Bu yanlışlar midenin düşmanı

Bu yanlışlar midenin düşmanı
Kışın evde evde geçirilen sürenin daha fazla olması, uzayan yemek saatleri ve değişen beslenme alışkanlıkları mideyi tehdit ediyor.Kışın evde evde...


Kışın evde evde geçirilen sürenin daha fazla olması, uzayan yemek saatleri ve değişen beslenme alışkanlıkları mideyi tehdit ediyor.

Kışın evde evde geçirilen sürenin daha fazla olması, uzayan yemek saatleri ve değişen beslenme alışkanlıkları nedeniyle mide rahatsızlıkları da artış gösteriyor. Özellikle göğüste yanma, ağza acı ve ekşi su gelmesi gibi belirtilerle kendini gösteren reflü kişiye hayatı zehir ediyor.

Kış mevsiminde hava daha erken kararıyor. Akşam sofraları diğer mevsimlere göre daha erken kuruluyor ve sofradan daha erken bir saatte kalkılıyor. Böylece yemekten en az 2 saat sonra ara öğün yemek ve yatmadan 2-3 saat önce yeme işlemini sonlandırmak mümkün hale gelebiliyor. Ancak yemekle uyku saati arasındaki sürenin artması, yatmadan önce acıkmaya sebep oluyor. "Bu vakitlerde abur cubur tüketimi artıyor" diyen
Memorial Hastanesi'nden Prof. Dr. Yıldıran Songür, "Ayrıca enerjinin yüksek tutulması için daha yağlı ve şekerli gıdalara eğilim görülmekte. Tüm bunlar da reflü şikayetlerinin bu dönemde artmasına sebep olmakta" dedi.

Karaciğer yağlanması kaçınılmaz son olmasın

Kışın kapalı alanlarda olmak, pek çok insanı daha hareketsiz bir yaşama itiyor. Gereğinden fazla meyve ve atıştırmalık tüketip daha hareketsiz kalınması, kilo artışına neden oluyor. Bu konuda şunları söylüyor Prof. Songür, "Metabolizma, kış mevsiminde yaza göre daha az çalıştığından kilo alma hızı da artar. Dolayısıyla bel çevresi genişler ve karaciğer yağlanmasında artış görülebilir. Reflü şikayetleri de artan kilo ile birlikte kendini daha fazla hissettirmeye başlamaktadır."

Portakal suyu içerken dikkat!

Kışın bağışıklığı artırmak ve dışardan gelecek enfeksiyonlara karşı daha dirençli olabilmek için C vitamini tüketiminde artış yaşanıyor. Genellikle bu mevsimde kolay ve çok bulunduğu için portakal ve portakal suyu tüketiliyor. Prof. Songür, "Oysaki bağışıklık sistemini güçlendirmek için içilen portakal suyu, aşırı miktarlarda tüketildiğinde reflü şikayetlerinin ve mide sorunlarının yaşanmasına neden olabilmekte" uyarısını yaptı.

Kabızlık şikayetleri de artıyor

Kış mevsiminde kabızlık sorunu yaşayan hastaların sayısında artış gözlendiğini vurgulayan Prof. Songür, kişinin kabızlık yaşamaması için kendisine sorması gereken 3 soru olduğunu söyledi:

1.Yeteri kadar su içiyor muyum?

2.Gün içinde gerektiği gibi hareket ediyor muyum?

3.Yeterince lifli gıda alıyor muyum?

Bu 3 madde için de kişinin kendisine vereceği tatmin edici bir cevabı yoksa kabızlık yaşaması kaçınılmaz oluyor.

Ne değil, ne kadar ve ne zaman

Reflü tedavisinin önemli bir bölümü, yaşam tarzını değiştirmekten geçiyor. Ne yenildiğinden çok, ne zaman ve ne kadar yendiği önem taşıyor. Prof. Songür mide sorunları yaşamamak için neler yapılması gerektiğini aktardı:

" Yemek öğünleri aksatılmamalır. Sabah erken saatte kahvaltı ile güne başlamak ve günde 4 öğün yemeye dikkat etmek, mide sağlığı için önemli.

" Özellikle akşam yemeklerinde tıka basa yenilmemeli.

"Yemeklerden hemen sonra yatılmamalı, en az 2-3 saat beklenmeli.

" Sakız çiğnemekten ve şeker yemekten kaçınılmalı. Bunlar hava yutulmasına neden olup, reflüye davetiye çıkarmakta.

" Sigara içilmemeli. Nikotin, yutma borusunun alt ucunu gevşetip, mide asidini artırmakta.

" Akşam yemeğinden sonra fazla yağlı ve şekerli atıştırmalıklar tüketilmemeli.

" Çay, kahve tüketimi sınırlandırılmalı.

"Probiyotik yoğurt, iltihabi reaksiyonlara karşı etkili olduğu için tüketimi artırılabilir.

SERDA KIVILCIM / BUGÜN GAZETESİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.