Bunu azınlık gazetesi yapmaz

Bunu azınlık gazetesi yapmaz
 Taraf?ın bugünkü sayısında toplam 10 yazardan 8?i bölücülük içeren yazılar yazdı.Bu yazıları yorumsuz bir şekilde, Anadolu insanının takdir...


 

Taraf?ın bugünkü sayısında toplam 10 yazardan 8?i bölücülük içeren yazılar yazdı.

Bu yazıları yorumsuz bir şekilde, Anadolu insanının takdir ve vicdanına havale ediyoruz.



AHMET ALTAN: İŞKENCE VE KÜRTLER

Dört ülkeye yayılmış milyonlarca Kürdün yeni bir aşamaya geçtiğini, birbirleriyle sıkı bir iletişim kurdukların, ıraktan sonra Suriye'de de yen bir Kürt devletinin ya da ?özerk yönetim? kurulacağını düşünmenin bile bütün Kürtleri heyecanlandırdığını fark edememiş gibi davranıyorlar.

EMRE USLU: PKK DEVLETİ KURDU

Türkiye devletinin yetkilileri, şimdi Suriye'de oluşacak PKK devletine izin vermeyiz diye afra tafra yapıyorlar. Ne yapacaksınız? Afrin'i mi bombalayacaksınız? Kamışlı'yı mı yıkacaksınız? PKK devleti kurdu.

FERHAT KENTEL: İZAN, İNSAF, HAYÂ, EDEP

Eğer köyünüze birtakım adamlar, ceplerine doldurdukları ve daha da dolduracakları paralarla, ?vatan-millet-enerji? güzellemesinin arkasına sığınıp, santral mantral gibi birtakım pek mühim yapılar yapmaya geldiklerinde, siz eğer onların ?güvenlik? görevlilerinin önüne dikilmeye cesaret edebiliyorsanız, kafanızın, gözünüzün kırılması an meselesidir. Mesela Diyanet ve Yargıtay gibi yüce devletlü kurumlarımız ?Cemevleri ibadethane değildir.? Buyurmuşlardır! ?Sen kimsin? ya da ya da ?Sana ne. Sana mı soracağım nerenin ibadethane olup olmadığını? diye sormak gerekir. Diyarbakır'da ?Merwani? Parkı'nın isminin içinde ?w? geçiyor diye ve bu durum ?bölücülük? falan gibi şeylerle yasaklanmış?.

RONİ MARGULİES: MİLLÎ MUHAFAZAKÂR İTTİFAKA KARŞI NE YAPMALI

Söylemek istediklerimin ilk yarısını Ahmet İnsel salı günü kendi köşesinde anlattı. Bizzat Ahmet'in kelimeleriyle özetleyeyim. ?2007 seçimleri, AKP etrafında kümelenmiş Türk-Sünni orta sınıfının ve önemli bir kısmı bu kesimin içinden gelen siyasal elitlerin askerî muhtıralar, yargı darbeleri, güdümlü sivil toplum mobilizasyonları ve suikastlarla yıpratılmasının artık mümkün olmadığını kanıtladı. Bu sosyolojik çoğunluğun ortak iki niteliği var. Birincisi etnik olarak kendini Türk tanımlaması. İkincisi Sünni Müslümanlığın değer ve zihniyet dünyasını benimsemesi.. Özgürlük talep eden bir toplumsal çoğunluktan ziyade iktidar talep eden bir çoğunluk var. AKP bu çoğunluğa dayanıyor, onun başat değer ve özlemlerini yansıtıyor?Muhafazakar hegemonyaya karşı mücadele, bu çelişki temelinde, bu tabana üzerine de yükselecek. Bu taban AKP'ye sırtını dönecek?

DEMİRAY ORAL: KUZEY- GÜNEY

30 senedir vizyonda olan kanlı Kuzey-Güney dizisinin finalini artık yapak. O yayında olduğu müddetçe havada, karada, denizde bu topraklarda yaşayan kimseye huzur olmayacak çünkü.

