Büyükşehir Meclisi’nde "Vekillik" Krizi 

Büyükşehir Meclisi’nde "Vekillik" Krizi 
 - Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı ilk oturumu, Başkan Hüseyin Sözlü olmadığı için Belediye Başkanvekili Ramazan Akyürek tarafından...

 

- Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı ilk oturumu, Başkan Hüseyin Sözlü olmadığı için Belediye Başkanvekili Ramazan Akyürek tarafından yönetildi. AK Parti ve CHP grupları, mahkeme kararı nedeniyle 1. Başkanvekili Salih Gökçe’nin yönetmediği toplantılarda alınan kararların geçersiz sayılabileceğini öne sürerek gündem maddelerine çekimser kaldı. Aralarında Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Karataş Belediye Başkanı Boğaçhan Ünal’ın da bulunduğu bazı CHP’li meclis üyeleri de mahkeme kararının uygulanmamasına tepki göstererek toplantıyı terk etti. 

  Büyükşehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı ilk oturumu Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ramazan Akyürek’in başkanlığında yapıldı.

  Toplantıda söz alan MHP’li meclis üyesi Salih Gökçe, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra Meclis 1. Başkan Vekilliği’ne seçildiğini ancak Kasım 2014’te hukuksuz bir şekilde Hüseyin Sözlü’nün belirlediği vekillerin meclise başkanlık yaptığını ve kendisinin ise hukuki süreç başlattığını hatırlattı. Adana 1. İdare Mahkemesi’nde görülen davayı açıklayan Gökçe, “Belediye başkanının bizzat katılmadığı meclis toplantılarına seçilmiş meclis başkan vekilleri varken, başkan tarafından görevlendirilen Belediye Başkan Vekilinin başkanlık yapmasının hukuka aykırı olduğuna karar verilmiştir. İdare Mahkemesi bu kararıyla meclisin itibarını iade etmiştir. Verilen karar demokrasimiz ve hukukun üstünlüğü açısından oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

  Belediye başkanının belediye meclisine katılmadığı toplantılarda kimin başkanlık edileceğinin doğru tespit edilmesinin toplantılarda alınacak kararların geçerli olup olmadığı tartışmasını ve tereddütünü ortadan kaldıracağına vurgu yapan Salih Gökçe, “Hukuka uygun teşekkül etmeyen meclis toplantılarında alınacak kararın hükümsüz olacağı aşikardır. Belediye meclisinin kurul halinde alacağı kararların hukuka uygunluğunun ilk şartı meclis toplantılarının hukuka uygun olarak teşekkül etmesidir. Hukuka uygun teşekkül etmeyen meclis toplantılarında alınan kararların uygulanması, bu kararı alanları olduğu kadar uygulayanları da hukuki ve cezai olarak zor urumda bırakacaktır” şeklinde konuştuktan sonra salonu terk etti.

  AK Parti Grup Sözcüsü Ozan Gülaçtı da Salih Gökçe’nin seçilmiş bir meclis başkan vekili olduğunu hatırlatarak, alınan kararların iptal olması gibi bir riskle karşı karşıya kalındığı için mahkeme kararının uygulanmasını istedi.

  Toplantıya başkanlık eden MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ramazan Akyürek ise mahkeme kararını uygulamak için 30 gün olduğunu belirterek “Henüz süre sone ermemiştir. Ben de Büyükşehir Belediye Başkanvekii olarak meclisin başkanıyım ve devam ediyorum” diye konuştu.

  AK Parti ve CHP grubu ise toplantıda alınan kararların geçersiz sayılabileceğini savunarak gündem maddelerinde oy kullanmadı.

  Aralarında Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Karataş Belediye Başkanı Boğaçhan Ünal’ın da bulunduğu bazı meclis üyeleri de mahkeme kararının uygulanmamasına tepki göstererek toplantıyı terk etti.

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.