Büyümede 0,5 ile 1 puan fazlasını bekliyoruz
DEİK Başkanı Vardan, "OVP'de büyüme rakamlarını ihtiyatlı buluyoruz, 0,5 ile 1 puan fazlasını bekliyoruz" dedi.
İSTANBUL (AA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, DEİK başkanlığının kendisinin beklediği bir durum olmadığını belirterek, "İKV ile DEİK'in birleşim sahaları var. Her iki kurumu, birbirine destekçi olduğu için yürütebileceğim"
Anadolu Ajansı'nın (AA) 100. yıl vizyonu çerçevesinde geliştirdiği AA Finans Haberleri Terminali'nin canlı toplantılar dizisine konuk olan Vardan, DEİK başkanlığının kendisinin beklediği bir durum olmadığını bildirdi.
DEİK başkanlığının zor bir görev olduğunu ifade eden Vardan, İKV ile DEİK'in birleşim sahaları olduğunu, her iki kurumu, birbirine destekçi olduğu için yürütebileceğini kaydetti.
Daha önceleri, Türkiye'nin ileriye dönük herhangi bir hedefi olduğunu hatırlamadığını anlatan Vardan, 2023 hedefleri ile Türkiye'nin ilk defa önüne hedefler konulduğunu gördüğünü dile getirdi.
Hedeflerin belirli bir altyapıdan sonra ortaya çıktığını anımsatan Vardan, "500 milyar dolar ihracat değil de, 450 veya 550 milyar dolar ihracatımız olsa, itirazımız mı olur? Bugün biz 150 milyar dolar ihracat yaparken, bunu 400-450 milyar dolara çıkarmış olsanız... Bugünden itibaren 3-3,5 kat ileriyi görüyorsunuz. Sonuçta bizim bunları rakamsal bazda değilde, bu hedeflerin ülkemiz adına ilk olduğunu görüp, acaba tüm kurumlarla biz buna kilitlenebiliyor muyuz? Bu çok önemli" şeklinde konuştu.
Dünyanın çalkantılı bir süreçten geçtiğini, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın ise daha çalkantılı bir süreçten geçtiğini vurgulayan Vardan, bu olayların içinde bir gerçek olduğunu, bütün bir coğrafyada Türkiye'nin bir yüzük taşı, bir kutup yıldızı gibi parladığını ifade etti.
Vardan, Türkiye'nin eksiklerinin ve hatalarının da olduğunu, ancak 2008 sonrası küresel krizden bütün dünya ciddi ölçüde etkilenmesine rağmen Türkiye'nin nasıl bir gelişme gösterdiğini anımsatarak, "Suriye ve Irak yanarken, İran'da halen sorunlar çözülmemişken, Kuzey Afrika'da bir çok problem halen devam ederken; biz burada seçimlerini zamanında yapan bir ülkeyiz, büyüme rakamlarımız küçük görünmesine rağmen hala büyüyebilen bir ülkeyiz. Bütün bunları nazara aldığımızda ülkemizin kıymetini bilelim" ifadelerini kullandı.
- "Çin için ayrı bir ihtisas alanı oluşturulması gerek"
Coğrafyada yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin ticaretini etkilediğini anlatan Vardan, ancak yangın olmasına rağmen Suriye ile olan ihracatta dün düşüş yaşansa da, bugün ihracatın tekrar arttığını dile getirdi.
Vardan, burada ticaretten daha önemli olarak stabilizasyonun sağlanmasını, insanların evlerine dönüp normal yaşamlarına başlamalarını arzu ettiklerini ifade etti.
Türkiye'nin geçmiş dönemlerde yaptığı stratejiler çerçevesinde tüm dünyayı bir ticaret alanı olarak gördüğüne dikkati çeken Vardan, " Türkiye küreselleşmiş bir vaziyette, Türkiye artık içine kapalı bir ülke değil" dedi.
Türkiye 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacaksa, bunu tüm dünyaya yapacağını anlatan Vardan, "Türkiye, 10 büyük ekonomiden biri olacaksa, önündeki 7 ülkeyi daha geçmesi lazım. Bu çok daha fazla alana hitap etmeyi, çok daha fazla alana ulaşmayı gerektiriyor" şeklinde konuştu.
Vardan, Çin'in önemli bir üretici olduğu kadar, önemli bir pazar olduğunu da söyledi.
Türk ürünlerinin Çin'in ithalat kalemlerinin içerisinde mutlaka yer alması gerektiğini vurgulayan Vardan, Türkiye'nin bu pazara daha çok hammadde ile girdiğini belirterek, Çin için ayrı bir ihtisas alanı oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.