EROL KATIRCIOĞLU: MUHALEFET, AMA NASIL

AKP muhalefet ilişkisini sertleştirdi. Bu muhalefetin bir tarafında ?Laik? kimliğin temsilcisi konumundaki CHP var bir tarafında da ?Kürt? kimliğinin temsilcisi komumdaki BDP. Mesela Çamlıca'ya cami meselesi ?Orada cami yapılamaz, çünkü orası meskun mekan değil?

HADİ ULUENGİN: YENİ KÜRDİSTAN MI, YENİ TANIM MI

KÜRDİSTAN paranoyası tabii ki Türkiye'nin bölüneceği korkusundan kaynaklanıyor.Yani hem Kuzey Irak'ı, hem son durum ertesinde Kuzey Suriye'yi de kapsayacak bir Kürdistan devleti kurulursa ülkemiz Kürtleri de ona katılmak için irade beyan edebilirler.
Önce şunu vurgulayalım: Aynı etnik aidiyeti taşısalar bile tarihî süreçte ayrı düşmüş kavim ve halkların illa ortak çatıda buluşacağına ve bunu arzulayacağına dair bir kural yoktur!Mesela soy itibariyle Cermen olan Avusturyalılar mazide, yine Cermen Almanlarla birleşmeyi hep reddettiler. Prusya'yla gerçekleşen 1866 Sadowa savaşı da bu yüzden patladı.Çünkü o Avusturyalılar hanidir ve hanidir Alman Konfederasyonu'ndaki krallık ve prensliklerden farklı bir devlet yapısıyla ve toplumsal kültürle harmanlanmışlardı.Dil hariç bir Salzburg sakiniyle bir Dresden sakini arasında ortaklık mevcut değildi. Nitekim birleşme eğilimi neden sonra, yani 1. Harp ertesi Viyana İmparatorluğu'nun dağılması ve bunun da Avusturyalıları Büyük Almanya fikrine zorlamasıyla birlikte öne çıktı. Çok yakın tarihe de gelebiliriz. Kosova ve Makedonya Arnavutları bugün çoğunluk olarak hiç de Tiran başkentli ?Anavatan?la bütünleşmek eğilimini taşımıyorlar. Zira dün eski Yugoslavya'da olduğu gibi şimdi de bu iki cumhuriyette Arnavutluk'a oranla daha iyi bir hayat yaşanıyor.

HALİL BERKTAY: ?İKİ TAŞRA ESTETİĞİ : TEXAS NEO-CON'LARI VE AKP?

Perşembe'den söylemiştim; bütün bu cami ve projeler faslı, illa iki karşılaştırmaya çanak tutuyor. Birini yazdım; ?Hitler'e ulaşma ve yaranma? yarışları ile ?Erdoğan'a ulaşma ve yaranma? yarışları arasında. İkincisi ise taşra estetikleri (veya estetiksizlikleri) açısından Texas ile AKP arasında. Bunu düşündüren, The New York Review of Books'un son (12 Temmuz - 15 Ağustos) sayısındaki bir yazı oldu. Gail Collins'in bir kitabının eleştirel tanıtımını Thomas Powers yapmış. Kitabın ana başlığı As Texas Goes, ABD politikasının ünlü as Maine goes, so goes the nation (Maine [sonuçları] nasıl giderse, ülke [sonuçları] da öyle gider) özdeyişine bir gönderme. 19. yüzyıl başlarından 1930'lara kadar cumhurbaşkanlığı seçimleri için geçerli bir göstergeymiş bu. Şimdi Collins ?Texas'ın hali gibi [halimiz]? demeye getirerek, sırf seçim sonuçları bakımından değil, çok daha geniş ve genel ideo-kültürel bağlamlarda da Texas mantalitelerinin ne kadar belirleyici hale geldiğine dikkat çekiyor(muş). Başlığının ikinci bölümü : How the Lone Star State Hijacked the American Agenda (Texas'ın Meksika'ya karşı bağımsızlık savaşındaki bayrağına atfen, ?Tek Yıldızlı Eyalet Amerika'nın Gündemini Nasıl Kapıp Kaçırdı?) bu yeni hegemonyayı vurguluyor.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.