Çağlayan: Tarım ürünleri kritik önem taşıyor?

Çağlayan: Tarım ürünleri kritik önem taşıyor?
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Doha müzakereleri ile ilgili, ''Türkiye açısından müzakerelerin sonuçlandırılmasına giden yolda tarım ürünlerinde Özel...



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Doha müzakereleri ile ilgili, ''Türkiye açısından müzakerelerin sonuçlandırılmasına giden yolda tarım ürünlerinde Özel Koruma Önlemleri Mekanizması kritik bir önem taşımaktadır'' dedi.

Çağlayan, Davos Zirvesine paralel yapılan Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaret Bakanları toplantısında katıldı. DTÖ üyesi ülkelerden 24'ünün davet edildiği toplantıda konuşan Çağlayan, Doha Kalkınma Gündemi Müzakerelerinin 2011 yılı içinde sonuçlandırılması yönünde bir anlayışın ağırlık kazandığını belirterek, ticaret bakanları olarak bir arada bulunmalarının her zamankinden daha önemli bir hal aldığını kaydetti.

Geride kalan dönemde Doha müzakerelerinin sonuçlandırılması için arayışların arttığı dönemlerin yaşandığını ancak bu çabaların sonuçlandırılamadığını dile getiren Çağlayan, ''Türkiye açısından müzakerelerin sonuçlandırılmasına giden yolda tarım ürünlerinde Özel Koruma Önlemleri Mekanizması kritik bir önem taşımaktadır. Bu sadece ticari kaygılardan kaynaklanmamaktır. Tarım sektöründeki istihdam ve sosyal hassasiyetler açısından da bu konunun önemi açıktır'' dedi.

Global ekonomi ve çok taraflı ticaret sisteminde son 20 yılda yaşanan dönüşümün ülkeler açısından farklı fırsat ve tehditler ortaya çıkardığını anlatan Çağlayan, Doha müzakereleri sürecinde yaşanan zorluğun sistemin hızla değişen yapısını yansıttığını belirtti.

-''TÜRKİYE, PAZAR AÇILIMININ ÖNEMİNİN BİLİNCİNDEDİR''-

Çağlayan, 730 milyar ABD Doları tutarındaki gayri safi yurt içi hasılasıyla dünyanın 16. ekonomisi durumunda olan Türkiye'nin Cumhuriyetin 100'üncü yılında 500 milyar ABD Doları tutarında ihracatı hedeflediğinin altını çizerek, ''Doha müzakereleri her şeyden önce uluslararası ticarette yeni açılımlar sağlanması bakımından fırsat teşkil etmektedir. Türkiye, Doha paketinin sağlayacağı pazar açılımının öneminin bilincindedir'' dedi.

Çağlayan, ticarette liberalizasyona bağlı olarak ortaya çıkacak daha rekabetçi koşullara uyum gösterebilmeleri açısından gelişmekteki ülkelere bazı esnekliklerin sağlanmasının da olumlu olacağını sözlerine ekledi.

-TOPLANTININ ÖNEMİ-

Doha Kalkınma Gündemi Müzakereleri çerçevesinde İsviçre'nin inisiyatifinde Davos'ta düzenlenen toplantıda, DTÖ'de devam etmekte olan Doha Kalkınma Gündemi Müzakerelerindeki son durum değerlendiriliyor.

Toplantıya Türkiye'nin yanı sıra, Avustralya, Avrupa Birliği Komisyonu, Brezilya, Kanada, Çin, Kosta Rika, Mısır, Hong Kong, Hindistan, Endonezya, Jamaika, Japonya, Kenya, Güney Kore, Malezya, Meksika, Yeni Zelanda, Norveç, Pakistan, Peru, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tayland, ABD'den ticaret bakanları ve üst düzey yetkililer katılıyor.

Toplantıya katılan ülkelerin, gelişmiş ekonomiler, ABD, Çin, Hindistan, Brezilya ve AB'ye sübvansiyonlar ile tarifeler konusunda Doha Kalkınma Gündemi Müzakereleri hedefleri doğrultusunda adımlar atmaları için talepte bulundukları öğrenildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.