Çelik, 'Kıdem tazminatı konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor'

Çelik, 'Kıdem tazminatı konusunda ciddi sorunlar yaşanıyor'
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunda ciddi sorunların yaşandığını belirtti.Çalışma ve Sosyal Güvenlik...


 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunda ciddi sorunların yaşandığını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı konusunda ciddi sorunların yaşandığını belirterek, ?Maalesef ne işverenlerimiz ne de işçi kesimi şikayetlerinin ötesinde sorunun çözümüyle ilgili hiçbir inisiyatif almama konusunda birbirine benzemektedir? dedi.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci ve beraberindeki heyeti kabul etti.Bakan Çelik, ATO heyetini kabulünde, kıdem tazminatı konusunda ciddi sorunların yaşandığına dikkat çekerek, ?Özellikle yargı kararları ve süreç iyiden iyiye sürdürülebilir noktaya gelince fark ettik? dedi.
Dört yıldır konu hakkında çalıştıklarını söyleyen Çelik, kıdem tazminatında hak kayıpları yaşandığını, çalışma ortamının sağlıklı olmadığını, çalışma sürelerinin uzun olduğu konularında şikayetlerin olduğunu belirtti. Çelik, kıdem tazminatı konusunda işverenin de işçinin de huzursuz olduğunu kaydederek, ?Maalesef ne işverenlerimiz ne de işçi kesimi şikayetlerinin ötesinde sorunun çözümüyle ilgili hiçbir inisiyatif almama konusunda birbirine benzemektedir. Bu kadar önemli bir sorunda tarafların bir araya gelip, bir noktada uzlaşmaları gerekiyor? ifadelerini kullandı.Fon uygulamasının kıdem tazminatı ile ilgili sorunları çözeceğini dile getiren Çelik, işverenin belli bir miktar parayı işçi için yatıracağını ifade etti. Çelik, ?Her çalışan tazminatını almış olacak. Yüzde 90 işçi tazminat almıyorsa, işveren tarafından ele alınmalı. Kamu ihalelerinde alt işveren çalıştığınızda, özellikle yargıda sonuçlanan kararlar çerçevesinde tazminat içermeyen ihaleler olduğunu, yapılan düzenlemede KİK yasasında yapılacak değişiklikle çözülecek. Öncelikle işçinin herhangi bir hak kaybına uğramadan sorun olmaya başlayan tazminat meselesinin çözüm bulunmasıdır? şeklinde konuştu.
Çelik, uzlaşı aradıklarını belirterek, ciddi bir üretim kaybına neden olacağını ifade etti.

KAMU OLDUĞU İÇİN BU KURALSIZ OLMAYACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, doğum iznine ilişkin "18 hafta konusunda çok daha sıcak bir yaklaşım olduğunu görüyoruz. Konu çok net. Sıkıntılı bir durum söz konusu değil? dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakan Çelik, demokratikleşme paketinin ülkede demokrasi çıtasını yükselttiğine dikkat çekerek, toplumun her kesimine haklarının verilmesinin iktidarların görevi olduğunu kaydetti. Bakan Çelik, 11 yıllık dönemde hak kavramına son derece önem verdiklerini vurgulayarak, kademe kademe 76 milyon vatandaşı üzmeden, kırmadan bu ilerlemeyi sağladıklarını kaydetti.Demokratikleşme paketinin vatandaşlarca olumlu karşılandığını ifade eden Bakan Çelik, belli bazı kesimlerin itirazını ise saygıyla karşılamak gerektiğini belirtti.

Bakan Çelik, kılık kıyafet ile ilgili sorunun önceden çözülmesi gereken temel bir sorun olduğuna dikkat çekerek, hem temel insan haklarından, kadının istihdamından bahsedip diğer taraftan kadın istihdamının önüne kılık kıyafet engelleri koymanın tutarlı olmadığını söyledi. Çelik, şöyle devam etti:
" Amaç ne ürettiğimiz, ne yaptığımızdır. Ülkeye, çalıştığımız kurumlara ne katkı sağladığımızdır. Yoksa üretime, verimliliğe bakmadan sırf kılık kıyafetinden dolayı insanların topluma faydalı olmaktan alıkonulması, bu çağda izahı mümkün olmayan bir durum. İnşallah bundan sonra kadın istihdamı konusunda oranların daha yükseldiği bir Türkiye'yi görmek istiyoruz. Kadın istihdamıyla ilgili yeni hazırladığımız paketi de bu duruma ilave ettiğimiz zaman bizim 2023 hedeflerini çok daha kısa süre içinde gerçekleştirme imkanımız olur."
Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu ise, demokratikleşme paketini ülkenin geleceği adına önemine dikkat çekerek, ötekileştirilen kesimlerin büyük çoğunluğunun sesinin pakette duyulduğunu kaydetti.
Gündoğdu, kamuda başörtüsünün serbest olması için topladıkları 12 milyon 300 bin imzayı, Bakan Çelik'e sunduklarını hatırlatarak, bu imzaların gereğinin yerine getirilmesinden dolayı Bakan Çelik'e teşekkür etti.
Gündoğdu, kamuda başörtüsü yasağını sivil itaatsizlik eylemleriyle fiilen bitirdiklerini vurgulayarak, "12 milyon 300 bin imza kolay toplanmadı, yüzlerce eylem kolay yapılmadı" ifadesini kullandı.
Bakan Çelik, kabulde basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Gazetecilerin, demokratikleşme paketiyle ilgili muhalefetin çekincelerinin olduğunu hatırlatması üzerine Çelik, Türkiye?nin normalleştiğini söyledi. Çelik, ?Kamu olduğu için bu kuralsız olmayacak. Temel haklar açısından temel hakları ihlal eden yaklaşım olmayacak? ifadelerini kullandı.
Çocuk teşvik paketindeki son durum konusunda ise Çelik, Başbakan Erdoğan?a Ekim ayında bir düzenleme sunacaklarını ifade etti. Çelik, ?Doğum izni ile ilgili 16 hafta izin var. Sürenin uzatılması konusunda talepler var ama kadın istihdamına olumsuz yansımaması konusunda çekinceler var. Kadın derneklerinin ve iş dünyasının değerlendirmeleri var. 18 hafta konusunda çok daha sıcak bir yaklaşım olduğunu görüyoruz. Konu çok net. Sıkıntılı bir durum söz konusu değil? dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Memur-Sen üyesi kadınlar, Bakan Çelik'e çiçek sundular.

AHMET UMUR ÖZTÜRK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.