Çavuşoğlu: Macron'un Türkiye'yi tartışmaların içine çekmesi son derece yanlış

Çavuşoğlu: Macron'un Türkiye'yi tartışmaların içine çekmesi son derece yanlış
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Cezayir konusunda Türkiye'yi suçlayan sözlerine ilişkin "Tarihinde sömürgecilik gibi kara bir lekesi olmayan Türkiye'yi de bu tartışmaların içine çekmesi son derece yanlıştır." dedi.
Ankara,Kiev

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye-Ukrayna Ortak Stratejik Planlama Grubu’nun 9. Toplantısı'na katılmak üzere gittiği Ukrayna'nın Lviv şehrinde Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Macron'un Cezayir konusunda Türkiye'ye yönelik ifadelerine ilişkin açıklama yapan Çavuşoğlu, "Son zamanlarda Fransa'nın kendi sömürgecilik tarihiyle yüzleşmeye çalıştığını görüyoruz ve bunu da olumlu karşıladığımızı daha önce ifade etmiştik." dedi.

Çavuşoğlu, son dönemde tarihi konularda yanlış yorum ve çarpıtmaların görüldüğünü belirterek, "Bu konuda Fransa'nın ne kadar samimi olduğuna dair soru işaretleri artmaya başladı. Özelikle tarihinde sömürgecilik gibi kara bir lekesi olmayan Türkiye'yi de bu tartışmaların içine çekmeye çalışması son derece yanlıştır. Cezayir de zaten bu konuda gerekli tepkiyi gösterdi." diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Macron'la, kendisinin de Fransız mevkidaşıyla basın üzerinden değil de doğrudan konuşma konusunda hemfikir kaldıklarının altını çizen Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Bu bakımdan da bu tür açıklamaları doğru bulmuyoruz. Şu anda Fransa seçim atmosferine girmiş durumda ve seçimler sebebiyle Macron'un bu yollara tevessül ettiğini görüyoruz. Oysa gerek Fransa'da gerek başka ülkelerde bu tür ucuz yaklaşımların seçimlerde de bir faydası olmadığını gördük, görüyoruz. O nedenle bu tür popülist yaklaşımlar yerine kendi halkının güvenini kazanacak adımlar atması daha faydalı olur diye düşünüyorum. Bizimle ilgili de söyleyecek bir sözü varsa arkamızdan değil, doğrudan yüzümüze söylemesini tercih ederiz. Tıpkı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı gibi."

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunda desteğimiz tam"

Görüşmesinde iki ülke arasındaki Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı'nın hazırlıklarını yaptıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Bu zirvenin başarılı ve sonuç odaklı olmasını arzu ediyoruz. Dolayısıyla zirveye kadar çalışmalarımız sürdüreceğiz. " dedi.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Özellikle serbest ticaret anlaşması başta olmak üzere bazı anlaşmaların zirveye kadar hazır olması için çabalarımızı sürdüreceğiz. Zirveden önce karma ekonomi toplantısını gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca 2+2 yani 4'lü formatında dostum Dmitro'yu ve Ukrayna Savunma Bakanı'nı (Andriy Taran) Milli Savunma Bakanımızla (Hulusi Akar) beraber ülkemizde ağırlamaktan mutluluk duyacağız."

Türkiye ile Ukrayna arasında herkesin imrendiği bir dostluk bulunduğunu ve iki ülkenin her zaman birbirine karşı destek ve dayanışmayı ortaya koyduğunu aktaran Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Ağustosta benim şehrim Antalya ve özellikle Muğla bölgesinde başlayan yangınla mücadelemize Ukrayna’nın verdiği destek için huzurlarınızda bir kere ülkem, hükümetimiz ve milletimiz adına çok teşekkür ediyorum. Bu dayanışmayı hiçbir zaman unutmayacağız. Ukrayna ile ikili ilişkilerimiz ticaret, turizm ve savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda gelişiyor."

Çavuşoğlu, iki ülke arasında üst düzey temasların devam ettiğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin bu yıl iki defa bir araya geldiğini anımsattı.

Ukrayna'nın Vilnius kentinde düzenlenen Ukrayna Reform Toplantısı'na temmuzda, ağustosta ise Kiev'de Kırım Platformu Kuruluş Zirvesi'ne katıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Bu başarılı zirve için Ukrayna’yı, Başkan Zelenskiy'i ve dostum Dmitro'yu huzurlarınızda tebrik etmek istiyorum. Haziran ayında dostum Dmitro'yu Antalya Diplomasi Forumu'nda ağırlamaktan mutluluk duyduk, teşekkür ediyoruz. Bir sonraki toplantıyı 11-13 Mart'ta 2022 tarihinde gerçekleştireceğiz. Sizi ve Başkan Zelenskiy'i ağırlamaktan mutluluk duyarız." diye konuştu.

