Çayda taban fiyat 1 lira 35 kuruş
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çay alım fiyatını açıkladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, çay alım fiyatını açıkladı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Yüzde 12'lik bir artışla 1,23 lira fiyat, 12 kuruş da destekleme primi olmak üzere toplam 1,35 lira, yani 135 kuruştan bu sene alım yapacağız" dedi.
Bakan Eker, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlenen 2013 yılı yaş çay sezonu açılış toplantısında yaptığı konuşmada, 2013 yılı için yaş çay alımlarının tamamını sağlayacak, parasını zamanında ödeyecek şekilde her türlü hazırlığı yaptıklarını belirtti.
Yaş çayı geçen yıl, 12 kuruşu destekleme primi olmaz üzere 122 kuruştan aldıklarını ifade eden Eker, şunları söyledi:
"2013 yılı fiyatını belirlerken birkaç kritere bakıyoruz. 2012 yılı TÜFE ortalamasına baktığımızda yüzde 6,22'lik bir artış var. Maliyet hesabına bakığımızda, yani 2012 yılında 1 kilogram yaş çayın maliyeti, 2013 yılında ne kadar artış gösterdi ona bakığımızda yüzde 7'lik bir artış var. Biz çay bitkisine verdiğimiz önem, değer sebebiyle enflasyonun 6 puan üzerinde bir artış öngördük. Yüzde 12'lik bir artışla 1,23 lira fiyat, 12 kuruş da destekleme primi olmak üzere toplam 1,35 lira, yani 135 kuruştan bu sene alım yapacağız. Hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum."
SADECE ÇAYKUR'UN İŞİ DEĞİL
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Çay ürününün kalitesini yukarı çıkarmak için özel sektör ile birlikte topyekun mücadele etmeliyiz. Bu sadece bakanlığın, ÇAYKUR'un işi değildir" dedi.
Yazıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen 2013 yılı yaş çay sezonu açılış toplantısına katıldı.
Bakan yazıcı burada yaptığı konuşmada, çayın çok stratejik bir ürün ve bölge için çok önemli olduğunu vurguları.
Bölgenin organik üretim için son derce uygun olduğunu ifade eden Yazıcı, Doğu Karadeniz'in dünyada çayın üzerine kar yağan tek bölge olduğunu belirterek, "Kar yağması haşerelerden temizliyor. Yaz aylarında kimyasal materyallerin kullanımından vazgeçmemiz Türk çayını dünyada Srilanka çayının önüne geçirir. 2023 yılı hedefine doğru giderken inşallah 10 marka hedefi içerisinde çayı da gerçekleştiririz" diye konuştu.
Çayın kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Yazıcı, "Çay ürününün kalitesini yukarı çıkarmak için özel sektör ile birlikte topyekun mücadele etmeliyiz. Bu sadece bakanlığın, ÇAYKUR'un işi değildir" dedi.
Orman sahalarının çay tarlasına dönüştürüldüğü yönünde duyumlar aldığını belirten Yazıcı, üreticilere şu uyarılarda bulundu:
"Sakın çay ekim sahası oluşturmak için ormanı eşelemek suretiyle genişletmeyin. Bazı ormanlık sahaların izinsiz çay bahçesine dönüştürüldüğü yönünde eylemler olduğunu duyuyoruz. Bunu yapmamalarını öneriyorum. Bu sahaların çayla ilgili yapacağımız çalışmalarda dikkate alınmayacağını belirtiyoruz. Mağduriyet yaşanmaması için hatırlatıyorum."
Tekgıda-İş Sendikası'nın çay sezonu öncesi grev kararı aldığını hatırlatan Yazıcı, şöyle devam etti:
"Grev elbet haktır ancak herkesin sosyal sorumluluk bilincinde davranması gerekiyor. Grev kararının sosyal sorumluluğa uygun olmadığını düşünüyorum. İsteklerinin karşılanması için toleranslı davrandık ancak önerilen çerçevede bir anlaşma yapmaktan kaçındılar. Artvin'den Giresun'a kadar işçi kardeşlerimiz sorumluluklarının bilincinde, haksızlığa sebep olacak bir greve destek vermediler. Ben işçi kardeşlerimi kutluyorum."
(AA), Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.