Biri Bakan'ı fena yanılttı! Ya da...

Biri Bakan'ı fena yanılttı! Ya da...
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şeker fabrikalarının değerinin çok çok altında fiyatlarla özelleştirildiği eleştirilerine cevap verirken, aslında konuya...



Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şeker fabrikalarının değerinin çok çok altında fiyatlarla özelleştirildiği eleştirilerine cevap verirken, aslında konuya Fransız kaldığını gösterdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, 2012 yılı bütçe görüşmelerinde gündemdeki şeker özelleştirmelerine yönelik iddialara cevap verirken ortaya koyduğu veriler şaşkınlıkla karşılandı.

Teknolojiye yakınlığıyla bilinen ve bütçe sunumunu da Ipad ile yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Türkiye'nin geleceğini yakından ilgilendiren şeker özelleştirmesinin içeriğine Fransız kaldığı ortaya çıktı. Çünkü Bakan'ın aktardığı bilgiler, Özelleştirme İdaresi'nin ihale şartnameleri ile çok farklı.


BAKAN'IN İDDİASI


Milli Gazete'nin haberine göre, özelleştirme ihalesi yapılan 10 şeker fabrikasının kesinlikle kapanmayacağını, üretimlerini devam ettireceğini ve fabrikaların değerli arazileri ile birlikte satılmadığını iddia eden Şimşek, bu yöndeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü. Özelleştirmeye neden ihtiyaç duyulduğunu da açıklayan Şimşek, şeker fabrikalarının yıllık yatırım ihtiyacının 500 milyon lira olduğunu, bu yatırımların da devlet eliyle yapılamayacağını dile getirdi. Yani Şimşek, bu değerlendirmeleriyle şeker sektöründe özelleştirmenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.


ÖİB'NİN GERÇEKLERİ

Şimşek bunları iddia ederken Özelleştirme İdaresi'nin ihale şartnamesi ve fabrikalarla ilgili bilgi notu farklı bir fotoğrafı ortaya koyuyor. İhale şartnamesinde istenen ?5 yıl üretim şartı?nın, göz boyamaya yönelik bir ibare olarak değerlendiriliyor. 2009 yılında Danıştay'ın satılan bu fabrikalara yönelik verdiği yürütmeyi durdurma kararının temelinde de bu göz boyamasının yattığı kaydediliyor. Nitekim getirilen üretim şartı fabrika ölçeğinde istenmediği için B portföyünü alan Kolin-Limak ve C portföyünü alan Akcan Şeker, istediği fabrikayı istediği zaman kapatabilecek. Konuyla ilgili hiçbir ilgisi olmayan bir vatandaş bile ihale şartnamesini incelediğinde bunu rahatlıkla görebilecekken Bakan Şimşek'in bu gerçeği görmemiş olması şaşkınlıkla karşılanıyor.


ARAZİLERİ İLE BİRLİKTE SATILIYOR


Bakan Şimşek, en önemli iddialarından birisini de fabrikaların değerli arazileri oluşturuyor. Bakan ?B ve C portföyünde toplam 14 bin dönüm arazinin yaklaşık yarısı özelleştirme harici tutulmuştur. Yani bu konuda sadece bir prensip yok, üretimde fabrikanın ihtiyaç duymadığı arsalar fiilen ayrılmış durumdadır? iddiasında bulundu. Oysa Özelleştirme İdaresi'nin fabrikalara yönelik bilgi notu Bakan Şimşek'i teyit etmiyor. Fabrikalara yönelik bilgi notunda satışa konu edilen arazi miktarı 9 bin 965 dönüm gözüküyor. Bakan Şimşek'in dikkat çektiği 14 bin dönüm arazi, fabrikaların geçmişte belediye ve TOKİ gibi kurumlara verdiği arazilerin toplamından kaynaklanıyor. Bugün fabrikaların bünyesinde bulunmayan arazilerinin, fabrikalara aitmiş gibi gösterilmeye çalışıldığı ifade ediliyor.


BAKAN GERÇEKLERDEN BİHABER


Öte yandan Maliye Bakanı'nın özelleştirilen şeker fabrikalarında çalışanlarla ilgili açıklamaları da kafaları karıştırıyor. Şimşek bir taraftan fabrikaların kapanmayacağını iddia ederken, diğer yandan da çalışanların mağdur edilmeyerek 4C'ye alınacağını söylüyor. Teknolojiye yakınlığıyla bilinen ve bütçe sunumunu da Ipad ile yapan Şimşek'in ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren bir konuda tam bilgiye sahip olmaması manidar karşılandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.