Bugünkü görüşmesinde ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındığını ve bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunulduğunu anlatan Çavuşoğlu, "Ve bakanlıklarımız arasında hem ikili hem bölgesel konularda temasları artıracak bir istişare planını da bugün Dmitro ile imzaladık." dedi.

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin bu yıl yeni tip koronavirüs salgını öncesi dönemi aşacağını vurgulayarak, "Aşı sertifikalarının karşılıklı tanınması sebebiyle turist sayısı da karşılıklı artıyor ama Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı 2 milyona ulaşacak. Yeni bir rekoru kırmış olacağız. Özellikle vatandaşlarımız arasında ticaret, yatırım, turizm sebebiyle artan temaslar nedeniyle bugün konsolosluk konularını da ele aldık." ifadesini kullandı.

"Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunda desteğimiz tamdır ve Dmitro'nun da söylediği gibi sarsılmazdır. İşte bu anlayışla Kırım Platformunun kuruluşuna da destek verdik." diyen Çavuşoğlu, bundan sonra da Kırım Platformuna Türkiye olarak ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

Çavuşoğlu, "Kırım Tatarı soydaşlarımızın esenliğinin de Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içinde, güvence altına alınması için ortak çabalarımızı sürdüreceğiz. Kırım Tatarları için konut inşa çalışmalarımızı da birlikte sürdüreceğiz. Bu yıl bitmeden inşaata başlamayı planlıyoruz." dedi.

Donbas sorunu Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde çözülmeli

"Her zaman söylediğimiz gibi Donbas sorununun da uluslararası hukuk ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğü içinde çözülmesini savunuyoruz." değerlendirmesinde bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bu anlamda AGİT Ukrayna Gözlem Misyonunun çalışmalarını önemsediklerini, misyonun kuruluşundan bu yana başında Türk diplomatların görev aldığını aktardı.

Kuleba: Ukrayna ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklık en yüksek noktasında

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da toplantıyı Lviv'de yapmaktan memnun olduklarını belirterek bunun ikili ilişkilerin sadece başkentleri değil, tüm bölgeleri kapsayacağı anlamına geldiğini aktardı.

Kuleba, bugünkü ana konularının gelecek sene başında devlet başkanları arasında gerçekleşmesi planlanan bir sonraki yüksek stratejik konsey olduğunu belirterek "Ukrayna ve Türkiye arasındaki stratejik ortaklık, 30 sene boyuncaki en yüksek noktasında bulunuyor. Devlet başkanları arasındaki güven ilişkisi buna katkıda bulunuyor." değerlendirmelerinde bulundu.

Görüşmede Karadeniz'de güvenliğin de ele alındığını ifade eden Kuleba, "Karadeniz'de güç dengesini sağlamak gerektiği konusunda mevkidaşım ile hemfikiriz." dedi.

Kuleba, savunma sanayisi iş birliği ve özellikle Bayraktar İHA'larının ortak üretimi konusunu konuştuklarını aktararak "Bayraktarların Ukrayna'da üretimi konusunda proje bence gerçekleştirilmiş durumda, proje ülkenin cumhurbaşkanlarının himayesinde. Projenin gerçekleştirilmesindeki bazı engeller aşıldı, tesisin inşası için arsası seçildi. Dolayısıyla siyasetçilerin işi tamam, iş adamlarında şimdi sıra." diye konuştu.

Türkiye'nin de Antonov şirketinin imkanlarına ilgi duyduğunun altını çizen Kuleba, ayrıca doğal gaz dahil olmak üzere, enerji konularında güvenliği görüştüklerini söyledi.

Kuleba, daha fazla Türk turisti Ukraya'ya beklediklerini aktararak "Yıl sonuna kadar 2 milyon Ukraynalının Türkiye'yi ziyaret edeceğini memnuniyetle bekliyoruz, bu bir rekor olacak." dedi.

"Kırım platformunun geliştirilmesi konusunu ele aldık"

Kırım'ın yasa dışı ilhakını tanımaması ve Kırım Tatarlarına olan baskıyı kınaması nedeniyle Türkiye'ye minnettar olduğunu ifade Kuleba, "Kırım Tatarları için konut inşaatı konusundaki anlaşmanın gerçekleşmesinin başarılı bir şekilde devam ettiğini öğrendim mevkidaşımdan. Türkiye'de inşaata başlamak üzere gerekli adımlar atılmaktadır." diye konuştu.

Kuleba, Kırım Platformu'na katılımı ve Kırım'da yapılan seçimleri tanımaması konusundaki yardımlardan dolayı teşekkür ettiklerini söyleyerek "Kırım platformunun geliştirilmesi konusunu ele aldık." ifadesini kullandı.

Sene sonuna kadar savunma ve dışişleri bakanlarıyla beraber Quadriga formatı kapsamında Türkiye'de toplantı gerçekleştireceklerini hatırlatan Kuleba, Türkiye'yle ilişkinin geliştirilmesi, bölgesel ittifakların oluşturulmasının Ukrayna dış politikasının öncelikli konuları arasında olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.