"Bosna-Hersek, 'Büyük Sırbistan'ın parçası olamaz, sadece 'büyük belası' olur"

"Bosna-Hersek, 'Büyük Sırbistan'ın parçası olamaz, sadece 'büyük belası' olur"
Merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurucusu olduğu ve Bosna-Hersek'teki Boşnakların en büyük partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi (SDA), Sırp lider Milorad...



Merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurucusu olduğu ve Bosna-Hersek'teki Boşnakların en büyük partisi konumundaki Demokratik Eylem Partisi (SDA), Sırp lider Milorad Dodik'in bugün yaptığı ''ayrılıkçı'' açıklamalarına sert tepki gösterdi.

SDA'dan yapılan yazılı açıklamada, Bosna-Hersek'in asla bölünmeyeceği vurgulanarak, bu ülkeyi Dodik'ten daha güçlü olan eski Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç ile eski Hırvatistan Devlet Başkanı Franjo Tudzman'ın bile bölmeyi başaramadığına işaret edildi.

Ülkeyi bölmekte ısrarlı olanların sonlarının Lahey'deki uluslararası mahkeme ile diğer mahkemelerin salonları ve tarihin çöplüğü olacağına vurgu yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Dodik ve benzerlerini, Bosna-Hersek'i bölmeye yönelik söylemlerden ve eylemlerden vazgeçmeleri için uyarıyoruz. Bunu deneyen herkes mağlubiyet yaşayacaktır, çünkü bu devleti şimdiye kadar olduğu gibi bundan böyle de Bosna-Hersekliler savunacaktır. Bosna-Hersek, 'Büyük Sırbistan'ın parçası olamaz, sadece 'büyük belası' olur. Bunun sorumlusu da bunu isteyenler olur.

Bosna-Hersek'i bölmeye çalışanlar, buradan sadece ayakkabılarına yapıştığı kadar toprak götürebilir. Bosna-Hersek'i sevmeyenler ve beğenmeyenler, bu ülkeyi terk etme konusunda özgürdürler. SDA, Bosna-Hersek içinde yaşayan Boşnak, Sırp, Hırvat ve diğer halkların eşitliklerini, kültür ve inanç gibi farklılıkların zenginlik olacağı ve çatışma sebebi olmayacağı bilincinde hareket ederek Bosna-Hersek devletinin birliği için çalışmaya devam edecektir.''

Ayrılıkçı söylemleriyle sık sık gündeme gelen Sırp lider Milorad Dodik, bugün Banya Luka kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Bosna-Hersek'in iç uzlaşmayı başaramadığını ve uluslararası topluluğun ''serumuyla'' yaşadığını ileri sürerek, uluslararası topluluğun bu ülkeden desteğini çekmesi halinde Bosna-Hersek'in bölüneceğini iddia etti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.