetti.

Bakan Çelik, sosyal güvenlik açıklarının GSMH oranının yüzde 1,2'ye gerilediğini söyledi.

"Ne söz verdiysek onları yaptık"

"Müjde diye açıklayıp yapmadığımız bir şeyi hatırlamıyoruz" diyen Çelik, "Ne söz verdiysek onları yaptık, yapıyoruz. Üzerinde çalıştığımız konuları da her defasında ifade ettik. Söz verip beklettiğimiz bir şey yok ama gündemimizde olan konular var. Bunları da bir gün buraya getiririz" diye konuştu.

Taşeronlaşmayla ilgili çalışmayı tamamladıklarını ancak tarafların görüşlerinin netleşmediğini aktaran Çelik, tazminat ile ilgili konuyu çözmeleri gerektiğini, bu konuda hiçbir sendikanın teklif getirmediğini dile getirdi.

Kamuda taşeronlaşmaya sıcak bakmadıklarını ancak özel sektörün konuya farklı baktığını ifade eden Çelik, "Hizmet alımına karşı değiliz ama hizmet alımında emeğin sömürüsünü ortadan kaldırmak gerekiyor" ifadesini kullandı.

Çelik, 2002 yılında 129 milyar dolar olan toplam dış borcun, 2012'de 336 milyar dolar olduğunu dile getirerek, 2002'de borcun GSMH'ye oranının yüzde 56, 2012'de yüzde 42 olduğunu bildirdi.

İşsizlikle ilgili bir ayda 70 bin açık iş olduğunu, buradaki sorunun "mesleksizlik" olduğunu aktaran Çelik, mesleki eğitimi yaygınlaştırdıklarını söyledi. Çelik, "Eleman arıyoruz, 70 bin kişiyi bulmakta zorlanıyoruz. Bu yönde söylediğimiz bir cümleyi 'Türkiye işsizlik yok' şeklinde değerlendirmek doğru değil" dedi.

Prim yapılandırılmasının gündemlerinde olmadığını bildiren Çelik, tasarıyla ilgili de bilgi verdi.

Kaynak: AA, Haber 7

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.