"Bir kutu mutluluk" satıyorlar
- İtalya'da yüksek lisans sırasında tanışan 3 Türk genç girişimci, oluşturdukları sürpriz kutu/hediye servisi ile internet üzerinden satış yaparak, 14 ayda 800 bin lira ciroya ulaştı
- Girişim ortağı Başer:
- "39,90 liradan satılan kutunun her ay sadece konsepti açıklanıyor, kutunun içinde ne olduğunu satın alan da hediye alan da kesinlikle bilmiyor. Kadınlar sürpriz olgusunu seviyor, o yüzden müşterilerimiz kadınlar"
ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - İtalya'da yüksek lisans sırasında tanışan 3 Türk genç girişimci, oluşturdukları sürpriz kutu/hediye servisi ile internet üzerinden satış yaparak, 14 ayda 800 bin lira ciroya ulaştı.
AA muhabirine girişim hikayelerini anlatan proje ortağı Merdol Başer (27), Bir Kutu Mutluluk'un 2014 yılı sonunda, her ay kadınlara küçük mutluluklar yaşatmayı amaçlayan ve tasarımı ön planda tutan bir sürpriz kutu servisi olarak kurulduğunu söyledi.
İlk kutularını 2014 yılı sonunda göndermeye başladıklarını anlatan Başer, kadınların kendilerine her ay postacı bekleme heyecanı yaşatabilecekleri ve kendilerine sürpriz yapabilecekleri bir servis olmanın dışında, hediye seçmekte zorlanan erkeklerin sevdiklerine hediye gönderebilecekleri bir alternatif sunduklarını kaydetti.
- Fikir İtalya'da oluştu
Girişimi üç kişi olarak oluşturduklarını anlatan Başer, şöyle devam etti:
"Ben İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde mimarlık okudum. Ayşe Şimşekci ve Aslıcan Aydın ODTÜ'de Endüstri Ürünleri Tasarımı okuduktan sonra Milano'da servis tasarımı üzerine yüksek lisans yaptılar. Üçümüz Milano'da tanıştık ve beraber çalışmaya başladık. Türkiye'ye döndüğümüzde elimizde tasarımlar vardı. 'Bunları son kullanıcıya güzel bir konsept içinde nasıl sunabiliriz' diye düşünürken bu siteyi yarattık. Bunlar sadece kadınlara yönelik kutular ve tamamen kendi tasarımlarımız. Hediyeyi satın alan da hediye edilen kişi de içinde ne olduğunu kesinlikle bilmiyor. Bir ay boyunca sipariş alıyoruz, toplu alımları yaptıktan sonra ay ortasında toplu gönderim yapana kadar tamamen sürpriz bir kutu. 39,90 liradan satılan kutunun her ay sadece konsepti açıklanıyor, kutunun içinde ne olduğunu satın alan da hediye alan da kesinlikle bilmiyor. Düşünün bir kişiye 12 aylık paket alıyorsunuz her ay içinde ne olduğunu bilmediğiniz bir sürpriz kutu geliyor size. Sadece o ayın konseptini biliyorsunuz, örneğin bu ayın konusu piknikti. Toplu gönderimler tamamlandıktan sonra içindeki açıklıyoruz ve satmaya devam ediyoruz, isteyen içindeki bilerek de satın alabiliyor."
İlk başlarda sürpriz kutu konseptini kabul ettirmenin çok zor olduğunu ve ilk kutuları sadece yakınlarına satabildiklerini anlatan Başer, "İlk başladığımızda sadece 100 kutu sattık. O da yakın çevremize. Çünkü hiç reklam yapmadık, site kulaktan kulağa büyüdü. Şu an geldiğimiz noktada aylık 3 bin abonemiz var. Kutularımız şekillenmeye ve örneklenmeye başladıkça bu sefer insanlar sürpriz olmayan kutu almamaya başladı. Sürpriz kutu motivasyon olmaya başladı." diye konuştu.
- 20 bin kutu satıldı
Sürpriz kutuların sadece kadınlara yönelik olduğunu, erkeklerin içinde ne olduğunu bilmediği bir kutuya kesinlikle para vermek istemediğini anlatan Başer, "Geçen yıl şubatta bir erkek kutusu yaptık, açıkçası tek kutuda fikir bitti bizde. Erkekler için hazırlanan kutuya koyabileceğiniz şeyler çok sınırlı." ifadelerini kullandı.
Kadınların ise sürpriz olgusunu sevdiğini ve kutunun geldiği andaki heyecanı yaşamak istediğini vurgulayan Başer, "Daha kutuyu açmadan görüntü çekip sosyal medyaya koyuyorlar, heyecanlarını herkes görsün diye. Bu hissi erkekler yaşamıyor, o yüzden şu anda sadece kadınlara yönelik çalışıyoruz." dedi.
Başer, 14 ayda 20 bin kutu sattıklarını ve 800 bin lira kadar ciro yaptıklarını ifade ederek, yurt dışından özellikle İran, Azerbaycan gibi ülkelerden çok fazla talep aldıklarını fakat şu anda sadece Türkiye içinde satış yapıldığını bildirdi. Sosyal medyada çok fazla yabancı takipçilerinin olduğunu dile getiren Başer, Avrupa'dan da özellikle Türklerin yoğun olduğu Almanya, Hollanda ve Belçika'dan çok fazla talep aldıklarını kaydetti.
- Müşterilerin yarısı genç kadınlar
Girişim ortağı Ayşe Şimşekçi de kutuların içindeki ürünlerin tamamen kendi tasarımları olduğunu, hepsini tek tek tasarladıklarını belirterek, şu andaki hedeflerinin Türkiye'de mümkün olduğu kadar fazla kadına ulaşmak, daha sonra da yurt dışına açılmak olduğunu söyledi.
Müşterilerin yüzde 50'sinin 18-35 yaş arası, yüzde 30'unun 35-45 yaş grubundaki kadınlardan, yaklaşık yüzde 20'sinin de eşine, sevgilisine hediye almak isteyen erkeklerden oluştuğunu belirten Ayşe Şimşekçi, "İlk başladığımızda bu aşamaya geleceğimizi kesinlikle hayal etmiyorduk, ama hala yolun başındayız." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.