Boğazın altındaki müthiş servet?

Boğazın altındaki müthiş servet?
 Siemens Üst Yöneticisi Hüseyin Gelis, hem grubun faaliyetleri hakkında bilgi verdi hem de boğazlarımızın altındaki müthiş serveti açıkladı. Siemens...


 

Siemens Üst Yöneticisi Hüseyin Gelis, hem grubun faaliyetleri hakkında bilgi verdi hem de boğazlarımızın altındaki müthiş serveti açıkladı.

 

Siemens Üst Yöneticisi Hüseyin Gelis, hem grubun faaliyetleri hakkında bilgi verdi hem Türkiye'nin geleceğine ilişkin tahminlerini anlattı.

ABD'de, Avrupa'da Türkiye için hep pozitif konuşulduğunu vurgulayan Gelis, dünyada paranın çoğaldığını, yeni pazar ve merkezler arayan yatırımcıların da Türkiye gibi ülkelere ilgi gösterdiğini söyledi.


GELİR YÜKSELİŞİ ETKİLİ


İşsizlik, eğitim eksikliği gibi sorunların devam etmesine rağmen Türkiye'nin öne çıkma nedenlerini de açıklayan Gelis, şunlan söyledi:


"Gelir yükseliyor. Türkiye artık bu kategoride değerlendiriliyor. Örneğin, Almanya'da 10 yıllık bir mühendis yıllık 50 bin euro alıyor. Bu Türkiye'de de benzer. Yine, yatırıma Türkiye'yi bölge ülkeleri için de düşünülüyor."


OTOMASYON ÖNE ÇIKTI


Bu nedenle, 5 yıl içinde uluslararası şirketlerin Türkiye'de daha çok merkez kuracağını belirten Gelis, "Özellikle Ar-Ge, satış kadrolanyla ilgili merkezler burada olacak. Bu açıdan enerji, otomasyon endüstrisi dikkati çekiyor" dedi. Kendilerin de enerji, bina teknolojileri ve otomasyon konusunda Ar-Ge faaliyeti yürüttüğünü hatırlatan Gelis, "Örneğin enerjide 'orta gerilim' açısından en büyük Siemens tesisi Türkiye'de. Bunun Ar-Ge merkezi de Türkiye'ye gelecek" diye konuştu.


YÜZDE 50 BÜYÜYECEK


Siemens A.Ş'ye 2010'da yüzde 19 artarak 1.1 milyar euro yeni 'iş girişi' olduğunu, bunun tüm grupta 2.6 milyar euroyu bulduğunu belirten Gelis, toplam çalışan sayısının da 6 bin 650'ye yükseldiğini söyledi. Toplam rakamı 5 yılda yüzde 50 büyütmek istediklerim söyleyen Gelis, sağlık teknolojileri, trafik kontrol sistemleri ve enerji verimliliğine önem vereceklerim ifade etti.


KARADENİZ'İN ALTINDAKİ DEV NEHİRLERDEN ENERJİ ÜRETİRİZ


Türkiye için alternatif enerji kaynaklarının önemine işaret eden Hüseyin Gelis, Karadeniz ve İstanbul ve Çanakkale boğazlarının altındaki nehirleri buna örnek gösterdi. Karadeniz'in altındaki nehrin dünyanın en büyüklerinden biri olduğuna vurgu yapan Gelis, şunları söyledi:


5000 MW KAPASİTE


"Karadeniz'deki nehirde 5000 MW'lik kapasite var. Denizaltına yerleştirilecek türbinlerle elektrik üretilebilir. Bunun teknolojisi bizde var. İngiltere'de çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'de, üniversitelerle birlikte yeni enerji kaynaklarını araştırmalıyız." Verilen bilgiye göre bu potansiyel bir nükleer santral ya da iki Atatürk Barajı kadar. Bu tür santrallerin maliyeti de, 'rüzgar' gibi 1 MW başına 1.3 milyon dolar. Yapılan bilimsel araştırmalara göre Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na ulaşan nehir 37 kilometre uzunluğunda ve debisi açısından dünyanın en büyük 6'ncı nehri. Akış hızı ise saatte 6.5 kilometre.


İSTANBUL - BUGÜN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.