Çağlayan: Türk ve Arap tarihi yeniden yazılıyor

Çağlayan: Türk ve Arap tarihi yeniden yazılıyor
Türk Arap Ekonomi Ticaret ve Yatırım Bakanları toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ?Tarihi yeniden yazıyoruz. Dünyaya barış mesajı...


Türk Arap Ekonomi Ticaret ve Yatırım Bakanları toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ?Tarihi yeniden yazıyoruz. Dünyaya barış mesajı veriyoruz? dedi.

Eko­no­mi Ba­ka­nı Za­fer Çağ­la­yan 14 Arap ba­ka­nın ka­tı­lı­mıy­la Mer­si­n?­de dü­zen­le­nen top­lan­tı­da böl­ge­de­ki ka­lı­cı ba­rı­şın sür­dü­rü­le­bi­lir ti­ca­ret­le sağ­la­na­ca­ğı­nı be­lirt­ti. Çağ­la­yan, ?A­rap Li­gi ku­rul­du­ğun­dan bu ya­na göz­lem­ci üye­yiz. Di­ğer tem­sil­ci­ler­le bir­lik­te 18 üye ola­rak bu­ra­da­yız. Bu­ra­da Tür­ki­ye ile Arap ül­ke­le­ri­nin iş­bir­li­ği­ne yö­ne­lik ka­rar­lı­lı­ğı­nı tüm dün­ya­ya du­yu­ru­yo­ruz. Ama­cı­mız bu zir­ve­nin ka­lı­cı ol­ma­sı ve her yıl bir ül­ke­de dü­zen­len­me­si­? de­di.

Po­tan­si­ye­li keş­fe­di­yo­ruz

Çağ­la­yan, Arap ül­ke­le­ri­nin, yak­la­şık 2.7 tril­yon do­la­rı bu­lan mil­li ge­lir­le­ri, 2 tril­yon do­la­rı aşan dış ti­ca­ret­le­ri ve 400 mil­yo­na yak­la­şan nü­fus­la­rı ile dün­ya­nın en önem­li eko­no­mi mer­kez­le­rin­den bi­ri­ni teş­kil et­ti­ği­ni söy­le­di. Çağ­la­yan söz­le­ri­ni şöy­le sür­dür­dü ?2012 iti­ba­rıy­la Arap ül­ke­le­ri­nin ih­ra­ca­tı 1,3 tril­yon do­lar, it­ha­la­tı da 775 mil­yar do­lar. Tür­ki­ye özel­lik­le son on yıl­da Arap ül­ke­le­ri­nin eko­no­mik po­tan­si­yel ve öne­mi­ni ye­ni­den keş­fet­ti.?

İlk adım iş konseyi

Top­lan­tı­da ko­nu­şan Arap Li­gi­?nin Eko­no­mik İş­ler­den So­rum­lu Ge­nel Sek­re­ter Yar­dım­cı­sı Mo­ha­med İb­ra­him A. Al Twa­ij­ri, bun­dan son­ra­ki top­lan­tı­da Türk-Arap İş Kon­se­yi ku­ra­cak­la­rı­nı be­lirt­ti. Arap ül­ke­le­ri ara­sın­da or­tak ser­best ti­ca­ret ala­nı oluş­tur­mak için top­lan­tı­lar dü­zen­le­dik­le­ri­ni ifa­de eden Al Twa­ij­ri, 2020?de or­tak bir pa­zar oluş­tu­rup, dev­re­ye ala­cak­la­rı­nı söy­le­di. Bu­nu bir tak­vim için­de ya­pa­cak­la­rı­nı kay­de­den Al Twa­ij­ri, ?2014?te ön­ce güm­rük­le­ri kal­dı­ra­ca­ğız ve du­va­rı yı­ka­ca­ğız. Böy­le­ce Arap ül­ke­le­ri ara­sın­da­ki iliş­ki­ler ve eko­no­mi güç­le­ne­ce­k? di­ye ko­nuş­tu.

Elek­trik hat­tı ku­ra­ca­ğız

Arap coğ­raf­ya­sı ve Av­ru­pa ara­sın­da bir elek­trik hat­tı ku­rul­ma­sı için ça­lış­tık­la­rı­nı ifa­de eden Al Twa­ij­ri ?Bu hat­tın B¡a­tı ta­ra­fın­da İs­pan­ya, Do­ğu?da ise Tür­ki­ye var. Bu hat­lar üze­rin­den elek­trik nak­li söz ko­nu­su. Gaz ve de­mir­yo­lu hat­tı­na da önem ve­ri­yo­ru­z? de­di. 

Murat GÜLDEREN - BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.