Bir güzel adam Zarifoğlu anılıyor
Türk şiirinin öncülerinden Cahit Zarifoğlu, vefatının 25. Yılı münasebetiyle çeşitli etkinliklerle anılacak. Zarifoğlu için yarın Küplüce Mezarlığı'nda yapılacak anma törenine şairin eşi, çocukları, çocukluk arkadaşları, dostları ve okurları bir araya gelecek. Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi de Zarifoğlu için bir program düzenleniyor. Cahit Zarifoğlu, M. Akif İnan, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören'in anılacağı programda Rasim Özdenören ve Ersin Nazif Gürdoğan da konuşmacı olarak yer alıyor.
Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi, ile birlikte "Önden Giden Dört Güzel Adam" başlıklı bir etkinlik düzenliyor. Cahit Zarifoğlu'nun vefat yıldönümü olan 7 Haziran'da Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleştirilecek programda Cahit Zarifoğlu, M. Akif İnan, Erdem Bayazıt ve Alaeddin Özdenören anılacak. Yolları çeşitli yerlerde kesişen dört güzel şairi en yakından tanıyan Rasim Özdenören, hatıraların yanı sıra değerlendirmeleriyle de 'Mavera'yı, öncesi ve sonrasını anlatacak. Önden giden dört güzel adam ve Rasim Özdenören'in yol arkadaşlarından Ersin Nazif Gündoğan ise bu dört şairimizin edebiyatımıza neler kattığını vurgulayacak.
A. Ali Ural, Mustafa Özçelik, Ahmet Murat, Doç. Dr. Abdülkadir Emeksiz ve Bünyamin Yılmaz'ın konuşmalarıyla katılacağı toplantıyı Mahmut Bıyıklı yönetecek. Mehmet Davut Göksu'nun, Cahit Zarifoğlu, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Erdem Bayazıt şiirlerini seslendireceği toplantının sonunda Selçuk Küpçük bir konser verecek. 'Tebessüm Provaları' ve 'Artık Kuşlarını Uçur' albümlerini çıkaran Selçuk Küpçük dinletide Cahit Zarifoğlu'ndan "Anılar Defterinde Gül Yaprağı", Alaeddin Özdenören'den "Cebimde Ölümüm" şiirini de seslendirecek. TYB İstanbul'da gerçekleştirilecek olan "Önden Giden Dört Güzel Adam" adlı program 18.00'de başlayacak.
Kendine özgü şiirleriyle tanındı
1940 yılında Ankara'da doğan Zarifoğlu İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. Öğrencilik yıllarında sırasıyla öğretmen vekilliği, çeşitli gazete ve haftalık dergilerde müsahhih ve teknik sekreterlik, Migros Teşkilatı'nda tercümanlık, Türkiye Turing Kurumu'nda muhasebe yardımcılığı yaptı. Askerliğini Sarıkamış ve Kıbrıs'ta tamamladı. Goethe Enstitüsü'nün dil kurslarına katılmak üzere iki defa Almanya'ya gitti.
Bu sırada belli başlı Avrupa ülkelerini ve kültürlerini tanındı.1975'de Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nda mütercim olarak çalışmaya başladı. Bir grup arkadaşıyla "Mavera Dergisi"nin kuruluşunda ve yayınında görev aldı.1976'da TRT Genel Müdür Mütercim Sekreteri görevinde bulundu. Aynı kurumun değişik ünitelerinde çalıştı. İstanbul Radyosu'nda denetçi olarak görev yaptığı sırada 7 Haziran 1987'de vefat etti. Zarifoğlu, kendine özgü şiirleriyle tanındı. Zarifoğlu'nun hikaye, roman ve günlük türünde yazdığı kitaplarında şair duyarlığı egemendir. Çocuklar için yazdığı kitaplarda fantezi ile olağanüstü, gerçekler dünyası ile hayaller dünyası iç içelik gösterir. Cahit Zarifoğlu, yazılarında Zarifoğlu, Abdurrahman Cem, Ahmet Sağlam, Vedat Can ve Adem Yaşar müstearlarını kullandı.
Yayımlanmış Eserleri:
"İşaret Çocukları
(Şiirler, 1967),
"Yedi Güzel Adam"
(Şiirler, 1973),
"İns (Hikayeler, 1974) ,
"Menziller" (Şiirler, 1977),
"Yaşamak"
(Günlükler, 1980),
"Serçekuş"
(Uzun Hikaye, 1983),
"Ağaçkakanlar (Masal, 1983),
"Katıraslan" (Masal, 1983),
"Yürek Dede ile Padişah"
(Masal, 1984, Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü),
"Savaş Ritimleri"
(Roman, 1985 ),
"Korku ve Yakarış"
(Şiirler, 1986 ),
"Bir Değirmendir Bu Dünya" (Denemeler, 1987",
"Motorlu Kuş" (Masal, 1987 ),
"Sütçü İmam"
(Tiyatro, 1987 ),
"Gülücük" (Şiir, 1989 ),
"Ağaç Okul" (Şiir, 1990 ),
Çocuklarımızla Atlara Biniyorduk (Toplu Çocuk Kitapları ( 2006 ).
O Çocuk
Bahçeden çocuk sesleri geliyor
Hayatı dinliyorum
İçim yoruluyor, ruh yoruluyor
Büyük gözlü çocuk
İnsanın içine kadar bakıyor
Sorar gibi
- Nerede benim babam
Kendimi şöyle görürüm düşümde
İki ata birden binmişim
Biriyle kuzeye saldırıyorum
Ötekiyle
Alkan lalelerin
Kıpkızıl tutuştuğu sulara
Nerde babam
Karşısında yapayalnızsın
Duvar gibi dikilen
Bu sorunun
Okşuyorsun başını
Şehit çocuğunun
Bahçeden kuş sesleri geliyor
Sabahı dinliyorum
Bu sefer bezgin
Bir vakit
Darağaçları kurdum
Elimden fırlayıp gidiyor cellatlar
Silah olarak
Bir tek soru var elimde
Nerede babam, nerede
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.