Bu besinleri tüketirken dikkat!

Bu besinleri tüketirken dikkat!
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, bazı besinlerin fark etmeden tüketilmesi ciddi zehirlenmeler, anlık şuur yitirme, bayılma, tansiyon dengesizlikleri, kusma gibi...


Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, bazı besinlerin fark etmeden tüketilmesi ciddi zehirlenmeler, anlık şuur yitirme, bayılma, tansiyon dengesizlikleri, kusma gibi durumlara yol açabildiğini belirtti.

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, bazı besinlerin fark etmeden tüketilmesi ciddi zehirlenmeler, anlık şuur yitirme, bayılma, tansiyon dengesizlikleri, kusma gibi durumlara yol açabildiğini belirtti.
Tutar, bazı besinlerin sağlığı olumsuz yönde etkileyebildiğini belirterek şu bilgileri verdi:

?Taze yeşil yapraklı sebzeler: Yeşil yapraklı sebzeler her bireyin beslenme programında sürekli olarak bulunması gereken bir gruptur. Gün içinde tüketilmesi ile barsak sisteminin düzenli çalışmasının yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlar. Fakat bazı istisnai durumlarda (gübre, zararlı bakteri ve pis su) E.coli ve Salmonella gibi vücuda zarar veren bakteriler olabilir. Bu tür hastalıklara yakalanmamak için sebze ve kabukları ile birlikte yenen meyveleri çok iyi yıkadıktan sonra tüketmelisiniz. Özellikle ıspanak, pazı, semizotu gibi sebzeleri bir süre su da bekletip daha sonra tek tek bol tazyikli su altına yıkamalısınız.

-Yumurta: en kaliteli protein kaynağıdır. Başta çocuklar olmak üzere her bireyin sıklıkla tüketmesi gereken besinlerin başında gelmelidir. Ama yumurtanın da saklanma ve tüketilme şekli çok önemlidir. Uzun süre tüketilmemiş veya buzdolabında saklanmamış yumurta çeşitli sağlık problemlerine neden olurken pişirilmeden çiğ olarak tüketilen yumurtada salmonella riski oldukça yüksektir. Salmonella ölümlere bile neden olabilir.

-Konserve Balık: Konserve balıklar yüksek ısıda pişirilse dahi içerisinde vücuda zarar veren toksinler bulunabilir. Özellikle uskumru ve tuna balıklarında bu durum daha fazla görülebilir. Bu problemleri yaşamamanız için almış olduğunuz konservelerin son kullanma tarihlerini dikkatlice incelemeniz gerekmektedir. Ayrıca bu balık türlerini evde yaptığınızda yüksek ısıda pişirmeniz gerektiğini unutmayın.

-Deniz ürünleri: Bazı deniz ürünlerini tüketmek çok keyifli ve lezzetli olsa da vücudunuzda ciddi anlamda toksik birikimine neden olabilir. Özellikle az pişmiş istridye tükettiğinizde zehirlenme ve kusmaya neden olacağını unutmayın. Ayrıca midye tükettiğiniz zamanlar da vücudunuza bol miktarda civa alındığı da unutulmamalıdır.

-Kıyma: Etin kesilme, saklama ve pişirilme adımlarının her noktasında dikkatli olunmalıdır. Özellikle kıyma gibi daha küçük parçalı hale getirilmiş etlerde üzerinde bakteri birikim riski çok daha yüksektir. Bu durum zehirlenme, yüksek ateş ve kusmalara neden olabilir. Eti almış olduğunuz yere dikkat edip aldıktan sonra uygun koşullarda (-18 derece) saklamalısınız. Ayrıca eti çözerken açık alanda değil buzdolabınızın 4 derecelik kısmında çözdürmelisiniz.

-Tavuk: Ülkemizde en fazla zehirlenilen besinlerin başında gelmektedir. Çünkü çok kolay bir şekilde kontamine olarak zehirlenmenize neden olabilir. Tavuk eti iyi pişirilmediği ve saklama koşulları uygun olmadığı durumlarda içeriğinde bol miktarda parazit bulundurabilir.

-Yeşil soğan: Çiğ yeşil soğanda hepatit A virüsü riski bulunmaktadır. Bu nedenle yemeklerin içerisinde pişmiş olarak tüketmek daha doğru bir tercih olacaktır.

-Süt ürünleri: Süt ürünleri her zaman için potansiyel riskli besinlerdir. Uygun saklama koşulları olmaması, pastörize olmaması veya çiğ olması durumunda zehirlenme ve hastalanma riskiniz yükselecektir. Dondurma, peynir gibi besinlere özellikle dikkat etmelisiniz.

-Lahana: Bakteri miktarı yüksek olma riski olan sebzelerden birisi olan lahana vücudunuzun direncini kırarak bağışıklık sisteminize zarar verebilir.

Bu tür problemleri yaşamamak ve yaşam kalitenizi düşürmemek için mümkün olduğunca evde kendi hazırladığınız besinleri tüketmelisiniz. Eğer böyle bir şansınız yoksa güvendiğiniz ve sürekli gittiğiniz restoranları tercih etmelisiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.