Büyüme ivme kaybetti

Büyüme ivme kaybetti
 Maliye Bakanı Şimşek, makro ihtiyati tedbirlerin gecikmeli etkisi, yavaşlayan AB ekonomisi ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle ikinci çeyrekte büyüme...

 

Maliye Bakanı Şimşek, makro ihtiyati tedbirlerin gecikmeli etkisi, yavaşlayan AB ekonomisi ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle ikinci çeyrekte büyüme bir miktar ivme kaybettiğini bildirdi.

 

 

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, parasal sıkılaşma, makro ihtiyati tedbirlerin gecikmeli etkisi, yavaşlayan AB ekonomisi ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle ikinci çeyrekte büyümenin bir miktar ivme kaybettiğini bildirdi.

 

Şimşek, yazılı açıklamasında TÜİK'in açıkladığı yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi.

 

Parasal sıkılaşma, yürürlüğe konulan makro ihtiyati tedbirlerin gecikmeli etkisi, yavaşlayan AB ekonomisi ve jeopolitik gerginliklerin etkisiyle yılın ikinci çeyreğinde büyümenin bir miktar ivme kaybettiğini belirten Şimşek, reel GSYH'nin yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 2,1 ile nispeten düşük bir oranda büyüdüğünü ifade etti.

 

Şimşek, yukarı yönlü revize edilen ilk çeyrek verisi ile büyümenin, yılın ilk yarısında yüzde 3,3 ile makul bir düzeyde gerçekleştiğine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:

 

"Yılın ilk yarısında büyümenin en önemli kaynağı 2,7 puanlık katkıyla dış talep olurken, iç talep 0,6'lık katkıyla nispeten sınırlı kalmıştır. Global finansal koşullardaki iyileşme, faizlerdeki düşüş ile seçim sonrası süreçte pekişen siyasi istikrar önümüzdeki süreçte iç talebi olumlu yönde etkileyecektir. Ancak yaz aylarında yaşanan kuraklık, AB ülkelerinde devam eden ekonomik sorunlar ile Irak ve Ukrayna kaynaklı jeopolitik gerginlikler, yıl sonunda reel GSYH'nin OVP'de öngördüğümüz yüzde 4'ün altında kalma riskini artırmaktadır."

 

-Beklentimiz üzde 3 ila 4 arası

 

Öte yandan, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Programda (OVP) 2014 yılı için büyüme öngörülerinin yüzde 4 olduğunu ancak şimdi onun üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Büyüme açısından yeni OVP'de muhtemelen yüzde 3 ila 4 arası bir beklentimiz, tahminimiz olacak'' dedi.

 

Bakan Yılmaz, NTV'de katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

 

Büyüme rakamlarını değerlendiren Yılmaz, TÜİK'in, yılın ikinci çeyreğine ilişkin açıkladığı yüzde 2,1'lik büyüme rakamının, beklentilerinin biraz altında kaldığını ifade etti. Bununla birlikte ilk çeyreğe ilişkin yapılan revizyonu da hatırlatan Yılmaz, "Biliyorsunuz yüzde 4,3'ten 4,7'ye revize edildi ilk çeyrek. İkisini birlikte düşündüğümüz zaman ilk yarı için beklentilerimizden çok farklı bir tabloyla karşı karşıya değiliz" diye konuştu.

 

Bakan Yılmaz, Türkiye'nin 2009 yılındaki küçülmeden sonra büyümeye sürekli devam ettiğini, bunun sevindirici olduğunu söyledi.

 

Dünyada talebin kısıtlı ve bölgede jeopolitik birçok gelişmenin olduğu dönemde sürekli ve istikrarlı bir şekilde büyüyebilmenin çok önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, yılın ikinci yarısında da bu büyümenin devam etmesini temenni ettiğini kaydetti.

 

- Büyüme için yeni tahmin

 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program'da (OVP), yıl sonu için büyüme rakamını yüzde 4 olarak öngördüklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

 

"Şimdi onun üzerinde çalışıyoruz, makroekonomik göstergelerimizi revize ediyoruz. Yeni OVP'de tüm bu gelişmeleri dikkate alarak büyüme için de yeni bir tahmin ortaya koyacağız. Henüz kesinleşmiş bir rakamımız yok, ama gelen rakam yüzde 3 ila 4 arası bir beklentiye tekabül ediyor. Yani büyüme açısından yeni OVP'de muhtemelen yüzde 3 ila 4 arası bir beklentimiz, tahminimiz olacak."

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.