?Buğdayın Ekim Alanları Daraldı Rekolte Arttı?

?Buğdayın Ekim Alanları Daraldı Rekolte Arttı?
ADANA (İHA) - Türkiye'nin en erkenci buğdayının hasat edildiği Çukurova yöresinde geçen yıla oranla bu yıl ekim alanı yüzde 20 daralmasına rağmen...



ADANA (İHA) - Türkiye'nin en erkenci buğdayının hasat edildiği Çukurova yöresinde geçen yıla oranla bu yıl ekim alanı yüzde 20 daralmasına rağmen rekoltenin geçen yıla yakın olacağı belirtildi.

- BUĞDAYIN EKİM ALANLARI DARALDI REKOLTE ARTTI

- TÜRKİYE'NİN EN ERKENCİ BUĞDAYININ HASAT EDİLDİĞİ ÇUKUROVA YÖRESİNDE GEÇEN YILA ORANLA BU YIL EKİM ALANI YÜZDE 20 DARALMASINA RAĞMEN REKOLTENİN GEÇEN YILA YAKIN OLACAĞI BELİRTİLDİ

- CEYHAN ZİRAAT ODASI BAŞKANI YAVUZ TEZCAN:

- "YAĞMURU İYİ ALAN BÖLGELERDE DEKAR BAŞINA REKOLTE 650 KİLOYU BULUYOR"

- "DOLUNUN VURDUĞU YERLERDE İSE DEKAR BAŞINA 250 KİLO REKOLTE ELDE EDİLİYOR"

- "GEÇEN YILA GÖRE EKİM ALANLARI DARALMASINA RAĞMEN GEÇEN YILIN BUĞDAY REKOLTESİ OLAN 21 MİLYON TONA YAKIN BİR REKOLTE ELDE EDİLECEK"

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, Türkiye'nin en erkence ve en kaliteli buğday hasadının Çukurova yöresinde başladığını söyledi. Türkiye'nin buğday üretiminin yüzde 10'una yakın bölümünün Çukurova yöresinden karşılandığını ve yörede hasat edilen buğdayın 2013 yılının ilk buğdayı olduğunu belirterek, Çukurova'da geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon dekarda buğday ekimi yapılırken, bu yıl yüzde 25-30 oranında daralmayla ekim alanının 2 milyon dekara düştüğünü kaydetti. Tezcan, üreticilerin buğdayın maliyetinin artması nedeniyle kaçmaya başladığını ancak Çukurova yöresinin buğdayının kaliteli olması nedeniyle buğdaytan kaçılmaması gerektiğini ifade etti. Tezcan çiftçinin bu yıl nisan ayının sonunda başlayan aşırı sıcaklar nedeniyle buğdayını erken hasat etmeye başladığını ve hasadın Haziran ayının 10'nu kadar devam edeceğini belirterek, "Bu yıl ekim alanları daralmasına rağmen geçen yıla yakın bir rekolte bekliyoruz. Çünkü bu yıl buğday hem başağın dolma döneminde sıcağını aldı hem de yağmur gerekliği olduğu dönemde yağmur yağdı. Bu nedenle hasat edilen yerlerden aldığımız bilgilere göre dekar başına 650 kilo rekolte haberleri geliyor. Bu çok iyi bir rakam. Ancak bazı bölgelerde ise dolu yağdığı için dekar başına 250 kilo rekolte haberleri geliyor. Bu durum rekolteyi biraz aşağı çekiyor ancak bu yıl ekim alanlarının da azalmasına rağmen rekolteyi geçen yılın rakamı olan 21 milyon tona yakın bekliyoruz" dedi.

Çukurova buğdayının yüzde 10'luk bir kısmının hasat edilmesine rağmen hala TMO'nun fiyat açıklamamasının belirsizlik oluşturduğuna dikkat çeken Tezcan şöyle devam etti:

"Buğdayın şuan üreticiye maliyeti 55 kuruş, şu anki fiyatı kilosu 65 ile 70 kuruştan gidiyor. Ancak bu fiyat çiftçi dekar başına 650 kilo buğday rekoltesi elde edebilirse çiftçiyi kurtarıyor. Rekoltesi düşük olan bölgelerdeki buğdaylarda çiftçiyi bu fiyat bile kurtaramıyor. TMO'nun fiyat açıklamaması da ortamda bir belirsizlik yaratıyor. Bu nedenle TMO'nun biran önce fiyat belirlemesi gerekiyor. Çukurova yöresinin buğdayı en erkenci buğday olduğu için her yıl bu sorunla karşı karşıya kalıyor. Halbuki Çukurova'da buğdayın ne zaman hasat edileceği bellidir. Buna göre fiyat açıklaması yapılmalıdır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.