"Botoks", hareket bozukluğu olanlara da umut oluyor
Kozmetik alandaki uygulamalarıyla bilinen botoksun, özellikle yüz ve felç sonucu vücutta oluşan hareket bozukluklarının tedavisinde önemli rol oynuyor.
SAMSUN (AA) - Yaygın olarak kozmetik alandaki uygulamalarıyla bilinen botoksun, özellikle yüz ve felç sonucu vücutta oluşan hareket bozukluklarının tedavisinde de kullanıldığı bildirildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Yigitdinç Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, botoksun halk arasında zannedildiği gibi sadece kozmetik alanında uygulanmadığını anlattı.
Bu yöntemin aynı zamanda hareket hastalıklarında da kullanıldığını dile getiren Türker, "Botoks özellikle yüz ve felç sonucu vücutta oluşan hareket bozukluklarının tedavisinde kullanılıyor. Genellikle iyi sonuçlar elde ediyoruz. Botoksun kullanımı sadece güzellik ve kozmetik alanlarıyla sınırlı değil" dedi.
- "İnme sonrası tedavide başarı oranımız yüzde 60-70"
Türker, tedavilerde genellikle iyi sonuçlar aldıklarını, enjeksiyon sürelerinin ise 3 aylık düzenli periyotlarla sürdürüldüğünü anlatarak, "Enjeksiyonların etki süresi üç ay. Etkinin başlangıcı 10 -15 günde açığa çıkıyor. Daha sonra 3 aya kadar devam ediyor. Üç aydan sonra enjeksiyonların yenilenmesi gerekiyor. Genellikle çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Eğer rehabilitasyonla birlikte giderse inme sonrası tedavide başarı oranımız yüzde 60-70'lere varıyor. Hastanın memnuniyet yüzdesi sorulduğunda bu, çok daha yüksek bir yüzde" diye konuştu.
Botoks tedavisi uyguladıkları hastaların yaşlarının değişken olduğunu dile getiren Türker, inme sonrası hareket bozuklukları yaşayan hastaların sayısının çoğunlukta olduğunu kaydetti.
Üniversitelerinde uyguladıkları tedavi için tüm bölgeden hastaların geldiğine işaret eden Türker, "Hasta sayımız gün geçtikçe artıyor. Tokat, Çorum, Giresun, Karadeniz'in hemen hemen bütün illerinden hastalar ünitemize geliyorlar. Bu, bizim için son derece sevindirici" şeklinde konuştu.
- "Tedaviden sonra ağrılar azaldı"
"Yazıcı krampı" tanısıyla botokslu tedavi gören hastalardan evli ve bir çocuk babası Erdinç Yıldız (32), tedaviden önce yazı yazmakta zorlandığını anlattı.
Tedaviyle birlikte sağ elinde oluşan kasılmaların azaldığını ve rahatlıkla yazı yazabildiğini belirten Yıldız, şöyle konuştu:
"Bu hastalığa yakalandıktan sonra öğretmen olmam hasebiyle çok zorluklar çektim. Özellikle yazı yazarken aşırı derecede zorlanıyordum. Şu an iyi gidiyor. Elimdeki kasılmalar gayet azaldı. Başarılı bir şekilde enjeksiyonlarımız devam ediyor. 3 ayda bir tedavi yenileniyor, gayet memnunum. Tedaviden önce elime kalem aldıktan sonra kalemi bırakma hissi oluyordu. Dirseğime kadar bir ağrı ve sızı oluyordu. Yazı yazamıyordum. Bir kaç kelimeden sonra kalemi elimden atmak istiyordum. Tedaviden sonra ağrılar azaldı. Artık sınıf defterlerimi çok rahat doldurmaya, yazı çalışmalarımı çok rahat yapmaya başladım."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.