'Birileri istiyor ki medeniyetler arasında çatışma yaşansın'
Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Irkçı akımlar, yabancı düşmanlığı, dini mekanlara yönelik saldırılar giderek artıyor. Birileri istiyor ki medeniyetler arasında çatışma yaşansın" dedi.
ÜSKÜP (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Aleksandar Palas Otel'de, 21 Aralık Türkçe Eğitim Günü kutlamaları kapsamında "Türkçe'nin Balkanlardaki Önemi" başlıklı panelinde yaptığı konuşmada, Balkanlar ve Doğu Avrupa'da barış ve kardeşlik için dost bildiği halklara gönlünü açan, hayalleri yeniden gerçeğe dönüştürmek için yola koyulmuş dost bir Türkiye'nin bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de yapılan 1 Kasım seçimlerinde, Balkanlarda yaşayanların ellerini semaya açıp dua ettiğini ifade eden Akdoğan, şöyle konuştu:
"Bir ülkenin insanları, başka bir ülkenin seçimleri için niye dua eder? Başka bir ülkenin güçlü olmasını, kudretli olmasını niye arzu eder? Bunu çok iyi anlamamız gerekir. Çünkü o mazlum milletler başı sıkıştığında bir şefkat elinin kendilerine uzanmasını istiyor. Türkiye ne kadar güçlü olursa bölgenin barış ve istikrarına o kadar katkıda bulunabiliyor. Bu yüzden Türkiye'nin kaderiyle kendi kaderlerini bir görüyorlar. Bundan dolayı Türkiye'de olup bitenleri bu coğrafyanın insanları da yakından takip ediyor."
-"Diller zenginlik olarak görülmek yerine kısıtlanıyor"
Akdoğan, dilin birleştirici ve bütünleştirici bir yönü bulunduğunu, geçmişte bölgede birleştirici bir unsur olan kültür diplomasisine yeniden ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde ırkçı akımların arttığına dikkati çeken Akdoğan, şunları kaydetti:
"Bugün Avrupa'nın birçok bölgesinde farklı diller zenginlik olarak görülmek yerine kısıtlanıyor. Irkçı akımlar, yabancı düşmanlığı, dini mekanlara yönelik saldırılar giderek artıyor. Avrupa Birliği'ne girmiş ileri standartlarda demokratik, hukuk devleti olan ülkelerden bahsediyoruz. Bu ülkelerde Türklerin evi yakılıyor, camiler kundaklanıyor, kendi gibi düşünmüyor, giyinmiyor, farklı diye insanlar şiddete maruz kalabiliyor. Neo-Nazizm yeniden hortluyor. Birileri istiyor ki medeniyetler arasında çatışma yaşansın. AB üyesi oldukları halde Türkçe'nin eğitim ve medya alanlarında kullanılmasından rahatsızlık duyan ülkeler var. Türklere ve Müslümanlara yönelen şiddet dalgasına 'dur' diyemeyen ülkeler var. Makedonya, Avrupa'da yayılan bu akımlara en güzel cevabı oluşturabilecek bir ülkedir. Makedonya, Avrupa Birliği'ne girmedi ama hoşgörü zihniyeti açısından Avrupa Birliği'ne giren birçok ülkeden daha ileri standartlarda olduğu söylenebilir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.