Bu çipler, sağlıklı spermi 12’den vuruyor

Bu çipler, sağlıklı spermi 12’den vuruyor
 Tüp bebek tedavisinde, erkek faktörlü interfilite (kısırlık) sorununda kullanılarak, sağlıklı ve DNA’sı en sağlam sperme ulaşmayı sağlayan...

 

Tüp bebek tedavisinde, erkek faktörlü interfilite (kısırlık) sorununda kullanılarak, sağlıklı ve DNA’sı en sağlam sperme ulaşmayı sağlayan “mikro akışkanlı çip”lerle Kayseri Memoial Hastanesi’nde başarılı sonuçlar alındığı bildirildi.

Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurettin Türktekin, şu anda sadece erkekten kaynaklanan sorunlarda kullanılan teknolojinin, gelecekte tüm aşılama ve tüp bebek uygulamalarında kullanılacağını vurguladı.
Türktekin, halk arasında “Çip bebek” diye bilinen uygulamanın nasıl ve kimlere uyglandığını ile alınan sonuçlar hakında bilg verirken, evlat özlemi çeken aileleri de moral aşıladı. Dr. Nurettin Türktekin, Amerika’da geliştirilen ve Türkiye’de İstanbul, İzmir, Ankara, Adana , Bursa, Muğla, Konya, Eskişehir, Kayseri, Manisa, Samsun, Antalya, Kırklareli, Van ve Mersin’deki merkezlerde uygulanan bu yöntemin detayları hakkında bilgi verirken, “Mikro akışkan çip teknolojisinin tüp bebek tedavisinde erkek faktörü olan veya görünürde erkek faktörü tanısı olmayan ancak başarısız tüp bebek denemeleri olan çiftlerde tedavi başarısını anlamlı derecede yükselterek çiftlerin ve biz uygulayıcı hekimlerin yüzünü güldürmektedir” dedi.

“EN ÖNEMLİ AŞAMA SPERM SEÇİMİ
Tüp bebek tedavisinin önemli aşamalarından birinin de sperm seçimi olduğunu ifade eden Dr. Türktekin, şunları kaydetti:
“Sperm seçmede yıllardır kullanılan rutin yöntemler sperm de hız ve şekil yönünden bir tercih yöntemi olup son yıllar da IMSI ile görüntünün mikroskopta 8800 defa büyütülmesi ile yine şekil yönünden daha iyi bir değerlendirme imkanı vermekte ancak belli hır hasta grubunda beklenen başarı artışı sağlanamamıştır.”
Türktekin, günümüzde kullanılan sperm yıkama, yüzdürme, gradient gibi yöntemlerdeki santrifüjleme, vortex ya da pipetleme gibi fiziksel olarak canlı hücreye zarar verebilecek basamakların bu yöntemde kullanılmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Bu fiziksel işlemler aynı zamanda oksidatif stres oluşumuna neden olmaktadır. Oksidatif stresin ise sağlıklı spermlerde DNA fragmantasyonuna sebep olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Bu hasarlı DNA ‘ya sahip sperm hücreleri başarısız IVF ve IUI uygulamalarına sebep olmaktadır.Bunun üzerine sperm seçiminde başarıya katkı sağlayacak başka kriter arayışına giren araştırmacılar çok yakın bir zaman diliminde farkettiler ki sperm DNA hasarı olan spermlerin hız ve şekilleri DNA hasarsızlardan çok da farklı değil. Bu ise bize doğru sperm seçimi yapıp yapmadığımız konusunda şüpheye düşürmekte idi.”

TIBBIN EN SON İMKANI
Kayseri Memorial Hastanesi’nde de kullandıkları mikro akışkan çip teknolojisinin DNA hasarı olmayan spermlerin seçiminde kullanılan tıbbın en son imkanı olduğunu belirten Nurettin Türktekin, “Bu teknoloji sayesinde artık laboratuvarda mikro enjeksiyon için sperm hazırlık aşamasında özel filtreleme yöntemi ile DNA hasarı olmayan spermlerin seçilmesi ve kullanılması mümkün olmaktadır“ dedi.
Bu yöntemin en önemli sonucunun DNA hasarı olmayan, en doğru spermin seçilmesini mümkün kılması olduğuna dikkati çeken Dr Türktekin, “Böylelikle daha doğru sperm daha yüksek oranda döllenme daha iyi tutunma oranları ve eve bebek götürme oranlarında kayda değer bir artış meydana geliyor” diye konuştu.
Uygulamanın yüz güldürücü sonuçlar vermesinin, bu teknolojinin ileride daha fazla kullanılmasını gündeme getireceğini ifade eden Dr. Türktekin, “Bu uygulama zannederim ki ileride tüp bebek tedavisi planlanan her bireye uygulanacak. Ancak şu an sperm DNA hasarı gördüğümüz hasta gruplarına ve de tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olan çiftlerde kullanmaktayız” dedi.

MEKANİK VE KİMYASAL BİR DÜZENEK
Doğal gebeliklerde sperm hücrelerinin kadın genital organlarındaki ince mukozal mikro kanalları kullanarak yumurta hücresine ulaştığına dikkati çeken Dr. Türktekin, ”Çip yönteminde ise bu doğal mikro çevre taklit edilerek sürekli akıma bağlı olarak kurgulanmıştır. Düzenek mekanik ve kimyasal bir düzenek” dedi.
Dünyada ve Türkiye’de kısırlık oranının giderek arttığı günümüzde, geliştirilen bu teknolojinin son yılların en büyük buluşu olduğunun altını çizen Dr. Türktekin, şöyle devam etti:
“Bu teknoloji, spermlerin bırakıldığı ve geçmek üzere yönlendirildiği büyük başlı spermlerin geçişine izin vermeyen bir por sistemi ve özel kimyasalların çekim etkisinden faydalanıldığı kompleks bir sistem. Belki de son yıllardaki en büyük buluşların birisidir.”

BAŞARI ORANINI NE KADAR ETKİLİYOR?
Dr. Türktekin, tüp bebek tedavisinde tedaviye başlarken kişiye özel tedaviler verildiğini ve her çiftin infertlite faktörü, bireylerin yaşı, deneme sayısı, yumurta ve sperm kaliteleri gibi pek çok faktörün beraber değerlendirildiğinde beklenen bir gebe kalma ve eve bebek götürme oranı olduğunu vurgulayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu yüzden kati olarak net bir rakam vermek mümkün olmasa da araştırmalar göstermiştir ki mikro akışkan çip teknolojisi kullanıldığında kişilerin sahip olduğu kendilerine özel beklenen gebelik oranlarının %46 daha da artmıştır. Kliniğimiz güncel yenilikleri hızlı bir şekilde hastalara sunabilen kurumsal kimliği ile Türkiye de bu yöntemi ilk uygulamaya sokan kliniklerdendir. Pek çok hastamız da olumlu sonuçlar aldık. Hatta neredeyse aşılama tedavisinde de başarıyı artırdığını ve çok güzel neticeler aldığımızı da paylaşmak isterim.” 

İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.