Bitkiler, kükürtle kuraklığa dayanacak
MKÜ'de hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, bitkilerin kükürt yardımıyla kuraklığa dayanıklı hale gelmesi için çalışma başlatıldı.
HATAY (AA) - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi'nde hazırlanan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında, bitkilerin kükürt yardımıyla kuraklığa dayanıklı hale gelmesi için çalışma başlatıldı.
MKÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berkant Ödemiş, AA muhabirine, kurak koşullarda bitkilerin toleranslarını artırmaya yönelik 142 bin lira bütçeli projelerinin TÜBİTAK tarafından kabul edildiğini söyledi.
Bitkilerin kurak dönemlerde su tüketimini en aza indirmek amacıyla bu projeyi hazırladıklarını vurgulayan Ödemiş, şöyle devam etti:
"Proje kapsamında, başta pamuk olmak üzere farklı bitkilere su eksikliği uygulayarak, bu konuda verimin artırılmasına yönelik dışarıdan yapabileceğimiz uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda, bitkilerdeki kükürt gibi yapraktan uygulanan besin maddesinin klorofil içeriğini artırarak, fotosentez miktarını kurak koşullarda artırmaya yönelik çalışma yapıyoruz. Projeyle Türkiye'de son yıllarda kuraklık nedeniyle ortaya çıkan sorunların giderilmesini amaçlıyoruz. Sadece Amik Ovası'da 2013'teki yağış miktarı, geçen yılla kıyaslandığında yüzde 30 düşmüş durumda. Geçen yıl düşen toplam yağış miktarı 450 ila 470 milimetreyken bu yıl çok yağışlı geçiyor. Yıllar arasında bir orantısızlık var."
Uygulamayı ilk etapta çok su tükettiği için pamuk üzerinde deneyeceklerini aktaran Ödemiş, olumlu sonuçlar elde etmeyi umduklarını, diğer bitikler üzerinde de çalışma yapacaklarını kaydetti.
Projede deneme aşamasında olduklarını belirten Ödemiş, "Uygulamanın, bilinçsiz şekilde yapılması ciddi risk doğurur. Proje sonuçlanınca uzun zaman içerinde güvenilir sonuçlar elde edildikten sonra denenmesi gerekir. Çünkü kükürt, dikkatsiz kullanıldığında çevre ve toprak sağlığı açısından son derece tehlikeli. Bu çalışmamızda da zaten ilaç toprağa değil, bitki yapraklarına uygulanıyor. Bunu çiftçilerin kendi başına denemesi, tarım açısından riskli sonuçlar doğurur" dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.